mercanların senfonisi

Mimar Sinan’ın Eseri Zeyrek Çinili Hamam’da Mercanların Senfonisi

PlumeMag olarak kurulduğumuz günden bu yana sürdürülebilirliğin kültür ve sanattan bağımsız konuşulamayacağını, konuşulsa da eyleme geçilemeyeceğini savunuyoruz. Bu doğrultuda tamamen idealist bir vizyonla çıktığımız yolda kendimiz gibi iyinin peşinde olan yol arkadaşlarını seçiyoruz. Anadolu Efes de bu yol arkadaşlarından biri bizim için.

Anadolu Efes’in, Deniz Yaşamını Koruma Derneği paydaşlığında, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan mercanları korumak ve farkındalık yaratmak amacıyla başlattığı “Denize +1 Nefes” projesinin ilk günden beri takipçisi ve destekçisiyiz.

Anadolu Efes’in “Denize +1 Nefes” projesi kapsamında deniz ve doğa dostu müzisyen Mercan Dede ile bir araya gelişinden doğan “Mercanların Senfonisi” isimli eseri kutladığımız etkinliğin kürasyonunu yapmak ve ekosistem paydaşlarımızla projenin detaylarını paylaşmak bizim için çok anlamlıydı.

denize 1 nefes

12 yıllık restorasyon çalışmasının ardından hayata dönen Zeyrek Çinili Hamam ve müzenin gezilmesiyle başlayan lansman daveti proje paydaşlarının yer aldığı bir panel ve Mercanların Senfonisi eseri dinletisi ile özel bir deneyim etkinliği olarak hafızalarda yerini aldı.

Zeyrek Çinili Hamam

Tarihin gelmiş geçmiş en iyi mimarı Mimar Sinan’ın imzasını taşıyan, 500 yıllık kültürel mirasa sahip Zeyrek Çinili Hamam’da bir araya gelmemizin nedeni, bu iki dünyayı birbirine bağlayan, ortak nokta olan Mercan Dede.

Çünkü hem Mimar Sinan tarafından suyun korunması ve döngüsel bakış açısı temel alınarak inşa edilen Zeyrek Çinili Hamam’ın hem de Denize +1 Nefes projesinin kalbi, Mercan Dede’nin eşsiz müziğiyle atıyor. Onun bu iki farklı proje için bestelediği müzikler, Zeyrek Çinili Hamam’da mekânın atmosferini zenginleştirirken, Denize +1 Nefes projesinin amacını daha derinlemesine anlamamıza yardımcı oluyor.

PlumeMag olarak Anadolu Efes’in doğaya ve insana duyarlı yaklaşımıyla hayata geçen ve Marmara Denizi’ne hayat veren ‘’Denize +1 Nefes’’ projesinin sürdürülebilir olmasında katkımız olabildiği için çok mutluyuz. Ekosistem paydaşı olarak bizimle bu anlamlı sorumluluğu paylaşan Anadolu Efes yönetimi ve ekibine teşekkür ediyoruz.

Projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ve Mercanların Senfonisi eserini aşağıdaki videodan dinleyebilirsiniz.

Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes CEO’su Onur Altürk açılış konuşmasında değerlerini bu sözlerle özetledi: “55 yıl önce Anadolu topraklarında doğan bir şirket olarak bugün bayrağımızı 70’ten fazla ülkede dalgalandırıyoruz. Toplumu, çevreyi ve tüm paydaşlarımızdan oluşan ekosistemimizi güçlendirme bakış açısı ile uzun vadeli değer yaratacak projeler gerçekleştiriyoruz. Sorumlu, bilinçli ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için çalışıyoruz.

Marmara Denizi, 3 bine yakın türe ev sahipliği yaparak, biyolojik çeşitliliği açısından zengin olmakla birlikte, son yıllarda maalesef ciddi bir tehdit altında. Yapılan araştırmalar son 50 yılda Marmara Denizi’nde 17 türün tamamen tükendiğini ve pek çok türün de tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.  3 yıl önce hayata geçirdiğimiz Denize +1 Nefes projesi ile ‘denizlerin yağmur ormanları’ olarak da bilinen mercanlara Marmara Denizi’nde yeniden hayat verebilmek için çalışıyoruz. Yeni mercan bahçeleri oluşturmak ve bu konuda farkındalık yaratmak için Deniz Yaşamını Koruma Derneği ile iş birliği gerçekleştirdik. Bu yıl projemize toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla bambaşka bir perspektif ekledik ve değerli sanatçı Mercan Dede ile bir araya geldik. Mercanların Senfonisi, Marmara Denizi’nin sesi oldu. Öte yandan Marmara Denizi’ndeki su altı ses verileri, biyolojik çeşitliliği gözlemlemek ve deniz ekosisteminin sağlık durumunu izlemek açısından da önemli bulgular oluşturdu.”

