balkon güneş enerjisi

Balkonlarda Güneş Enerjisi Sistemi: Nedir, Nasıl Çalışır?

Güneş nihayet hak ettiği değeri görmeye başladı ve günümüzde artık popüler kaynaklardan biri olmaya aday! Güneşten elektrik üretimi sağlanması için güneş panelleri kullanmanın bir adım ötesine bile geçildi ve yeni trend balkon güneş enerjisi nam-ı diğer “güneş balkonu”… 

Peki, güneş balkonu ve çatıya kurulan güneş panellerinin farkı ne? Klasik güneş panelleri ile güneş balkonu olarak isimlendirilen yapılarda kullanılan teknoloji temel olarak benzer diyebiliriz. Güneş balkonlarını, çatılara kurulan güneş panellerinden ayıran en önemli şey özetle daha küçük olmaları ve kurumlarının daha basit olması. Gelin, detaylara birlikte bakalım… 

“Güneş Balkonu” Nasıl Kurulur?

güneş balkonu

Güneş enerjisinden yararlanmak istiyorsunuz ama güneş paneli koyabileceğiniz bir bahçeniz ya da çatınız yoksa güneş balkonu kurmayı tercih edebilirsiniz. 

Mini güneş enerjisi sistemleri olarak da bilinen balkon güneş enerjisi sistemleri, boyutları ve yapılarıyla balkonlara entegrasyonları oldukça kolay panellerden ve ek birkaç cihazdan oluşuyor.   

Balkon güneş enerjisi sistemlerinin kurulumları da oldukça basit. Uygun boyutlardaki güneş panelleri balkon korkuluklarına ya da binanın yapısına göre uygun yere kısa sürede monte edilebiliyor. Panellerin çalışma mantığı da herhangi bir elektronik cihaza benzer yani fişi prize takmanız yeterli oluyor.

Balkon Güneş Enerjisi Sistemleri Avantajları Neler?

balkon güneş paneli

En büyük avantaj elbette çevre dostu ve yenilenebilir enerji kaynağı olan güneşten faydalanmak! 

Takılabilir güneş enerjisi sistemi olarak da bilinen balkon güneş enerjisi sistemlerini prize takarak evinizin devresine doğrudan bağlayabiliyorsunuz. 

Mini güneş enerjisi sistemleri geleneksel güneş panellerine göre kablo ve kurulum karmaşası açısından çok daha basit yapıda oluyor.

Taşınma ya da tadilat gibi farklı sebeplerle güneş enerjisi sistemini rahatlıkla yanınıza alabiliyorsunuz. Bunu yapmak için panelleri monte yerlerinden sökmek ve fişi çıkarmak yeterli oluyor. 

Ülke yasalarına göre değişmekle birlikte balkon güneş panelleri, çatıya veya yere monte edilen geleneksel sistemlerde olduğu gibi operatöre kayıt yaptırmayı gerektirmiyor. 

Güneş Balkonu Günden Güne Yaygınlaşıyor

pratik güneş paneli

Güneş enerjisi kullanım kültürü hem uzun vadede ekonomik olması, hem de çevreye dost özellikleriyle herkesi kapsama alanına alıyor gibi görünüyor… SolarPower Avrupa Birliği’nin Politika Danışmanı Jan Osenberg, güneş enerjili balkonların Avrupa genelinde, güneş enerjisinden elektrik elde etmeye geniş çaplı bir geçişin önemli bir parçası olduğunu söylüyor. 

Bu konuda öncü ülkeler arasında olan Almanya’da 400.000’den fazla güneş enerjisi sistemi kurulumu gerçekleşmiş durumda. Bu sistemlerin çoğu, balkon güneş enerjisi yani güneş balkonu olarak evlerin “havalı” bir parçası. 

Bireysel yaşamdan bir örneğe de bakalım… Güneş enerjisi şirketi EIGENSONNE’nin CEO’su Michael Aigner, Almanya’da gaz ve güneş enerjisi kombinasyonuyla ısıtılan bir apartman dairesinde yaşıyor. Aigner faturalarda eskiye göre yıllık ortalama %15 karda olduğunu söylüyor.

Güneş enerjisi kullanımından çekinen ülkeler de var. Örneğin Belçika’da şebeke operatörleri, ani değişiklikler elektrik kesintisine yol açabileceğinden elektrik tedariğinin gözetim altında olmasını istiyor. Avusturya, Fransa, İtalya, Polonya ve Lüksemburg ise daha esnek bir yaklaşımla ilerliyor. İspanya’da halk baskısı yükselişte, hükümetin kuralları gevşetmesi için yenilenebilir enerji kampanyaları yürütülüyor. 

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nihayet Değerleniyor!

evlerde güneş enerjisi

Hem Türkiye’de hem de global arenada enerji üretimi konusunda çevre duyarlılığı artarken bir yandan da yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim de gitgide yükseliyor! Olmazsa olmazımız elektrik enerjisinin üretiminde güneşten faydalanma fikri hükümetlerin ve enerji sektörü firmalarının ciddi anlamda merceği altında.  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 2023 yılında elektriğin %5,7’si güneşten olmak üzere %42’si yenilenebilir kaynaklardan üretildi. AB ülkelerinde ise 2023 kayıtlarına göre kullanılan elektrik enerjisinin %8’i güneş enerjisinden olmak üzere %44’ü yenilenebilir kaynaklardan elde edildi. Bu değerlerin 2024 ve devam eden yıllarda gitgide yükselmesi bekleniyor. 

Yahu biz güneş enerjisiyle su ısıttık diye sevinirken çocukluğumuzda ne ara büyüdük ve konu güneş enerjisinden tüm ihtiyaç duyulan elektriği ve ısıtmayı sağlamaya geldi… Gelişmeler çok hızlı! Tesla güneş kiremitleri üretiyor, HT Solar esnek güneş panellerini her yere entegre edebilmekten bahsediyor, taşınabilir güneş panelleri araba bagajlarına bile sığıyor… Özetle, iş ciddi arkadaşlar, haydi o zaman doğa dostu nice kaynaklarla mis gibi bir geleceğe!  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir