“Temiz İçerikli Kozmetik” Ne Demek?

Temiz İçerikli Kozmetik Ne Demek?

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2023

Ekolojinin gün geçtikçe bozulması, çevresel problemlerin ve kirliliğin artmasıyla beraber; artık doğallık, yaşamın her alanında aranan bir özellik olmuş durumda. İnsanlar, artık yiyeceklerden kıyafetlere kadar birçok alanda tükettiği ürünlerin içeriğini sorgulamaya başladı. İşte tam bu noktada, daha çok kadınların ilgilendiği bir konu olarak görülen fakat en az kadınlar kadar erkekleri ve hatta çocukları dahi ilgilendiren bir konu daha var: Kozmetik…

Temiz İçerikli Kozmetik Nedir?

“Temiz İçerikli Kozmetik” Ne Demek?
Fotoğraf: Pexels | Meruyert Gonullu

Temiz içerikli kozmetik, zararlı katkı maddelerini içermeyen ürünlerden oluşan bir kozmetik kategorisi. Bu tip ürünler, içerdiği ham maddelerin zararlı kimyasallardan oluşmamasıyla öne çıkıyor. Bu bağlamda; aromaterapi, bitkisel içerikler ve doğal yağlar da değerlerini gün geçtikçe daha çok arttıran güzellik içerikleri haline gelmeye başladı. Özellikle dermokozmetik markalar, yenilikçi temiz içerikli ürünlerini piyasaya sunmaya devam ediyor. Ayrıca bu amaçla üretilen temiz kozmetik ve cilt bakım ürünleri, yalnızca kullanıcı açısından değil çevreye de toksik olmamalarıyla dikkatleri üzerinde topluyor.

Kozmetik Ürünlerin İçerikleri Neden Önemli?

“Temiz İçerikli Kozmetik” Ne Demek?
Fotoğraf: Pexels | Sam Lion

Uzun yıllardır sektör devlerinin pazarlama taktikleriyle yönettikleri müşteri davranışlarıyla yönetilen kozmetik ve kişisel bakım sektörü; tüketicilerin kullandıkları ürünlere karşı daha bilinçli olmaya başlamasıyla beraber, yeni bir döneme girdi. 

Artık tüketiciler, kullandıkları ürünün ne kadar çok kişi tarafından kullanıldığına ve popülerliğine değil, içeriğindeki maddelerin ne olduğuna, etkilerine, sağlığına ve çevrelerine olan etkilerine odaklanmış durumda. Bunun yanında; ürünün ambalajının da çevreye ve insan sağlığına etkisine bakmakla kalmıyor, markanın sürdürülebilirliğe katkılarıyla da ilgileniyorlar.

  • Yapılan araştırmalara göre; yetişkin bir kadın günde ortalama 9 farklı kozmetik ürün kullanarak yılda ortalama 2.26 kg kozmetik ürününü deri yoluyla vücuduna alıyor. 
  • Herhangi bir kozmetik ürünün içeriğine bakıldığında; bir deodorant veya rujda ortalama 25-30 farklı kimyasal maddenin mevcut olduğu görülüyor. 

Temiz Kozmetik İçin Uygulamalar

“Temiz İçerikli Kozmetik” Ne Demek?
Fotoğraf: Corelens | Vlada Karpovich

Yukarıdaki maddelerin yalnızca küçük bir kısmının zararsız olduğu varsayılırsa büyük bir çoğunluğunun sentetik kokular ve renklendirici maddelerden oluştuğu söylenebilir. Kozmetik ürünlerin içeriğinde bulunan maddeler; ciltte yanma, kızarıklık, kaşıntı, kuruma, sivilce veya alerjik daha farklı semptomlara neden olabilir. 

Örneğin şampuanlarda sıklıkla kullanılan sülfat maddesi, ürünün köpürmesini sağlar. Fakat bunun yanında, saçtaki koruyucu yağları yok ederek saç derisinde tahrişe neden olabilir. 

