Dünya Saati, Değişim Saati: İklim Krizi ile Mücadelede Yerinizi Alın

Dünya Saati, Değişim Saati: İklim Krizi ile Mücadelede Yerinizi Alın

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2021

1 saat, dünyayı değiştirmeye yeter mi? 

1 saatte insanlar bir araya gelse, dünyayı değiştirebilir, daha sürdürülebilir, doğa ve insan dostu bir sistem kurabilir mi? 

1 saat, dünyayı değiştirmeye yetmez. Ancak, bir değişimin kıvılcımını ateşleyebilir. Nasıl mı? 27 Mart Cumartesi akşamı, 20.30-21.30 arasında Dünya Saati’ne katılın ve iklim krizi ile mücadelenin bir parçası olun.

Dünya Saati Nedir? 

dünya saati

Fotoğraf: WWF-Türkiye

14 yıl önce, 2007 yılının mart ayında bir cumartesi, Avustralya’da binlerce insan, kurum, sembolik yapı ve sivil toplum kuruluşu, iklim krizi ile mücadele için bir hareket başlattı. İklim krizine dikkat çekmek için kurumlar ve sembolik yapılar, akşam 20.30’da 1 saatliğine ışıklarını kapattılar. Bireyler de bu harekete, evlerinde 1 saatliğine ışıklarını kapatarak destek verdi. Avustralya’da 2 milyondan fazla insan ve 2 binden fazla kurumun dahil olduğu bu hareket, tüm dünyaya yayıldı ve 2008’den bu yana da her yıl mart ayının son cumartesi günü 20.30-21.30 arasında tekrarlanıyor. 

Dünya Saati, WWF tarafından yürütülüyor ancak yıllar içinde WWF’i de aşan ve dünyada  7 kıtada 150’den fazla ülke ve bölgede, milyonlarca insan, belediye, kurum ve sivil toplum kuruluşunun da katıldığı dev bir çevre hareketi niteliği kazandı. Her yıl Dünya Saati’nde ülkemizden de binlerce insan, yüzlerce kurum ve belediye katılıyor. Doğa koruma farkındalığını ülkemizden binlerle, dünyadan milyonlarla paylaşmak ve bu sihirli saatte, yeryüzünün dört bir yanından, hiç tanımadığımız insanlarla aynı çağrıyı yapmak öyle umut verici bir duygu ki!

1 Saati Aşan Küresel Bir Etkinlik: Dünya Saati

Dünya Saati, bu yıl 27 Mart’ta her ülke ve bölgenin yerel saatiyle 20.30-21.30 arasında gerçekleşecek. Ülkemizden de her yıl olduğu gibi bu yıl da onlarca belediye, yüzlerce kurum ve binlerce insan Dünya Saati’nde 1 saatliğine ışıkları kapatacak ve gezegenin sesini yükseltecek. 2020’ye kadar her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Saati, bu yıl da aynen geçen yıl olduğu gibi, pandemi nedeniyle dijital dünyada devam edecek. Bir saatliğine evimizin ışıklarını kapatacağız ve sosyal medyada, iklim krizi ile mücadele için sesimizi yükselteceğiz; hükümetimize çağrımızı yineleyeceğiz: “İklim krizi ile mücadelede kararlılık gösterin ve Paris Anlaşması’nı onaylayın.”

Dünya Saati’ne Neden Katılmalısınız?

Dünya Saati, 1 saatlik bir etkinliğin ötesinde, küresel bir değişim çağrısıdır. Gezegenimizdeki tüm canlı yaşamını tehdit eden ve bugün evimizde olan iklim krizi ile mücadele için dünyanın dört bir yanından insanlarla ortak bir çağrıda bulunmak, sesimizin daha güçlü çıkmasını sağlıyor. İklim krizi ile mücadelenin bir parçası ve değişim çağrısını güçlendiren seslerden biri olabilirsiniz.

Dünya Saati’ne Katılmak İçin Ne Yapmalısınız?

  • Dunyasaati.org’a girin ve Dünya Saati’ne katılım kaydı yapın.
  • WWF-Türkiye’nin resmi sosyal medya hesaplarını takip edin. Türkiye’de Dünya Saati etkinliğini WWF-Türkiye yürütüyor. 
  • 27 Mart Cumartesi akşamı 20.30’da ışıkları kapatın, gezegenin sesini yükseltin! Sosyal medyada #DünyaSaati etiketini kullanarak iklim krizi ile mücadele çağrınızı paylaşın.

Dünya Saati, 1 saatin ötesindedir. Her saat Dünya Saati, her saat değişim saati olsun hepimiz için. Yaşamınızda sürdürülebilir alışkanlıklara ve ürünlere yer verin, doğa dostu olanı yöneticilerinizden talep edin.

Dünya Saati İçin Evde Etkinlik Önerileri

mumlar

Fotoğraf: WWF

  • Işıkları kapatıp, doğa dostu bir belgesel izleyebilirsiniz.
  • Ailenizle ya da evinizi paylaştığınız kişilerle sessiz sinema oynayabilirsiniz.
  • Mum ışığında romantik bir akşam yemeği yiyebilir, sürdürülebilir alışkanlıklar edinmek üzere kararlar alabilirsiniz.
  • Işıkları kapatıp, sevdiğiniz bir podcasti ya da kitabı dinleyebilirsiniz.
  • Bir müzik aleti çalıyorsanız, mum ışığında doğa için akustik bir dinleti yapabilirsiniz.
  • Nasıl bir gezegen hayal ediyorsanız, onun resmini yapabilirsiniz. Hiçbirimiz pastel boyalarla ya da sulu boyalarla gezegenimizin resmini yapmak için fazla büyük değiliz. 
  • Masallar dinleyebilir ya da okuyabilirsiniz. Seçtiğiniz masalların ve anlatıcıların doğanın dilini konuşanlar olmasına dikkat edin, Judith Malike Leiberman’ın masallarına göz atabilirsiniz. 

1 saat, dünyayı değiştirmeye yetmez; doğru. Dünya çok büyük; doğru. Fakat bizler de milyonlarız. Ne tek başımızayız, ne de sadece 1 saatimiz var. 1 saat, milyonların sesiyle, bir değişimin ateşini yakabilir. Birlikte, her şey mümkün.