Müzekart ile Girilen En Etkileyici 10 Müze
“İstanbul’da müze kart ile girilen müzeler hangileri?” sorusunu Avrupa ve Anadolu Yakası’ndaki müzeleri sıralayarak cevaplandırıyoruz. En etkileyici 10 müze listesinde Arkeoloji Müzesi’nden Beykoz Cam ve Billur Müzesi’ne kadar birçok önemli mekan yer alıyor.
Arkeoloji Müzesi | Fatih
Fotoğraf: @k.reytuu
Adres: Alemdar Caddesi,Osman Hamdi Bey Yokuşu,Gülhane, Fatih/İstanbul
Ziyaret Günü ve Saatleri:
- Her gün, 09.00-20.00
Arkeoloji Müzesi’nde, imparatorluk topraklarından toplanıp bir araya getirilmiş çeşitli kültürlere ait birçok tarihi eser bulunuyor. Müzede, oldukça etkileyici heykellerden yazılan ilk aşk şiirine kadar birçok ilgi çekici eseri görebilirsiniz.
Eski Şark Eserleri Müzesi | Fatih
Fotoğraf: @ancien.histo
Adres: Alemdar Caddesi,Osman Hamdi Bey Yokuşu,Gülhane, Fatih/İstanbul
Ziyaret Günü ve Saatleri:
- Her gün, 09.00-20.00
Fatih Arkeoloji Müzesi alanının içinde yer alan bir diğer müze ise Eski Şark Eserleri Müzesi. Bu müzenin binası, Osman Hamdi Bey tarafından Güzel Sanatlar Akademisi olarak kullanılması için inşa ettirilmiş. Müzeyi ziyaret etmek isterseniz burada; eski Mısır metinlerinden örnekler, çivi yazısıyla yazılmış belgeler ve Mezopotamya metinleri gibi birçok eseri görebilirsiniz.
Çinili Köşk Müzesi | Fatih
Fotoğraf: @dahacokgezicez
Adres: Alemdar Caddesi,Osman Hamdi Bey Yokuşu,Gülhane, Fatih/İstanbul
Ziyaret Günü ve Saatleri:
- Her gün, 09.00-20.00
Çinili Köşk, İstanbul Arkeoloji Müzeleri alanındaki en tarihi yapı. Burada Türk çini ve seramik tarzını yansıtan birçok eser bulunuyor. Köşkün girişinden itibaren mavi rengin her tonuyla karşılaşabilirsiniz. Küçük bir gezi alanı olmasına rağmen içinde birçok etkileyici eser sergileniyor.
Galata Kulesi | Beyoğlu
Fotoğraf: Osman Koycu
Adres: Bereketzade, Galata Kulesi, Beyoğlu/İstanbul
Ziyaret Günü ve Saatleri:
- Her gün, 08.30-23.00
Şehrin göbeğinde bulunan ve turistlerin gözdesi olan Galata Kulesi de müzekart ile ücretsiz giriş yapabileceğiniz tarihi yapılardan. Yapıldığı günden beri kendisine birçok farklı görev atfedilen kule, tarih boyunca zindan, yangın gözlem kulesi gibi görevlerde kullanılmış. 1960’lı yılların ardından restore edilerek ziyarete açılmış.
Son olarak rivayeti henüz duymamış olanlar varsa ekleyelim; Galata Kulesi’nin tepesine yalnızca ömrü beraber geçecek aşıkların birlikte çıkabildiklerine inanılıyor.
Beylerbeyi Sarayı | Üsküdar
Fotoğraf: Özden Clk/Foursquare
Adres: Beylerbeyi Mah. Abdullah Ağa Cad. No:12, Beylerbeyi/Üsküdar
Ziyaret Günü ve Saatleri:
- Pazartesi hariç 09.00-18.00
Beylerbeyi Sarayı, yazlık bir saray olarak inşa edilmiş. Üsküdar Beylerbeyi’nde bulunan sarayı ziyaret ederseniz Mermer Köşk, Sarı Köşk, Ahır Köşkü ve Deniz Köşkleri’ni görebilirsiniz. Bunun yanı sıra saray bahçesinde, ıhlamur ve manolya ağaçlarından gelen kokular eşliğinde keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz.