Etkinlikte projenin paydaşlarının bir araya geldiği panelde öne çıkanlar

anadolu efes mercan

Anadolu Efes Grup Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü Selda Susal Saatçi, ‘’Anadolu Efes olarak hayatın her alanına dokunan bir şirketiz. Sporda, kültür-sanatın her alanında, turizmde, tarımda, toplumsal cinsiyet eşitliğinde, girişimcilikte, çevrenin korunmasında kendimize sorumluluk yüklüyoruz. Çünkü gelecek nesillere karşı sorumluluk üstleniyoruz. Denize +1 Nefes projemizi de tüm sorumlulukların sonucu olarak geleceğe karşı borcumuzu ödemek adına gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim. Maviye olan sevgimizi, deniz ekosistemini iyileştiren projelerimizle gösterdiğimizi söyleyebilirim. Bu projeyle Marmara Denizi’nde dönüşümün parçası olduk.’’

Deniz Yaşamını Koruma Derneği Başkanı Volkan Narcı, “Marmara Denizi’ndeki mercan popülasyonunu, biyoçeşitliliğini artırmanın yanı sıra onları korumak ve ekosisteme kazandırmak bizim için büyük önem arz ediyor. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz Denize +1 Nefes projesinde bu yıl denizin sesine kulak vermek istedik. Zira su altı ses verilerini toplamak amacıyla yaptığımız çalışmalar sonucunda insan faaliyetlerine bağlı olarak oluşan ses kirliliğinin, en yaygın kaydedilen ses verileri olduğunu gördük. Bu bağlamda da Marmara Denizi’nin sesini duyurmak amacıyla Mercan Dede birçok deniz canlısının ses ve görüntüsünden ilham alarak ‘Mercanların Senfonisi’ eserini hayata geçirdi.” dedi.

Müzisyen Mercan Dede, “Dünyada ve ülkemizde de etkili olan iklim krizi, yalnızca bugünü değil, geleceğimizi de tehdit ederken, deniz ekosistemleri bu krizden en çok etkilenen alanlar arasında yer alıyor. Ekosistemler birbirine bağlı döngüler şeklinde hareket ediyor. Marmara Denizi’nin zengin biyoçeşitliliği, mercanların çevresinde varlık bulan eşkina, ıstakoz, karides, yunus ve midye gibi canlılarla hayat buluyor. Denize +1 Nefes projesi bu anlamda mercanları korumak için çok değerli ve ben de toplumda farkındalık yaratabilmek adına yürütülen çalışmalara bir katkı sunma amacıyla ‘Mercanların Senfonisi’ eserini ortaya koydum. Ayrıca kaleydoskopik görüntülerle de dünyanın herhangi bir yerinde atılan küçük bir adımın, denizlerin yaşamına ve tüm ekosisteme nasıl büyük bir dönüşüm sağlayabileceğini vurgulamak istedim. Mercanlar, denizlerin can damarları; onların korunması, sürdürülebilir bir gelecek için en büyük sorumluluklarımızdan biri.” şeklinde konuştu.

plumemag anadolu efes

“Denize +1 Nefes” Hakkında

Dünyada kendi iç denizine sahip tek ülke olan Türkiye’nin göz bebeği Marmara Denizi; Karadeniz, Ege ve Akdeniz arasında hayati öneme sahip biyolojik bir koridor niteliği taşıyor. Bu kapsamda Marmara Denizi’nde biyoçeşitliliğin gelişimini desteklemek ve farkındalık oluşturmak amacıyla 2022 yılında Anadolu Efes ve Deniz Yaşamını Koruma Derneği’nin (DYKD) iş birliğiyle Denize +1 Nefes projesi hayata geçirildi. Proje ile ‘denizlerin yağmur ormanları’ olarak nitelendirilen ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan mercanların çoğaltılması, korunması ve Marmara Denizi’ndeki su altı yaşamıyla birlikte biyoçeşitliliğin zenginleştirilmesi hedefleniyor.

Denize +1 Nefes’in ilk fazında dalgıçlar, doğal yaşamından kopmuş ve zarar görmüş mercanları Marmara Denizi’ndeki Tavşan Adası açıklarında kesin korunacak hassas alan ilan edilmiş olan bölgeye nakletti ve yeni mercan bahçeleri oluşturdu. Projenin ikinci fazında, nakledilen mercanların gelişimi ve yarattığı etkinin 7/24 canlı izlenebilmesi ve kayıt altına alınması için denizin 30 metre altına kamera sistemi kuruldu.

Üçüncü fazda ise sıra Marmara Denizi’ndeki biyoçeşitliliğin sesine kulak vermeye geldi. Dalgıçların su altına yerleştirdiği ses kayıt cihazlarıyla canlıların sesi kaydedildi. Deniz ve doğa dostu müzisyen Mercan Dede, bu kayıtlardan ilham alarak “Mercanların Senfonisi” eserine hayat verdi.

Bu içerik Anadolu Efes’in desteğiyle hazırlanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir