Bambaşka Bir Türk Dizisi: Bir Başkadır

Güncelleme Tarihi: 7 Ocak 2021

“Ne zaman dizilerde gerçek hayatları izleyeceğiz?” diye soranların aradığı cevabı bulacağı bir dizi yayına girdi Netflix’te: Bir Başkadır. Netflix; Hakan : Muhafız ile başlayan yerli dizi yelpazesine 12 Kasım’da Bir Başkadır’ı ekledi. Senarist ve yönetmenliğini Berkun Oya’nın yaptığı yapım, yayınlandığı günden beri izleyiciyi etkilemiş görünüyor. Eleştirmenlerden de tam not alan dizi 8 bölümden oluşuyor ve bölümler yaklaşık 40-50 dakika aralığında. 

İlk sezonunda Netflix Top 10 listesine giren Bir Başkadır’ın ikinci sezon onayını alıp alamayacağı da büyük merak konusu. Olumlu yorumlara ve hikaye devamlılığına bakılırsa dizinin devamı gelecek gibi görünüyor. 

Önyargıyla Örülen Duvarlar

Fotoğraf : www.tune-flix.com

Bir Başkadır, çok ince düşünülerek tasarlanmış bir dizi. Kullanılan müzikler, kostümler, mekanlar tek kelimeyle harika. Berkun Oya’nın yarattığı bu dünya en küçük detayına kadar çizilmiş bir Türkiye portresi. Ayrıca dizi tam anlamıyla bir İstanbul dizisi. Öyle süslü ve klişe açılardan çekilmiş köprüyü, boğazı değil de gerçek İstanbul’u izliyoruz.

Sıradan İnsanların Sıra Dışı Hayatları

Bir Başkadır dizisi; gördüğümüz, bildiğimiz, yaşadığımız, göz yumduğumuz her sorunu içinde barındırıyor. Karakterler iyi olanlar ve kötü olanlar diye ayrılmıyor. Her karakterin ailesiyle, çevresiyle, kendisiyle aşamadığı sorunlar var.

Yapım; geleneksel Türk aile yapısı, dini tabular, derine gömülen düşünceler, Türkiye dizi sektörü gibi birçok konuya tarafsız bir yerden ışık tutuyor.

Muhteşem Oyunculuk Performansları

Bir Başkadır’ı bu denli başarılı bir proje haline getiren en önemli konulardan bir tanesi de dizideki başarılı oyunculuk performansları. Öykü Karayel, Meryem karakterinin masumiyetini ve utangaçlığını seyirciye geçirme konusunda oldukça başarılı. Karakterin dış dünyaya karşı korkularını yansıtma şekli, yerli ve yerinde olan şivesiyle de iyi bir oyuncu olduğunu kanıtlamış . Fatih Artman ise tanıdığımız, gördüğümüz ve içten içe ne yaşadığını, ne düşündüğünü merak ettiğimiz halktan, sıradan bir karakteri çok iyi yansıtmış.  Bige Önal’ın oynadığı Hayrunnisa karakteri; baskıcı, kuralcı bir ailede büyüyen ve ona dayatılanı hep kabul etmiş ve kendi kabuğunu kıramamış bir genç kadın. Günümüz şartları için çok tanıdık bir hikaye. Defne Kayalar’ın canlandırdığı Peri’nin ise içinde kendisinden bile gizlediği önyargıları ve korkuları var. İçten içe kabullenemediği ve kendi olamadığı bu hayatı yaşayış tarzını seyirciye de hissettirdiğini düşünüyorum.  Son olarak Ruhiye karakteriyle Funda Eryiğit seyirciyi sürekli bir merak içinde bırakan, gizemli ve üzgün bir kadın. Sezon boyunca seyircinin merakından ve merhametinden besleniyor.

Netflix’teki Yerli İçerikler

Bir Başkadır, özellikle Netflix’in diğer yerli içeriklerine kıyasla izlerken mekanlara, insanlara ve hikayeye aitlik hissini en iyi şekilde veriyor.  Bildiğimiz, gördüğümüz ve en önemlisi anlayabildiğimiz hayatları belgesel tadında izliyoruz. İzlerken düşünüyor, anlıyor ve kendimizi hikayedeki karakter zincirinden biri olarak görüyoruz.