Topkapı Sarayı | Fatih
Fotoğraf: Mert Kahveci
Adres: Cankurtaran Mah. Babı Hümayun Cad. No: 1 Sultanahmet/Fatih
Ziyaret Günü ve Saatleri:
- Salı hariç 09.00-18.00
İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen Topkapı Sarayı, 1924 yılında müzeye çevrilmiş. Dört bölümden oluşan ve 1924 yılında müzeye çevrilen sarayın bazı kısımlarını müzekart ile ücretsiz şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Büyük Saray Mozaikleri Müzesi | Fatih
Fotoğraf: muze.gov.tr
Adres: Sultanahmet Mahallesi Kabasakal Cad. Arasta Çarşısı Sok. No:53 Fatih
Ziyaret Günü ve Saatleri:
- Her gün, 09.00-20.00
Büyük Saray Mozaikleri Müzesi’ndeki mozaikler, 1935’te Doğu Roma Büyük Sarayı’nda başlayan kazılarla ortaya çıkıyor. Yapılan incelemelerde mozaiklerin konularını; doğa, mitoloji ve günlük hayattan aldığı saptanıyor. Müzeyi ziyaret etmek isterseniz mozaiklerin bugün bile canlılığını koruduğunu görebilirsiniz. Müzedeki ünlü mozaiklerden bazıları şöyle: keçi sağan adam, kaz güden çocuklar, avcı-kaplan mücadelesini betimleyen sahneler…
Beykoz Cam ve Billur Müzesi | Beykoz
Fotoğraf: @millisaraylar
Adres: Merkez Mah. Mehmet Yavuz Cad. No: 115 Beykoz/İstanbul
Ziyaret Günü ve Saatleri:
- Pazartesi hariç 09.00-18.00
Bahçesinde yaklaşık 120 tür ağaç yetişen Beykoz Cam ve Billur Müzesi, Türk cam sanatının en nadide örneklerini barındırmasının yanı sıra şehrin içinde vakit geçirilebilecek yemyeşil bir alan sunuyor. Müze bahçesindeki bitkilerin bu denli çeşitli olması buraya aynı zamanda bir botanik müzesi niteliği de kazandırıyor.
İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi | Fatih
Fotoğraf: @kitabiyyeblog
Adres: Cankurtaran Mah. Alemdar Cad. Has Ahırlar Binası Gülhane Parkı, Sirkeci, Fatih/İstanbul
Ziyaret Günü ve Saatleri:
- Her gün, 09.00-20.00
İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi müzesi, Gülhane Parkı’nın içinde yer alıyor. 2008 yılında açılan müzede sayısız alet, cihaz ve model koleksiyonu bulunuyor. Bu müzede tıp, bilim, matematik, astronomi ve fizik ile ilgili sergilenen çalışmaları görebilir ve İbni Sina’nın eserinden esinlenerek oluşturulan İbni Sina Botanik Bahçesi’ni gezebilirsiniz.
Rumeli Hisarı | Sarıyer
Fotoğraf: @m.rknn
Adres: Yahya Kemal Caddesi No: 42, Rumelihisarı Mahallesi, 34470 Sarıyer İstanbul
Ziyaret Günü ve Saatleri:
- Pazartesi hariç 09.00-18.30
Fatih Sultan Mehmet tarafından Boğaz’dan geçen gemileri kontrol edebilmek amacıyla yaptırılan Rumeli Hisarı da müze kart ile girilen müzeler listesinde. Siz de Rumeli Hisarı’nı ziyaret ederseniz tarihi dokuyu hissedebilir, taş çeşitliliğini inceleyebilir, hisar içindeki kuleleri görebilir ve seyir terasından Boğaz’ı seyredebilirsiniz.
İstanbul’daki En Tarihi Müzeler
İstanbul müzekart ile tarihe yakından tanıklık edebileceğiniz 10 müze listelemesinden sonra İstanbul’da yer alan ve mutlaka ziyaret edilmesi gereken diğer tarihi müzeleri de sizler için listeledik. İşte tarih kokan noktalar…
- Ayasofya
- Dolmabahçe Sarayı
- Topkapı Sarayı
- Galata Kulesi
- Küçüksu Kasrı
- Ihlamur Kasrı
- Yerebatan Sarnıcı
- Sultanahmet Camii
- Aya İrini | Fatih
- Kariye Müzesi
- Küçük Ayasofya
- İstanbul Arkeoloji Müzeleri
- Yıldız Sarayı
Müzekart ile Yapılabilecekler
“Türkiye’nin dört bir yanındaki etkileyici yerler nereler, hangi eski yapıtlar ziyaret edilmeli?” diye düşünüyorsanız Kültür Bakanlığının müzeler sayfasındaki, müzekart sayesinde ziyaret edebileceğiniz müzelere göz atarak kendinize bir rota oluşturabilirsiniz. Üstelik seçtiğiniz rotada uğrayacağınız yerlerin girişinde kullanabileceğiniz farklı tipte müze kartlar bulunur. Bunlar; Müzekart+, Museumpass Türkiye, Museumpass İstanbul, Museumpass Ege, Museumpass Akdeniz ve Museumpass Kapadokya’dır. İlgili kartların detaylarını incelemek için müze kart sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Kapak görseli: Tolga Kuşdemir