Ekosistemin Emekçileri Bal Arıları

Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2023

Her bahar içimizi neşe, umut ve heyecan kaplar. Baharın en büyük habercileri ise rengarenk açan çiçekler ve arılar olur. Bazen keyifle kahvemizi yudumlarken veya bir parkta uzanırken çevremizde gördüğümüz arılardan rahatsız olabilir ve korkabiliriz. Fakat bir arıyı öldürmeden önce tekrar düşünün. Çünkü onlar olmasa yiyeceklerimiz de olmaz!

Ekosistemin En Çalışkan Öğrencileri

Ekosistemin En Çalışkan Öğrencileri
Fotoğraf: Matthew T. Rader

Bitkilerin çoğalması için tozlaşma, tozlaşma içinse arıların varlığı kritik bir öneme sahip. Çiçeklerden çiçeklere dolaşıp en faydalı besinlerden biri olan balı üretmek için çalışan arılar, aynı zamanda doğadaki tozlaşmanın da %80’ini gerçekleştiriyor. Yani kırlarda gördüğümüz birbirinden güzel çiçekler onlar sayesinde var oluyor. 

Ayrıca arılar sofralarımıza gelen yemeklerin 3’te 1’inin yetişmesinde de büyük bir öneme sahip. Yani yalnızca kahvaltıların tatlıları değil, tüm öğünlerin birçok besin maddesi için onlara teşekkür etmemiz gerek. 

Peki biz ne yapıyoruz? Tarlalardaki böcekleri öldürmek için kullandığımız zehirlerle arılara da zarar veriyoruz. Yıllık %20’lerde seyreden arı ölümlerini, bu ilaçlarla %70 seviyelerine taşıyoruz. 

Dünya Bal Arısı Günü

Ekolojik dengenin sağlanması ve yaşamın devam etmesinde önemli bir yeri olan bal arıları, bilim insanlarının da odak noktası. Bu nedenle popülasyonu hızla azalan bu tür için her yıl ağustos ayının üçüncü cumartesi günü Dünya Bal Arısı Günü olarak kutlanıyor. 2009 yılından beri kutlanan gün, insanları bilinçlendirmek ve bal arılarının sayılarındaki azalmayı engellemek için büyük önem taşıyor. 

Arıların Gizli Dünyası

Arıların Gizli Dünyası
Fotoğraf: Boris Smokrovic

Bu minik canlılara daha yakından bakıldığında aslında ne kadar hayranlık uyandırıcı oldukları görülüyor. Gelin birlikte arılarla ilgili birkaç bilgiyi inceleyelim.

  • İnsanların yiyebilecekleri bir gıda üreten tek böcek arılardır.
  • Arıların 5 gözü ve 6 bacağı vardır. Nektar keseleri ve mideleri ise birbirinden farklıdır.
  • Yarım kilo bal üretmek için bir grup arının 2 milyon çiçek dolaşması gerekir.
  • Arıların 170 koku alıcısı bulunur. Bu nedenle insanlar da dahil birçok canlıyı ayırt eder, her zaman en lezzetli çiçeklerden polen toplarlar.
  • Her arı kolonisinin kendine has kokusu bulunur. Bu nedenle arılar kendi kolonilerinden asla ayrılmaz.
  • Bir bal arısı kanatlarını saniyede 230 kez çırpar. Genelde arılardan duyulan “vız” sesi de bu hızlı kanat çırpmadan kaynaklanır.
  • Dünyanın en eski canlılarındandır. Bilinen en eski arı fosili 100 milyon yıl öncesine aittir.