Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali Başlıyor

Yılın en keyifli sürdürülebilirlik filmleri festivali başlıyor! Dünyanın pek çok yerinden pek çok temada sürdürülebilirlik temalı film ve belgeseller Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali’nde bir araya geliyor ve dijitalde doğaseverler ile buluşuyor. Festival filmleri bu yıl, içinden geçtiğimiz olağanüstü dönemde gezegenimizin değişim çağrısına kulak vermek üzere 1-6 Aralık tarihlerinde surdurulebiliryasam.org’dan da izlenebilecek.

Film seçkisi, sürdürülebilir yaşamın ancak gezegendeki tüm canlıların yaşam ortamı ve koşulları sürdürülebilir olduğunda mümkün olduğunu; iyi olmamız için mevsimin, havanın, suyun, toprağın, yabanın, çiftçinin, tohumun, ormanın, böceğin, domatesin, komşunun iyi olması gerektiğini hatırlatıyor. İşte bizden size birkaç öneri…

Yabanın Dönüşü

Dünyayı sadece insanın evi sanıyoruz. Tüm doğal alanlar ve kaynaklar sadece ve sadece insan için varmış gibi yaşıyoruz. Eskiler “kurda, kuşa, aşa…” derlerdi. Toprakta, suda, meyvede, doğada kuşun da kurdun da payı vardır oysa. 7 milyarı aşkın nüfusumuzun doğadaki yıkıcı etkisi büyük bir ivmeyle artıyor.  Yaban hayata yaşayacak yer bırakmıyoruz. Peki böyle bir dünyada, insan doğayı onarmaya nereden başlamalı? 

Gıdayla Gelen Dönüşüm

Gıdaya dair her tercihimiz, gelecekte nasıl bir gezegende yaşayacağımızı belirliyor. Tabağımızdaki şeyler, gezegenimizi değiştirecek güce sahip! O tabağa ne koyacağız? Beslenme tecihlerimiz ve gıdayla kurduğumuz ilişki, bugün gezegenimizin karşı karşıya kaldığı ekolojik yıkımın önemli etkenlerinden biri. Yediklerimizi değiştirerek dünyayı kurtarabiliriz! 

Mega Yangınlar

“Evimiz yanıyor!” 

Dünyada orman yangınlarının ortalama %90’ı insan kaynaklı. 2019 Aralık ayında Avustralya’daki yangın ve 2020 içinde yaşanan büyük yangınlar, insanın kendi evini kendi elleriyle yakması, beraberinde pek çok canlıyı da yok etmesine eş değer. Ormanlar pek çok canlının yuvası, gezegenimizdeki su döngüsünün en önemli öğesi, iklim krizi ile mücadele için en çok ihtiyaç duyacağımız ise doğal sistemler ve nefesimiz. Gezegenimizde son birkaç yıldır gerekleşen büyük yangınları, sonuçlarını ve ormanları nasıl koruyabileceğimizi “Mega Yangınlar” anlatıyor.

Ormanı Onaran Keçiler

Bu keçiler yangından sonra bir ormanı iyileştiriyor! Toprağı, bitkileri ve yangından sonra toprak iyileşmeye başladığında geri dönen yaban hayatını onlara borçluyuz.

Gölgede Yetişen Kahve

Kahve; en büyük ekolojik ayakizine sahip ve hem üretim hem de tedarik sürecinde hak ihlallerinin olabildiği, ormansızlaşmaya neden olan ürünlerden biri. Günde kaç fincan kahve içiyorsunuz? Bu sorunun yanıtı, sömürü ve ormansızlaşma zincirindeki rolünüzü gösterebilir. “Gölgede Yetişen Kahve”yi de deneyin. Doğa dostu ve yerel toplulukları destekleyen kahvenin tadı, en güzelidir. 

Festival programına ve gösterilecek filmlere buradan ulaşabilirsiniz.