Bu sebeple kullanılan kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin içeriğine dikkat edilmesi oldukça önemli. Bu bağlamda, kozmetik ürünlerin içeriğindeki her bir maddeleyi bilimsel dayanaklara göre inceleyen dijital uygulamalar da geliştirilmeye başlandı. İşte bu uygulamalardan bazıları;

Paula’s Choice: Beautypedia

Paula’s Choice markası, tüketicilerin herhangi bir cilt bakım ürünündeki içerik maddelerini saniyeler içinde anında analiz etmelerine, sadece trend olduğu için bir ürünü kullanmamalarını sağlamaya ve belirtilen bilimsel araştırmalara dayalı olarak içeriklerin nasıl derecelendirildiğini öğrenmelerine olanak tanıyan bir içerik aracı olan Beautypedia Cilt Bakımı İçerik Denetleyicisi’ni piyasaya sürdü.

Beautypedia; anatomi, fizyoloji, dermatoloji, kozmetik kimya, genetik, çevre bilimi ve güvenlik dahil olmak üzere birçok farklı bilimsel araştırmalara dayalı olarak kozmetik ürünlerin içeriğindeki bileşenleri inceler ve değerlendirir

Beautypedia Skin Care Ingredient Checker, markanın içerik sözlüğü tarafından desteklenmekte olan bir uygulamadır. Tüketici tarafından kullanılan cilt bakım veya kozmetik ürünün içeriğindeki maddelerin ne olduğu, ne işe yaradığı, sağlığa etkisi gibi konularda bilgilendirmeyi amaçlar. Kozmetik ürünün içeriğindeki tüm maddeler kopyalanır, web sitesinde ilgili kısma yapıştırılır. Tüm içeriklerin Beautypedia’daki  bilgileri kullanıcının okuyabilmesi için listelenir. Bu uygulama sayesinde, satın alınacak kozmetik veya cilt bakım ürünlerinin içeriğindeki ham maddelere dair bilgiler tüketici tarafından öğrenilerek satın alma davranışının geliştirilmesine yardımcı olur.

Think Dirty App

Think Dirty uygulaması; güzellik, kişisel bakım ve ev ürünlerinin içeriğindeki ham maddeleri teker teker inceleyen bir diğer uygulamadır. İçeriği merak edilen ürünün barkodu cep telefonu ile taranır. Hemen ardından Think Dirty size ürün ve içeriği hakkındaki bilgileri sunar.

CosmEthics

CosmEthics, tüketicinin seçtiği veya merak ettiği herhangi bir kozmetik veya güzellik ürününün barkodunu okutarak içeriğindeki ham maddelerle ilgili bilgileri sunan uygulamalardan biri. Ürünlerin içeriğindeki ham maddelerin alerjen etkisi, toksik yani zararlı etkilerinin olup olmadığını da inceleyerek kullanıcıları bilgilendirmeyi hedefler. 

Skincarisma

Skincarisma da kullanılan veya merak edilen kozmetik veya cilt bakım ürününün içeriğini listeleyen uygulamalardan biri. Bununla birlikte, yalnızca ürün içeriğini listelemeyip ürünün cilde etkisini de anlatan bir web sitesi. Ürünlerin cilt tipine uygunluğu, hangi ham maddeleri içerip içermediğine dair bilgileri de anlatıp tüketicinin bilgilendirilmesine yardımcı oluyor.

Evet, gittikçe sayısı artan marka ve ürün çeşitliliklerinin arasında kayboluyoruz ve hangi ürünün iyi olup işe yarayacağına karar vermek oldukça zor. Bunun yanında bir de sürekli değişen trendler var. Fakat hem sağlığımız hem de çevremiz için tüketim çılgınlığına son vermeli, bilinçli tüketim ile ilgili farkındalığımızı arttırmalıyız. Bunun için bir öneri; kozmetik ve cilt bakım ürünlerinin arasında seçim yapmanın bir yolu da ürünlerin içeriğini inceleyip, daha sonra satın alıp almamaya karar vermek olabilir.