Bozcaada’da Üç Günlük Kamp Deneyimi

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2023

Bilindik gezi yazılarından biri olsun diye geçmedim aslında yazının başına. Bu yazı yarım kalmış bir tanışmanın hikayesi biraz da… Pandemi çoğumuzu bazı şeylere zorunlu bırakmasa belki yeniden kavuşamayacaktık. 

Bozcaada’dan söz ediyorum. Denizi, rüzgarı, çiçek kokan sokakları, huzur veren koylarıyla Bozcaada…

Bozcaada deniz

Hepsi bıraktığım yerdeydi. Sanki beni bekliyormuş gibi. Belki de ben öyle sanıyorum ya neyse. Sessizce oturdum, o da benim sessizliğimi dinledi.

Ne kendimi evimde hissettirme iddiasındaki bir yer ne de özenle hazırlanmış yemek masaları vardı. Günbatımını izlemedim, kitap da okumadım. 

Bozcaada sahil
Bozcaada kamp

Franz Kafka’nın şu sözleri geldi aklıma: “Ha burası olmuş, ha şurası. Benim için hepsi aynı. Ha yağmur sularının biriktiği bir çukura inip orada su içmişim, ha aynı dudaklarla gidip bir kadeh şampanya içmişim. Benim için ikisi de aynı. Tatları arasında bile hiçbir fark yok.”

Bozcaada öyle değil tabii… Tadı herkes için farklı bir sığınak. Üç günümü Ayana Koyu’nda geçirdim. Tek yapmam gereken bir çadır kurmaktı, suyun kenarına sandalyemi de koyunca gerisi geldi.

Bozcaada
Fotoğraf / Osman Yunus Bekcan

 

Ayana Koyu’nun ismi Rumca Azize Anna’dan geliyor. Bozcaada’nın merkezine üç kilometre uzaklıkta… Adanın en çok tercih edilen yerlerinin başında gelen Akvaryum Koyu’nun hemen yanında. Siz de benim gibi kalabalıktan uzaklaşmak istiyor, sessizlik arıyorsanız Ayana Koyu’nda mutlaka en az iki gün geçirmelisiniz derim.

Rüzgara arkanızı verince tek manzaranız deniz olacağı için öncesinde yiyecek-içecek hazırlığınızı yaparak gitmenizde fayda var. Cep telefonu bile çekmiyor koyda.

Bozcaada’da Başka Neler Yapılabilir?

Bozcaada’ya aracınızla gitmiyorsanız merkezden kalkan minibüslerle adanın batı ucundaki rüzgar güllerini görmeye gidebilirsiniz. Burada gün batımını seyretmek adaya adımını atan herkesin yaptığı bir aktivite. Dalmayı seviyorsanız Bozcaada’nın su altı zenginliği sizi memnun edecek.

Bozcaada’da Başka Neler Yapılabilir?
Fotoğraf / Mert Kahveci

 


Ayazma Plajı, Habbele ve Sulubahçe’ye sık aralıklarla kalkan minibüslerle ulaşmak mümkün. Özellikle Ayazma Plajı yaz aylarında günübirlik tatilciler tarafından da çok tercih edildiği için kalabalık oluyor. Üçü de beach olarak hizmet verdiği için restoranlarında karnınızı doyurmak mümkün.

Akvaryum Koyu, Ayazma’dan sonra en çok tercih edilen yerlerden. Koyda bir tesis bulunmuyor, suyun üzerindeki yüzen marketten bazı ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz. Tuzburnu da fenerin bitişiğindeki sakinliğiyle dilerseniz çadır kurup adanın keyfini çıkarabileceğiniz yerlerden. Adanın genelinde kamp yapmak yasak, koylardaki tabelalarda da bu uyarıyı görüyorsunuz. Yine de denemeye değer. 

Bozcaada’ya Nasıl Gidilir?

Bozcaada'ya Nasıl Gidilir?
Fotoğraf / Tristan Hess

 

İstanbul’dan Bozcaada’ya arabayla gitmek için Çanakkale Boğazı’nı arabalı feribotla geçmeniz gerekiyor. Gestaş, Çanakkale Boğazı’nda düzenlediği seferlerle sizi bir uçtan ötekine ulaştırıyor. Çanakkale Boğazı’nı geçtikten sonra yaklaşık bir saatlik yolculukla Geyikli Feribot İskelesi’ne varıyorsunuz. İzmir yönünden gidenler ise Çanakkale’ye uğramadan Geyikli’ye ulaşabiliyor. Geyikli ile Bozcaada arasındaki mesafe arabalı vapurla 20-25 dakika sürüyor.