Her ülkenin tarihini ve kültürünü yansıtan sokak lezzetleri, yemek yemeyi sevenler için birbirinden farklı tatlar sunuyor. Türkiye sokak lezzetleri ile öne çıkan ülkeler arasında bulunuyor. Midye, kokoreç, ciğer dürüm, simit, kuşluk… Aklınıza ne geliyorsa! İşte ağzınızı sulandıracak Türkiye’nin en sevilen sokak lezzetleri listemiz…
Sokakta Satılan Yiyecekler Nelerdir?
Sokak yemekleri, tezgahlarda veya küçük dükkanlarda hızlı bir şekilde hazırlanan yiyeceklere verilen genel addır. Birbirinden farklı tat ve sunuş tarzlarıyla damaklarda unutulmaz tatlar bırakmayı başaran sokak yemeklerine Türkiye’nin neredeyse her bölgesinde rastlanabilir. Aynı zamanda belirli bölgelere özgü ve bölgenin yemek kültürünü yansıtan sokak yemekleri de bulunur. Sokak lezzetleri denince bölgesel olarak ülkemizde özellikle Adana, Hatay, Trabzon, İzmir gibi şehirler öne çıkar. Ülke genelinde ise en çok simit, midye dolma, tavuklu pilav, balık ekmek ve kokoreç gibi sokak yemekleri tercih edilir.
En Çok Tüketilen Sokak Lezzetleri | Türkiye
Ülkemizde en çok tüketilen sokak lezzetinin simit+ayran olduğu düşünülüyor. Bunun dışında Ege’ye özgü bomba ve boyoz, Bursa’nın sevilen lezzeti tahinli pide ve İstanbulluların vazgeçilmezi balık ekmek de sıklıkla tercih edilen sokak yemekleri arasında.
İşte Türkiye’de en çok tüketilen sokak yemekleri…
- Kokoreç
- Simit
- Döner
- Balık Ekmek
- Midye Dolma
- Tantuni
- Nohutlu Pilav
- Boza
- Süt Mısır
- Kestane
- Kumpir
- Islak Hamburger
- Kumru
- Çiğ Köfte Dürüm
- Pamuk Şeker
- Şambali Tatlısı
İstanbul’da En Çok Tüketilen Sokak Lezzetleri
Ülkemizin en kalabalık şehri olan İstanbul, her türden ve kültürden insana ev sahipliği yapıyor. Bu yönü normal olarak çok yönlü bir mutfağa sahip olmasını sağlıyor. İstanbul sokak yemekleri, şehrin özellikle tarihi bölgelerinde tadılabiliyor. Eğer siz de bir sokak yemeği tutkunuysanız Karaköy ve Sarıyer’de midye, Üsküdar’da İstanbul usulü kokoreç, Sultanahmet Meydanı’nda mısır yemeyi mutlaka deneyimlemelisiniz. İşte İstanbul’un en meşhur sokak lezzetleri…
Balık Ekmek
İstanbul’un belki de en ikonik sokak yemeği olan balık ekmek, Eminönü’ne yolu düşen herkes tarafından en az bir kere yenilmeli. Marmara’dan çıkan taze balıkların aynı gün müşteriye sunulduğu balık ekmek restoranları, deniz kıyısında bulunuyor. Nostaljik balık ekmek tekneleri 2019 yılında kaldırılsa da Galata Köprüsü altında hala tercih edebileceğiniz balık ekmek restoranları var.
Islak Hamburger
İstanbul sokak yemekleri arasında Taksim’de geçirilen bir gecenin ardından mide kazıntısına en iyi giden yiyecek ıslak hamburger olabilir. Özellikle Taksim Meydanı’nda sıra sıra dizilen büfelerdeki ıslak hamburger tezgahları, uygun fiyata yüksek lezzet imkanı sunuyor. Taksim Meydanı’nda yer alan Bambi Cafe, Marmaris Büfe 1964 ve Taksim Hamburger sevilen lokasyonlardan bazıları…
Kumpir
Birbirinden farklı malzemelerle doldurulan sıcak sıcak bir kumpiri ağız tadıyla yemeyi kim sevmez ki? 15-20’ye varan iç malzeme seçeneği sunan kumpirciler, İstanbul’un vazgeçilmezlerinden biri. Fakat güzel bir kumpir yemek istiyorsanız bu işin membaı olarak görülen Ortaköy kumpircilerine mutlaka uğramalısınız.
Midye Tava
Midye dolma bağımlıların sevdiği bir diğer yiyecek de midye tava… İstanbul’un deniz kıyısında bulunan kesimlerinde sıklıkla sokakta yapılan midye tava, midyelerin kızartılmasıyla ortaya çıkıyor. Bağdat Caddesi’ndeki Meşhur Tavacı Recep Usta, Saray Kokoreç ve Beyoğlu’nda bulunan Şampiyon Kokoreç, midye tava yiyebileceğiniz İstanbul mekanları arasında yer alıyor.
