Evde Ergonomik Çalışma İçin 6 İpucu Plume Mag

Evde Ergonomik Çalışma İçin 6 İpucu

Güncelleme Tarihi: 2 Mart 2021

Tüm dünya Koronavirüs salgını sebebiyle evden çalışıyor… Evde çalışmak kulağa, ofiste çalışmaya göre daha konforlu ve rahat gelebilir ama yatakta, kanepede ya da sehpada çalışmak bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Bu sebeple ergonomik çalışma ortamı oluşturmak, özellikle bu dönemde büyük önem taşıyor.

Ergonomik Bir Çalışma Ortamı Nedir?

Fiziksel çevre, masa ve koltuk tasarımı, ekran ve klavyenin, kullanılan dokümanların konumu, çalışılan mekânın aydınlatmasının çalışan kişinin beden ve ruh sağlığına uygunluğunun tamamıdır. . Ergonomik bir çalışma ortamı, yorgunluk ve kas gerilmelerinin ortadan kalkmasında önemli rol taşır, konforu artırır ve verimliğin en üst seviyede olmasına yarar.

Technopc’in konunun uzmanları ile görüşerek derlediği, evden çalışırken dikkat edilmesi gereken noktaları okumadan çalışmaya devam etmeyin.

Yatakta Değil Masada Çalışın

Evde çalışırken iş yerindeki gibi bir çalışma disiplini içerisinde olmalısınız.  Eğer evde çalışma masanız yoksa yemek masasını kullabilirsiniz. Yataktan ya da kambur şekilde sehpaya eğilerek çalışmak son derece yanlış. Mutlaka bir çalışma alanınız olsun. Yanınızda not defteri ve su bulundurun. Bilimsel çalışmalar, iş süresince yanlış duruştan kaynaklanan bozuklukların ağrılara, iş gücü kaybına, fizik-tedaviye bile neden olabildiğini zaten gösteriyordu.

Oturma Pozisyonuna Dikkat Edin

Oturma sırasında vücudun uygun duruş şeklinin (postür) sağlanması için baş nötral pozisyonda tutulmalıdır. Kişi tüm alanlara rahatlıkla ulaşabilmeli ve bu sırada vücudu eğilip bükülmemelidir.

Sandalyenin sırt dayama yeri, sırt desteği bele uygun ve esnek olmalıdır. Masa altında ayaklarınızı uzatabileceğiniz ve vücut hareketinizi kolayca değiştirebileceğiniz bir alan yaratın. Eğer ayaklar yere temas etmiyorsa, ayaklara ek bir destek yerleştirin.

Masanızı Düzenleyin

Monitöre uzaklık, görüntüye, ekran çözünürlüğüne, yazıların okunabilirliğine ve monitörün büyüklüğüne bağlıdır. Göz ekran uzaklığı, ortalama olarak 60-70 santim (kol mesafesi kadar) olmalıdır. Ekran görüş alanı gözün yatay görme hizasından 15°-50° açıları arasında bulunmalıdır. Dizüstü bilgisayar kullanırken yükseltici kullanmak, boyun ağrılarının önüne geçecektir. Belli sürelerle farenin olduğu tarafı değiştirin. Bu sayede her iki elinizi de eşit şekilde kullanmış olursunuz.

Kısa Molalar Verin

Gün içinde kısa molalar verin; kas ve eklemlere dinlenme ve yenilenme fırsatı tanıyın. Belirli aralıklarla ayağa kalkın ve koltuğunuzu değiştirin. İmkanınız varsa koltuğun ayarını veya koltuğu değiştirmek; eklemlerin duruş değiştirmesini sağlar ve duruş bozukluğunu engeller.

Hareket Etmeyi İhmal Etmeyin

Oturma şeklinizi sürekli değiştirin, aynı pozisyonda uzun süre kalmamaya dikkat edin ve düzenli olarak farklı duruşlar deneyin. Her yarım saatte bir kalkıp evin içerisinde 100 adım atın. Telefon konuşmalarınızı da yürüyerek yapabilirsiniz. Böylelikle hareketsizliğin önüne geçmiş olursunuz.