Değişim ihtiyacının bir sonucu olan sürdürülebilir modaya geçiş, hem tüketicilerin hem de üreticilerin bilinçlenmesiyle tedarik zincirinin her aşamasında kendisine yer buluyor. Yaşanan teknolojik gelişmelerin de etkisiyle 2022 yılı sürdürülebilir modanın yılı oldu. Peki, geçtiğimiz yıl modada sürdürülebilirlik adına hangi adımlar atıldı, ne gibi gelişmeler yaşandı? Yanıtlar yazımızda…
Modanın Geleceği Sürdürülebilirlikte!
Dünyadaki en güvenilir, kâr amacı gütmeyen kurumlardan olan Global Fashion Agenda (GFA), geçtiğimiz günlerde ‘’Ölçekleme Döngüselliği’’ adını verdiği bir rapor yayımlamıştı. Bu rapor, özellikle tekstil dünyasında ses getirmişti. Söz konusu rapora göre sürdürülebilirlik amacı ile yeni üretim şekilleri ve geri dönüşüme yönelim, eğer teknolojik altyapılar ile desteklenirse başarıya ulaşabilir. Bu sebeple bu amaca hizmet eden mevcut altyapılara yatırım yapılmalı ve yenilerini geliştirmek üzere çalışmalar yürütülmeli.
Rapordaki araştırmalar sonucunda görülüyor ki yukarıdaki tavsiyeye uyulursa 2025 yılına kadar tekstil endüstrisi %80 oranında döngüsel hale gelebilir. Bu da bizlere modada sürdürülebilirliğin gerçekten mümkün olabileceğini gösteriyor.
Modada Sürdürülebilirlik Trendleri
Moda sektörünün dünyamıza verdiği zarar, her geçen gün artarken sürdürülebilirliğe destek için yeni yollar aranıyor. Bu sene üretim ve tüketim açısından birçok tutum değişikliğe uğradı. İşte 2022’de moda sektöründe dönüşen ve en çok tercih edilen trendler…
‘’Next Generation’’ Materyal Kullanımı
Bir süredir gündemimizde olan karbon ayak izi, 2022 yılında üzerinde en çok durulan kavramlardan biri oldu. Tekstil firmalarının üretim yöntemleri, kullanılan materyaller, su ve elektrik kullanımının doğaya etkisi gibi birçok etmen, alternatifleriyle değiştirilerek karbon ayak izi azaltılmaya çalışıldı.
Ham madde olarak miselyum, kenevir gibi alternatifler tercih edildi, hayvansal deri yerine üzüm derisi kullanımı, pamuk yerine biyo bazlı bitkilerin kullanımı yaygınlaştı. Bir kumaşın boyanması için kullanılan sert kimyasalların ve su miktarının azaltılması amacıyla bitkisel boyalar tercih edildi. Teknoloji dünyasının yardımı ve devlet otoritelerinin yaptırımları ile üretim alışkanlıkları değiştirildi.
Kapsül Dolap Alışkanlığı
Hızlı moda kavramı herkesin dolabını aslında ihtiyaç duyulmayan kıyafetler ile doldurdu. Kapsül dolap; tek kullanımlık, kalitesiz üretilmiş ürünlerin satın alınması alışkanlığının karşısında duruyor. Zamansız, birden çok şekilde kombinlenebilecek, üretiminde kaliteli materyallerin kullanıldığı, uzun ömürlü parçalardan oluşan dolap düzenini ifade eden kapsül dolap, 2022 yılında en çok tercih edilen tüketici davranışlarından biri oldu. Çeşitli markalar bu amaca hizmet eden koleksiyonlar çıkartarak sürdürülebilir moda yaklaşımına destek verdi.
Yeniden Satış
Dünyanın her yerinde büyüyen bir alan olan ürünlerin tekrar kullanıma kazandırılması konsepti hem dijital dünyada hem de açılan fiziki mağazalarda kendisine yer buluyor. Bu durum arzu edilen markalara daha uygun fiyata ulaşmayı sağlarken aynı zamanda moda döngüsüne de katkı sağlıyor. Siz de tüketim alışkanlıklarınızı gözden geçirmek isterseniz yeniden satışa sunulan ya da kiralayarak kullanma olanağınızın bulunduğu platformlara yer verdiğimiz yazımızı aşağıya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Geri Dönüştürülebilir Tekstil
Hızlı moda kavramının da yükselmesi ile moda dünyasının en büyük sorunlarından olan ürünlerin kısa süreli kullanımı ve düşük kaliteli üretim gün geçtikçe artıyor. Moda sektörü, yılda ürettiği 40 milyondan fazla tekstil atığı ile oransal olarak dünyamıza en büyük zararı veren sektör. Bu durumun bir sonucu olarak markalar, üretimdeki materyal tercihlerini değiştiriyor. Geri ve ileri dönüştürülebilir malzemeler kullanılarak döngüsel bir üretim yaratılıyor.
Meta Evren Modası
Son olarak özellikle pandemi sonrası dönemde artan modanın dijitalleşmesi en çok tartışılan alanlardan biri haline geldi. Tüketicilerin lükse olan tutkusunu sanal dünyada harcama yaparak gidermesi açısından bakıldığında metaverse kavramını sürdürülebilirliğe destek olan bir tüketici alışkanlığı olarak değerlendirebiliriz.
Bu durumun bir geleceğinin olup olmadığı konusu tartışılmaya devam edilirken birçok marka sanal modaya yatırım yapmaya devam ediyor.
Referanslar:
Kapak Fotoğrafı: Wikimedia Commons