Yaşasın Amatör Müzik: Evde Müzik Yapımı

Yaşasın Amatör Müzik: Evde Müzik Yapımı

Tam kapanma zamanlarında evde epey sıkılıyoruz. Yapacak şeyler tükenince belki kendimizi yemeğe vuruyoruz ya da sevdiklerimizle uğraşıyor, ufak çaplı krizler çıkarıyoruz. Bazen yeni bir şeylere kalkışma hevesini kendi içimizde bulamasak da deniyoruz. Denemeye devam ediyoruz. Bu noktada okuyacağınız yazıda tamamen bir amatörün kaleminden öneriler göreceksiniz. Müzik dinlemenin  ötesinde müzik yapmayı sevenler buraya! İşte evde müzik nasıl yapılır sorusunun cevapları…

Evde Müzik Yapılır Mı?

evde müzik için mikrofon

Fotoğraf: Pexels

Müzikseverler evde müzik yapımı ile alakalı çokça araştırma yapar, bütçe hesaplar ve uygun zamanı bekler. Evde müzik yapılır mı sorusunun cevabı; elbette evettir. Ben teknik detaylara boğulmadan elinizin altında bulunan teknoloji ile amatör olarak evde nasıl müzik üretilebilir, sizlere ondan bahsetmek istiyorum.

Evinizde güncel işlerinizi halledebildiğiniz, hız ve kapasite problemi olmayan bir bilgisayarınız veya notebookunuz var ise onu kullanabilirsiniz. Şayet yenisini almak isterseniz de buna gerek yok, önce elinizde bulunan bilgisayarınızı yenilemek daha iyi fikir olabilir. Yeni RAM taktırabilir, harddisk kapasitesini artırabilir veya SSD kart alabilir ve işlemcisini yükseltebilirsiniz. Tüm bunları online olarak sipariş edebilirsiniz. İnternette bunların nasıl takılacağına dair de sayısız video bulabilirsiniz.

Müzik Düzenleme Programları Ücretli Mi?

müzik stüdyosu

Fotoğraf: Daniel Peters

Bilgisayarınız veya notebookunuz var, peki şimdi ne yapacaksınız? Müzik düzenleme uygulamalarını araştırabilir, internette bu programlarla ilgili eğitim videolarına bakabilirsiniz. Size en uygun DAW, yani ses işleme programını seçebilirsiniz. Bunlardan birkaçı; Cubase, Studio One, FL Studio, Pro Tools, Reaper’dır. Ayrıca Mac bilgisayarlar için de Logic ProX ve Garageband’dir. Yardımcı program olarak Adobe Audition ya da Audacity kullanabilirsiniz. Bu uygulamalar arasında ücretsiz olanları da var. Dilediğinizi seçtikten sonra geriye sadece uygulamayı bilgisayarınıza kurmak kalıyor. 

Evde Enstrümansız Müzik Yapılır Mı?

evde müzik için klavye

Fotoğraf: Andreas Lischka

Bilgisayarınıza programı yükledikten sonra sanal enstrümanların olduğu bir kitaplıkla baş başa kalacaksınız. Peki sadece bilgisayarla müzik yapılabilir mi? Evet, elinizin altındaki klavye ile harika melodiler çıkarabilirsiniz. Bilgisayarınızın klavyesini uygulamaya tanıttıktan sonra seçeceğiniz herhangi bir enstrümanı bu tuşlarla çalmaya başlayın. Aynı zamanda bilgisayarınızın faresiyle de melodi yazabilirsiniz. Bu kısım tamamen tercih meselesi. Daha kolay uygulanabilir olması adına midi klavye almanızı öneririm. Gecikme süresi yok denecek kadar az olan, USB’li veya ses kartınızla uyumlu ve yine ikinci el olarak bile satın alabileceğiniz en küçük midi klavye ile harikalar yaratabilirsiniz. 

Evde Vokal Kaydı Nasıl Yapılır?

evde müzik vokal kaydı yapma

Fotoğraf: Jess Bailey

Müziği yaptıktan sonra üstüne vokal kaydı yapmak isteyebilirsiniz. Bunun için de telefonunuz temiz kayıt alıyorsa onu veya telefon kulaklığınızı kullanabilirsiniz. Temiz ve mono, aynı zamanda wav uzantılı kayıt alan bir uygulamayı telefonunuza indirdikten sonra altyapıyı ister bilgisayarınızdan, isterseniz de telefonunuzdan dinlerken vokal kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz. Tabii ses kartı ve condenser mikrofon kullanmak daha sağlıklı bir sonuç verecektir. Hatta alternatif olarak USB condenser mikrofonlar da fazlasıyla işinizi görür. Zaten amatör müzik yapıyoruz, öyle değil mi? O halde teçhizatın da amatör olması, en azından gelişme döneminde çok da önem arz etmiyor. 

Evde Müzik Klibi Nasıl Hazırlanır?

müzik klibi yapma

Fotoğraf: Felix Mittermeier

Klipsiz bir şarkı düşünebilir mi? Şimdi sıra klibinizi hazırlamakta. Bu süreçte belki arşivinize göz atmak isteyebilirsiniz. Eski çektiğiniz fotoğraflardan, videolardan veya internetteki ücretsiz-telifsiz stok fotoğraf ve videolardan faydalanabilirsiniz. Bu medyaları telefonunuza indireceğiniz herhangi bir video düzenleme programı ile kesip biçip, altına müziğinizi yerleştirip bir müzik klibi elde edebilirsiniz. 

Müziğimi Nasıl Duyurabilirim?

konser

Fotoğraf: Pexels

Bütün düzenlemeler bittikten sonra, vokal kaydınızı ve altyapınızı mixleyip kulağınıza hoş gelen hale getirmeniz akabinde sırada müziğinizi paylaşmak var. İster Youtube üzerinden kanal açarak, isterseniz de bazı distribütör kaynakları üzerinden yıllık belli bir ücret karşılığında sınırsız sayıda şarkınızı Spotify, Apple Music, iTunes, Deezer, Muud ve daha fazlası mecralarda gelir elde etmeye yönelik paylaşabilirsiniz. Kim bilir belki de kitleniz oluşmaya başlayabilir ve günün birinde konser vermeye bile başlayabilirsiniz. 

Enstrümantali veya vokallisi, fark etmez. Ruhumuza şifa olsun ve yaşasın amatör müzik!