Bağırsak Sağlığı İçin 5 Kilit Öneri

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2023

İkinci beyin olarak tanımlanan bağırsak hakkında hepimizin aşağı yukarı bir bilgisi var. Peki ya mikrobiyota hakkında ne kadar kapsamlı bilgiye sahibiz? Bağırsaklarda yerleşmiş durumda olan bu yeni organ, sindirim sisteminiz kadar duygu ve davranış yönetiminizin de merkezinde yer alıyor.

Bağırsak sağlığı ve mikrobiyotayı bu konuda uzman olan Klinik Biyokimya Uzmanı Dr. Semra Tamer Levent’e sorduk. Sadece sorularımıza cevap vermekle kalmadı, bizimle önerilerini de paylaştı.

Dr. Semra Tamer Levent

Bağırsak Sağlığı Neden Önemlidir?

İlk olarak bağırsaklar çok önemli bir bağışıklık organıdır. Bağışıklık sisteminin %80’i bağırsaklarda yerleşmiş durumdadır ve bizi mikroplara, toksinlere, çevresel saldırılara karşı korur.

Bağırsaklar çok büyük bir sinir ağına sahip ve birçok hormonun yapımında rol alır. Mutluluk hormonu serotonin’in %90’ı, iştahı yöneten hormonlar ve 30’a yakın hormon bağırsaklarda üretilir.

Mikrobiyota dediğimiz bizle birlikte yaşayan mikroplar topluluğunun %90’ı bağırsaklarda yerleşmiştir. Yeni bir organ olan mikrobiyota besinlerin sindirimi, bazı vitaminlerin üretimi, enerji ve kilo dengesi, vücut savunması, duygu ve davranışların yönetimi, hatta genlerimize etki edebilir. Sağlık ve hastalıklarımız ile çok yakından ilgilidir.

Öneri: Mikrobiyota bağırsak flora analizi ile bağışıklık, duygu durumunuz, iştahınız, kilonuz, metabolizmanız, enflamasyonunuz yani sağlık ve hastalıklarınız ile ilgili birçok sorunun kök nedenini keşfedebilir, size özel prebiyotik, probiyotik ve beslenme önerileri ile sağlığınızı yönetebilirsiniz.

Bağırsak Florası Nasıl Düzenlenir?

Bağırsak florası yani mikrobiyota parmak izi kadar kişiye özeldir. Yaklaşık 100 farklı çeşit ve yapıda mikrop içerir. Bu çeşitlilik ne kadar fazla ve dengeli ise sağlığımız o kadar iyidir, hastalıklardan o kadar iyi korunuruz.

Öneri: Mikrobiyota bağırsak flora analizi ile size özel bağırsak floranızın durumunu keşfedebilir ve floranızın yapısına özel prebiyotik, probiyotik ve beslenme önerileri ile mikrobiyotanızı zenginleştirebilir, sağlığınızı yönetebilirsiniz.

Çocuğumun Bağırsak Flora Gelişimine Nasıl Katkıda Bulunabilirim?

Bağırsak florası, yani mikrobiyota 0-3 yaş arası şekillenir. Gebelikte annenin beslenmesi, bebeğin normal doğum şekli, meme emme, gereksiz antibiyotik ve ilaçlardan kaçınma, doğal ve zengin bir çevre florası ile temas, lifli, sebzeden zengin, prebiyotik ve probiyotik içerikli, organik, katkısız beslenme önemlidir.

Öneri: Çocuğunuzda kabızlık, ishal, gaz, huzursuzluk şikayeti var ise mikrobiyota bağırsak flora analizi ile bağırsak flora durumunu keşfedebilir ve ona özel prebiyotik , probiyotik ve beslenme önerilerileri ile mikrobiyotasını zenginleştirebilirsiniz.   

Bağırsak Sağlığı ile Obezite Arasında Bir İlişki Var mıdır?

Bağırsak florası yani mikrobiyotanın enerji metabolizması, iştah ve yağ yakımı üzerinde rolü büyüktür. Sağlıklı ve dengeli bir bağırsak florası, metabolizma ve obezite kontrolünde önemlidir.  Özellikle Akkermansia m. bakterisi yağ dokusu, iştah hormonları üzerindeki etkileri ile kilo ve yağlanmayı kontrol eder.

Öneri: Mikrobiyota bağırsak flora analizi ile kilo probleminin bağırsaklarla ilişkili kök nedenini keşfedebilir ve size özel prebiyotik ve probiyotik beslenme önerileri ile kilonuzu yönetebilirsiniz.

Bağışıklık Sistemimi Nasıl Güçlendirebilirim?

Bağırsaklar vücudun tüm bağışıklık yanıtının %80’ini düzenleyen en önemli bağışıklık organıdır. Sağlıklı ve dengeli bir bağırsak florası, vücudu patojenlerin istilasına karşı etkili bir şekilde korur, bağışıklık yanıtının düzenlenmesini sağlar. Özellikle Akkermansia m. ve Faecalibacterium p. bakterileri bağışıklık için önemlidir.

Öneri: Mikrobiyota bağırsak flora analizi ile hem bağışıklık sisteminizin durumunu keşfedebilir hem de size özel prebiyotik, probiyotik ve beslenme önerileri ile bağışıklığınızı destekleyebilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için uzman hekimlerimiz ile iletişime geçebilirsiniz.