Dış görünüşün önemli bir parçası olan saç, makyaj ve aksesuar kullanımı; bir ifade biçimi, cinsiyet fark etmeksizin kişinin kimliğini göstermesi için bir araç niteliği taşıyor. Ten rengi ve kimliğinden bağımsız, herkese hitap edecek kapsayıcılıkta cinsiyetsiz makyaj ile birlikte güzellik ve bakım ürünlerinin sayısı da giderek artıyor. Özellikle Z jenerasyonu, satın aldığı herhangi bir ürünün çevreye zararlı olup olmadığını, hayvanlar üzerinde test edilip edilmediği veya vegan içeriğe sahip olup olmadığını merak ediyor. Aynı zamanda bu kitle; tercih edilen markanın değerlerinin, ilkelerinin ve en önemlisi bir hikayesinin olmasını talep ediyor. Böylelikle tüketiciler artık alışverişte en bilinen markaları değil, kendi taşıdığı hassasiyetlere sahip küçük ve bağımsız markaları tercih ediyor. Özetle tüm dünyada 500 milyar dolara yakın değer taşıyan kozmetik endüstrisinde görülmemiş bir değişim var.
- 2019 yılında ABD’de yürütülen araştırmaya göre 30 yaş altı erkeklerin yüzde 40’ı makyaj ürünleri kullanmaya karşı önyargı taşımıyor.
- Z jenerasyonu tüketicilerin yaklaşık yüzde 80’i güzellik markalarının tüm cilt tonlarını temsil eden ürünleri piyasaya sürmesini istiyor.
- McKinsey araştırmasına göre genç tüketicilerin dörtte üçü ırka karşı ayrımcılık yapan markaları boykot edeceğini ve yüzde 80’i bir şirket skandala imza attığında bunu unutmadığını söylüyor.
- Mayıs 2020’de yapılan Kantar araştırmasına göre İngiliz Z jenerasyonu sürdürülebilir ürünler için daha fazla ödeme yapmayı göze alıyor.
- Son olarak 2021 Deloitte araştırmasına göre ise ABD’de gençlerin en büyük endişesi çevre felaketleri ve gezegenin sağlığı etrafında şekilleniyor.
Makyaj Nasıl ‘Kapsayıcı’ Olur?
Fotoğraf: Fenty Beauty
Ünlüler arasında bir makyaj ve güzellik markası kurmak oldukça popüler. Bazıları ise markalarını inandığı değerlerle birleştiriyor. Fenty Beauty markası ile 40 farklı tonda fondöten ve diğer başka cilt makyaj ürünleri üreten Rihanna, ürünlerinin sadece kadınlar için değil tüm kullanıcılar için olduğunu sürekli yineliyor. 2017 yılında piyasaya sürdüğü markası ile Rihanna, daha önce yapılmayan bir şeyi gerçekleştirerek tüm cilt tonları için ürün üreten ilk markalardan biri oldu. Önceki dönemler boyunca farklı ten rengine sahip olan insanlar birkaç ürünü karıştırarak kendilerine uygun rengi yakalıyordu ve bu sebeple makyaj ürünlerine tam dokuz kat daha fazla para harcanıyordu.
Erkekler de oje sürer, erkekler de cilt bakımına ihtiyaç duyar. İngiliz şarkıcı Harry Styles da kasım ayında vegan ve cruelty free ‘Pleasing’ markasının ilk ürünleri olan oje ve serumların tanıtımını yaptı. Moda ve güzellik ürünlerine cinsiyetten bağımsız yaklaşılması gerektiğini düşünen Styles, markasının toplumdaki tüm kimlikleri kutladığını dile getirdi. Machine Gun Kelly ve Lil Yacthy de kendi cinsiyetsiz ürünlerini piyasaya süren ünlüler arasında.
Başlığa ne kadar ‘yeni moda’ yazsak da bundan böyle cinsiyetsiz makyaj ve bakım kavramı hayatımızda olacak gibi görünüyor. Ayrıca bir ürünün çevre dostu paketlemeye sahip olması, hayvanlar üzerinde test yapmaması veya vegan formül içermesi ürünün giderek daha fazla önem verilen özellikleri haline gelecek.
Güzelliğe dair kalıpların kırılmasıyla makyaj ve bakım ürünlerinin geleceğinde sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık iki anahtar kelime olacak.
Kapak Fotoğrafı: Machine Gun Kelly