Dürüm Döner
Türkiye’nin sokak yemekleri konulu bir liste oluşturup dönere yer vermezsek olmaz. Artık tüm dünyaya mâl olmuş bir yiyecek olan döner, genellikle ekmek arası veya dürüm olarak servis ediliyor. Aynı zamanda Hataylı ustalar tarafından tüm Türkiye’ye kazandırılmış özel soslu Hatay dürüm, mutlaka tatmanız gereken döner çeşitleri arasında yer alıyor.
Adana Sokak Lezzetleri
Sokak lezzetleri dendiğinde ilk akla gelen şehirlerden biri Adana. Sokak yemekleri konseptinin ünlü olmasından çok daha önce Adana’da bu kültür bulunuyordu. Adana’nın en öne çıkan özelliği ise yalnızca bölgeye özgü sokak yemeklerine ev sahipliği yapması.
Sarı Burma
Adana’nın en meşhur tatlılarından olan Sarı Burma, tat olarak Türkiye’nin çoğu yerinde tüketilen halka tatlısına benzerlik gösteriyor. Ancak maharetli ustaların uzun bir hamuru dolayarak yavaş yavaş yağda kızartmasını izlemek Adana’ya özgü!
Bici Bici
Adana’nın en ünlü olduğu yanlarından biri de dayanılmaz sıcağı. Böylesine sıcakların kurtarıcısı olan Bici Bici şerbet ve kar ya da buzdan yapılıyor. Aynı zamanda soğutulmuış muhallebi versiyonu da bulunuyor.
Şırdan
Adana’nın sevilen sakatatlarından biri olan şırdanı bir kere yiyen müptelası oluyor. Türkiye’ye yayılan Adana sokak lezzetleri arasında yer alan şırdanın, yetenekli ustaların elinden çıktığı takdirde tadına doyum olmuyor.
Dikenli İncir
Kökeni aslen Türkiye’de bulunmasa da ülkemizde Adana’da yetiştirilen dikenli incir, sıklıkla arabalı tezgahlarda satılıyor. Kaktüs üzerinde yetişen meyvenin dikenlerinden dikkatli bir şekilde arındırılması gerekiyor.
Ciğer
Adana’nın halkı sakatatı öylesine seviyor ki kahvaltıda bile tüketiyor. Özellikle Sanayi Sitesi ve benzeri bölgelerde satılan ciğer, işçilerin vazgeçilmezi konumunda. Akciğer ya da karaciğerden yapılan dürümler, genellikle Adana’ya özgü birbirinden farklı baharatlarla ve sumak ile servis ediliyor.
Şehirlerle Özdeşleşmiş Sokak Yiyecekleri
Sokak lezzetlerinin en ilginç noktalarından biri kültürel değerleri. Ülkemizde bulunan çoğu şehrin kendine has sokak lezzetleri var. Şehirlerle özdeşleşen sokak yemekleri, hem bölge insanının yeme alışkanlıklarını hem de tarihini yansıtıyor.
Tahinli Pide – Bursa
Bursa’da neredeyse her fırında rastlayabileceğiniz tahinli pide, yiyene verdiği enerji açısından uzun bir güne başlamak için fazlasıyla ideal.
Kokoreç – İzmir
İzmir, Ege’nin yoğun kültürünü taşıyan bir şehir olarak birden fazla sokak lezzetine sahip. Ancak İzmirlilere sorarsanız bu şehirde hazırlanan kokoreç bir başka! Özellikle kuytu köşe sokaklarda açılan küçük bir tezgahta pişen kokoreçler, yediğiniz tüm kokoreçleri size unutturabilir.
Tantuni – Mersin
Mersin’in en ünlü yiyeceği tantuni, yoğurtlu ve yoğurtsuz olarak tüketilebiliyor. Tantuni, zırhlama denilen bir dilimleme yöntemi kullanılarak küçük parçalar haline getirilen etin kızartılmasıyla elde ediliyor. Aynı zamanda tantuni için içine konulan yeşillik de büyük önem taşıyor. Etin sos ve salatayla muhteşem buluşması olan tantuni, Mersinliler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.
Beypazarı Kurusu – Ankara
Ankara’nın ünlü yiyeceklerinden biri olan Beypazarı kurusuna neredeyse her fırında rastlanabiliyor. Özellikle misafirlere çayın yanında sunulmak için alınan Beypazarı kurusu, yerken kıtır kıtır sesler çıkaracak bir dokuya sahip.
Akçaabat Köftesi – Trabzon
Karadeniz’in incisi Trabzon, sokak yemekleri açısından ünlü şehirlerden biri. Özellikle hamsiyle ünlenen şehrin bir diğer önemli yiyeceği de Akçaabat köftesi. Trabzon’un küçük bir ilçesi olan Akçaabat’tan ismini alan bu yemek, bölgeden çıkan usta eller tarafından tüm Türkiye’ye taşınmış durumda.
Kapak Fotoğrafı: Unsplash | Michael Paraluva