Yerli ve “Zulümsüz” Kozmetik Markaları

Yerli ve “Zulümsüz” Kozmetik Markaları

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2021

Özellikle temizlik ve kozmetik sektöründe yer alan hayvanlar üzerinde test edilmeyen ürünler “cruelty free” yani “zulümsüz” olarak anılıyor. Hayvan deneyleri hakkında son günlerde sosyal medyada her vicdanlı insanı etkileyen ve paylaşmaya sevk eden “Save Ralph” animasyon belgeseli için üzülerek söylüyorum ki izlerken etkilenip sonrasında rutin alışkanlıklarımıza dönebileceğimiz duygusal bir sinema filmi değil, bir gerçek. Sevimli ve “zavallı” bir çizgi film karakteri olan Ralph, her gün binlerce laboratuvarda, alışveriş sepetlerini en çok dolduran ürünlerin üretim aşamalarında “gerçekten” teste tabii tutuluyor. 

Hayvan deneylerinin önüne geçmek adına gerçekleştirilen pek çok sosyal sorumluluk projesi var ve tüm dünyada hayvan deneyleri yasaklanana dek muhtemelen bu mücadele devam edecek. Fakat unutmamak gerek ki yasal önlemlerle beraber üreticiyi dize getirmenin bir başka yolu da “talebi azaltmak”. Bir ürünü satın alma kararımızı fiyat-performans ilişkisinden önce hayvanlar üzerinde test edilip edilmediği olduğunda firmaların bunu bir pazarlama kaygısı olarak tanımlayacağından şüphemiz yok, -ne yazık ki zaman zaman sahte “hayvan dostu” kampanyaları düzenleniyor olsa da- . Peki hangi marka zulümlü, hangileri zulümsüz nasıl anlayacağız? Kısaca bahsedelim. 

Cruelty Free Marka Nasıl Anlaşılır?

hayvan deneysiz yerli kozmetik markaları

Kozmetik ürünlerinin vegan veya cruelty free olduğunu anlamamız için üzerlerinde yer alan logolara, yani sahip oldukları sertifikalara bakmamız gerekiyor. Örneğin “Vegatarian Society” logosuna sahip bir ürün hayvanlara zarar vermeden elde edilen hayvansal ürün içerebilirken (balmumu gibi) hayvanlar üzerinde test edilmiyor. Zaman zaman hayvan hakları aktivistleri tarafından biraz esnek bulunsa da PETA sertifikası da yine ürünün üzerinde hayvan deneyi yapılmadığını gösteriyor. Zulümsüz ürünlerde en güvenilir sertifikalardan biri olan Cruelty Free International’ın “Leaping Bunny” programına dahil bir sertifikaya sahip ürünlerin üretiminin hiçbir aşamasında hayvan deneyi yapılmıyor. Avustralya’ya ait bir kuruluş olan CCF sertifikasına sahip markaların ise hiçbir şekilde hayvan deneyi yapmamasının yanı sıra içeriğinde yer alan bileşenlerde tamamen zulümsüz ve hayvanlara zarar veren kurumlarla bağlantısı bulunmuyor. 

“Zulümsüz” Yerli Markalar

hayvan deneysiz kozmetik ürünleri

Karamsar portrenin içinde bir nebze de olsa mutluluk verici bir haberimiz var: Avrupa ülkelerinde hayvan deneyleri yasak. Yani ham maddelerinin tedariki konusunda soru işareti yaratmayan Türk markaları da zulümsüz. Yerli ürünlerin tercih etmemiz için lojistik karbon ayak izinin düşük olması ve ekonomik sebeplerin yanında son derece geçerli bir sebebimiz daha var yani. Üstelik son yıllarda zehirsiz, ekolojik ve kadın girişimcilerin yarattığı kişisel bakım markalarının ürün kalitesi dünya devleriyle başa baş yarışır, hatta çoğunlukla galip gelir vaziyette. Şefkatle güzelleşmek için hadi cruelty free yerli kozmetik markalarına bir göz atalım:

Note Cosmetics

Web Sitesi: noteshop.com.tr

Renkli kozmetik konusunda beklentiyi karşılayacak kalitedeki ürün çeşitliliği ile aradığınız çoğu şeyi kolaylıkla bulabileceğiniz bir marka. 

Kudra 

Web Sitesi: kudraciltbesinleri.com

Zehirsiz ve doğal güneş kremi ve nemlendiricileri bizce “hero” ürünlerinden. Ancak aramızda kalsın, çok yakında Türkiye’nin ilk “sıfır atık ve tamamen doğal” renkli kozmetik ürünlerini piyasaya sürecekler.

Otama Balsam

Instagram: instagram.com/otamakirkpinar

Kremleri, serumları, sabunları ve atık yağları ev temizliğinde kullanılabilen Arap sabununa dönüştürme konusunda verdikleri harika mücadeleleri ile bu listenin olmazsa olmazlarından.

Simya Evi

Web Sitesi: simyaevi.com

Temel bir cilt bakım rutininde olması gereken her ürünün -ve daha fazlasının- etkili, zehirsiz ve güvenilir bir alternatifleri mevcut. Simya Evi’nin şampuan, yüz yıkama jeli ve cilt bakım serumları muhakkak denenmesi gereken ürünler.

Abtira

Web Sitesi: https://abtira.garden/

Ürün kalitelerinin ve çeşitliliğinin yanı sıra muazzam görüntüleri ile de kesinlikle cezbediciler. Çeşme’den tüm Türkiye’ye güzellik yayan Abtira’nın serumlarının yanı sıra el, ayak ve vücut bakım ürünleri de muazzam. 

Rosece

Web Sitesi: rosece.com

Yüzlerce ürün çeşidinin ve tüm ihtiyaçlara yönelik farklı seçeneklerin yanı sıra sabit ve uçucu yağlar konusundaki güvenilir ham madde tedariki sağlıyor olmaları onları, hem hazır ürünler satın almak hem de kendi reçetesini uygulamak isteyenler için bir adım öne çıkartıyor. 

Badecanlar

Instagram: instagram.com/badecanlar

Onlarca çeşit sabunları ile zehirsiz el ve vücut temizliğinin yanı sıra saçlarını temiz içerikli ve atıksız bir şekilde temizlemek isteyenlerin vazgeçemediği saç sabunlarını üretiyorlar. Ayrıca doğal parfümleri de oldukça nadir ve bu alanda tercih edilebilir bir ürün seçeneği. 

Siveno

Web Sitesi: siveno.com

Ev temizliğinde zor bulunur bir alanı karşılayan markanın çamaşır deterjanından yüzey temizleyicisine neredeyse her kategoride ürün seçenekleri mevcut.

Beije

Web Sitesi: beije.co

Dünyada en yaygın kullanılan menstrüel pedler ne yazık ki hayvan deneyi yapan büyük markalara ait. Yerli bir girişim olan Beije ise zulümsüz olmasının yanı sıra %100 organik bambudan üretiliyor ve ağartıcı içermiyor.

Mara Kozmetik

Web Sitesi: marakozmetik.com.tr

Tırnak bakımı ve oje konusunda çeşitli ürün gamına sahip olan marka, “Vegan” oje seçenekleri ile de Cruelty Free ve yerli renkli kozmetik alanını canlandırıyor.