Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2023
Sürdürülebilirliğin temelinde sorgulamak, ihtiyacımızı doğru belirlemek, buna gerçekten ihtiyacım var mı? sorusunu sorabilmek var.
Bir şeyi çok beğensek de bu sorunun cevabını verirken sadece kendimizi düşünmeden, yaşadığımız dünyaya olan etkisini de sorgulamak ve düşünmek var. Yaşam alanlarımıza dahil etmeye karar verdiğimiz her eşya, evimizin karakterine bir dokunuş eklemeli ve yaşamımızın bir parçası haline kalıcı olmalı, fakat üzerinde yeni dokunuşlar ile de değiştirilebilir ve sürdürülebilir olmalıdır.
Kültürel Mirasımız Mobilya ve Objeler
Bu yazıda üzerinden durmak istediğim konu yaşadığımız yerin ve buradaki mobilya ve objelerin hayatımızda ne kadar önemli bir yere sahip olduğu.
Nasıl ki müzeler ülkelerin kültürel mirasına ev sahipliği yapıyorsa, kişiler de kendi çekirdek aile kültürel mirasını evlerinde yaşatırlar. Bilerek ya da bilmeden. Nasıl mı?
Hiç kullanmadığınız halde sakladığınız dantel çeyizlikler, yemek takımları, salonunuza uymadığı halde çok sağlam olduğu için çatı katında ya da depoda sakladığınız bir koltuk, sizin tarzınıza göre çok fazla demode olduğu halde anneannenizden yadigâr ama tozlu bir köşede amaçsızca bekleyen, şapkasının kumaşı yılların izini taşıyan bir abajurlar yok mu?
İşte tüm bu saydıklarım ve sizin bu satırları okurken gözünüzün önüne gelen mobilyalar, objeler, aksesuarlar hepimizin ailevi kültürel mirasımız…
Bir de daha kötüsü var… O da hiçbir yere sığdıramadığımız için her taşınmada, her bahar temizliğinde yavaş yavaş, sessizce vedalaştığımız, bazen içimiz el vermese de zorla koptuğumuz ne kadar çok eşya var değil mi?
Peki onlara hayatınızda, daha doğrusu yaşam alanınızda kullanışlı hatta havalı bir şekilde değerlendirebileceğinizi söylesek, attıklarınız için bin pişman, sakladıklarınız için de umutlanmaz mısınız?
O zaman size harika bir haberim var.
Eklektik form, renk ve desenler konusunda kısa zamanda kendi imzasını yaratan Omar Baban, sadece sınırlı sayıda elde üretilmiş el emeği göz nuru mobilya ya da objeler tasarlamıyor.
Omar Baban Design aynı zamanda aile yadigarı mobilya ve objelerinize çağdaş bir kimlik kazandırıp, onları saklandıkları yerden çıkacak özgüvene kavuşturuyor.
Mesela yazıda paylaştığımız fotoğraftaki berjerler ve sehpa …… senesinde üretilmiş ve 2020 yılında Omar Baban Design’ın özgün fikirleriyle bu halini almış. Berjerler ile kombin bir kumaşla üretilen kırlentler Omar Baban Design’ın sürprizli dünyasına ait özel bir detaya sahip.
Kırlentlerin üzerindeki desen berjerin üzerine konulduğu zaman berjerin kendi parçası kadar milimetrik hesaplanmış.
Bu vintage mobilyalar minimal bir halı, büyük boy bir bitki ile son derece çağdaş bir görünüm alırken. Kontrast renk ve desenlerde perde ve aydınlatma detaylarıyla çok gösterişli bir tarza bürünebilir.
Tüm bu sihirli dokunuşlar hakkında bilgi almak için Omar Baban Design’ın Kuzguncuk’taki keyifli showroom’una bir kahveye uğramanız yeterli.
İleri Dönüşümün Öncüsü
Özellikle yaşadığımız olağanüstü 4-5 ayın en çok konuşulan konusu sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm olmuştu. Bu yazıda bahsettiğimiz konseptin genel adı ise ileri dönüşüm.
Türkiye’de dekorasyon alanında ileri dönüşüm konusunda önemli adımlar atan Omar Baban Design’ın bu değerli felsefesinin tüm ülke genelinde hızla gelişmesini umuyoruz.