Çöpünü Ayrıştır Dünyayı Değiştir!

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2021

Plastik şişe, kırılmış bardak, yediğiniz çikolatanın paketi, yırttığınız kağıt parçası ya da bozulmuş bir yiyecek, siz hepsini aynı çöpe mi atıyorsunuz?  Çöp ayrıştırma alışkanlığının geri dönüşüme ne kadar fayda sağlayacağını biliyor musunuz?

Asrın sorunlarından biri olan ‘Yanlış Çöp Atma Alışkanlıkları’ sanılandan çok daha büyük olaylara yol açıyor. Küresel ısınma, tükenen doğal kaynaklar, artan atık miktarı gibi birçok problem yanlış çöp atmakla başlıyor.

Uzmanlar, Türkiye’de çöp ayırma üzerine yeterli bilinç olmadığını ve bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söylüyorlar.

Geri Dönüşüm Nedir?

(Kaynak : aalto.fi)

Geri dönüşüm, yeniden değerlendirilme imkanı olan atıkların fiziksel veya kimyasal işlemler uygulanarak ikinci bir ham maddeye dönüştürülmesidir. Cam, kağıt, alüminyum, plastik, piller, organik atıklar, tekstil, demir, ahşap, metal gibi birçok maddenin geri dönüşümü yapılabilir. Bu maddeleri evsel atıklarla birlikte ayrıştırmadan çöpe atmak gelecek için çok büyük bir tehlike oluşturur.

Geri Dönüşüm Nasıl Yapılmalı?

Geri dönüşüm evsel atıklarınızı cam, alüminyum, metal-plastik, kağıt bazında sınıflandırmak ve her maddeyi aynı yere atmamakla başlıyor. Bu uygulama toplamda dört aşamadan oluşuyor:

  • Toplama
  • Sınıflandırma
  • Değerlendirme
  • Yeni Ürün Üretilmesi

Örneğin bitirdiğiniz ve artık işinize yaramayan bir defteri kağıt atıklarla birlikte ayırmak yeni kağıt üretimine katkı sağlıyor ve böylelikle yeni kağıt üretiminde ağaç kesilmiyor. Yeni kağıtlar eski kağıtların geri dönüştürülmesiyle üretiliyor. Kullanılmış kağıdın geri dönüşümü hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını ise %45 azaltıyor.

Plastik atıkları, mesela ürünlerin ambalajlarının  ayrıştırılması ve eski plastik ürünlerin dönüştürülerek yeni ürünler elde edilmesi petrol tüketimini azaltmada önemli bir rol oynuyor. Plastik atıkların en tehlikelilerinden biri de plastik alışveriş poşetleri. Doğada yok olmaları çok uzun süren plastik poşetlerin kullanımı maalesef çok fazla. Bu ürünlerin kullanımını azaltmak ve daha az plastik kullanımını hayatınıza empoze etmek de sizin elinizde.

Çöp Ayrıştırma İşleminden Sonra Ne Yapılmalı?

Waste recycling. Trash recycle management, garbage segregation classification. Infographic of rubbish sorting. Recycling vector flyer. Recycle trash and rubbish waste non recycling illustration

Siz de çöplerinizi ayrıştırıp evinize en yakın ambalaj atığı konteynerine atarak geri dönüşüm zincirini başlatabilirsiniz. Yaşadığınız mahalle sınırları içerisinde ambalaj atıklarını ayrıştırabileceğiniz konteynerler bulunmuyorsa belediyenizle irtibat kurabilirsiniz .

Çöplerdeki Kesici Aletler

(Kaynak : nytimes.com)

Eski bir bıçak, jilet, ampul gibi ürünlerin direkt olarak çöpe atılması sokak hayvanları ya da çöp ve kağıt toplayıcıları için çok büyük tehlike yaratıyor. Bu ürünler çöpleri kurcalayan sokak hayvanların ağızlarının kesilmesine ve mikrop kapmasına sebep oluyor. Aynı şekilde çöpe atılan keskin maddeler, küçük bir dikkatsizlik sonucu çöp ve kağıt toplayıcıların da ellerini kesebiliyor.

Öncelikle kullanılmış ampul atıkları, cam atıklarla beraber, geri dönüştürülmeli. Eski bıçak, jilet gibi keskin maddeler ise keskin kısımları bantlanarak çöpe atılabilir.  Atık kürdanlar büyük parçalar halinde atılmamalı. Bu eşyalar ortadan kırarak ve bantlanarak çöpe atılabilir.