Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2023
Birkaç gündür Instagram akışlarımızda siyah beyaz kadın fotoğrafları görüyoruz. Kimi gülümsüyor objektife, kimi gayet ciddi. Kimi dans ediyor bu fotoğraflarda, kimi de kahkahasını eksik etmemiş. Tıpkı Pınar Gültekin’in öldürülmesinin ardından tüm yayın organlarında paylaşılan fotoğrafında olduğu gibi.
Cinayete kurban giden kadınlarımızın ardından bir siyah beyaz fotoğraf kalıyor çoğu zaman. O tek fotoğraf günlerce paylaşılıyor satır satır yazıyla ama aklımızda en çok yer eden, gördüğümüz yüz oluyor. Bir düşünce kıpırdanıyor sonra zihinlerde, baktığınız yüz kendinize dönüşüyor: “Ya ben olsaydım…”
İşte kampanyanın doğuş noktası için o hissi anlamaya çalışabilirsiniz.
Kampanyada İstanbul Sözleşmesi’nin Yeri
Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlara karşı mücadele edilmesini kapsayan İstanbul Sözleşmesi, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası bir insan hakları sözleşmesi. Kapsamıyla benzer nitelikteki diğer düzenlemelerden ayrılan İstanbul Sözleşmesi, kadına uygulanan şiddeti ayrımcılık ve bir insan hakkı ihlali olarak tanımlayan, bağlayıcı niteliği olan ilk uluslararası düzenleme. Cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet kimliğinden bağımsız olarak tedbirlerin uygulanmasını garanti eden sözleşmeye, öncelikle bu bağlamda karşı çıkılıyor. Sonrasında ise kadını birey olarak görmekten çok, toplum tarafından biçilen rollerle tanımlayan bir dizi itiraz yükseliyor.
Her güne yeni bir kadın cinayeti, kadına şiddet, tecavüz veya taciz haberini sığdırabilen bir ülkede böyle bir sözleşmeye karşı çıkılması, sosyal platformlarda #İstanbulSözleşmesiYaşatır etiketinin doğmasına yol açtı. Siyah beyaz fotoğraflar da bu sözleşmeye verilen desteğin bir devamı olarak Instagram’da paylaşılmaya başlandı. Tanınmış isimlerin fotoğraflarıyla ise çığ gibi büyüyerek geniş kitlelere ulaştı.
Farkındalık yaratmayı ve kaybettiğimiz kadınlarla dayanışma içinde olmayı amaçlayan kampanya Türkiye’den tüm dünyaya yayılmış durumda. New York Times’dan CNN’e birçok sitede haberleştirilen akım; siyahi kadınların mücadelesiyle, ABD’de polis tarafından öldürülen Breonna Taylor’la, oy verme hakkıyla anılarak sosyal medyada yayılmaya devam ediyor. Milyonlarca takipçisi olan yabancı birçok ünlü isim de #womensupportingwomen etiketine destek vererek ve hayatındaki kadınlara teşekkür ederek paylaşım yaptılar. Bazı isimler ise bununla kalmayıp Türk kadınlarına ve İstanbul Sözleşmesi’ne atıfta bulunarak kampanyaya ve kadın dayanışmasına destek verdiler.
Şüpheci akıllar bu türden sosyal medya eylemlerini anlamsız bulduklarını ve nasıl bir kazanım elde edildiğini anlamadıklarını söyleyedursunlar; dünya çapında milyonlarca insana Türkiye’deki kadınların mücadelesini bir fotoğraf paylaşarak duyurduk. Bunu hareketin tamamı değil, bir parçası olarak görmek; eylemi anlamlandırmak için çok daha kolay olacaktır.
Christina Aguilera
Dünyaca ünlü şarkıcı akımın kökenini öğrendikten sonra #İstanbulSözleşmesiYaşatır etiketiyle paylaşımda bulundu.
Olivia Wilde
Ünlü oyuncu ve yönetmen, paylaşımında kadınların birbirine her yerde bağlı olduğunu belirterek akımın ortaya çıkış sebebini öğrendikten sonra Türkiye’deki kadınlara desteğini ifade etmek istediğini dile getirdi.
Jessica Biel
Oyuncu, paylaşımında Türkiye’deki kadınların yanında olduğunu dile getirirken ABD’deki seçimlerde kadınların oy vermesinin ne kadar önemli olduğunu anlattı.
Eva Green
Ünlü oyuncu Eva Green paylaşımında Pınar Gültekin’le ilgili detaylı bilgi vererek Türk kadınlarının yanında olduğuna dair bir açıklama yaptı.
Demi Moore
Tanınmış oyuncu kampanyanın çıkış noktasını öğrendikten sonra paylaşımını güncelledi ve hikayelerinde konuyla ilgili bilgi verdi.
Anna Paquin
Ünlü oyuncu yaptığı paylaşımdaki metni, akımın çıkış noktasını öğrendikten sonra değiştirdi ve Türk kadınlarının yanında olduğunu ifade etti.
Florence Pugh
Genç oyuncu da paylaşımı yaptıktan sonra içerik metnini değiştirenlerden. Kampanyanın çıkış noktasının İstanbul Sözleşmesi’ne ışık tutmak olduğunu belirten Pugh, kullandığı etiketlere de #istanbulconventionsaveslives (İstanbul Sözleşmesi yaşatır) ibaresini ekledi.
Sophia Bush
Oyuncu Sophia Bush, 26 yaşında polis tarafından öldürülen Breonna Taylor’ın siyah beyaz fotoğrafını paylaşarak akımın çıkış noktasının Pınar Gültekin cinayeti ve İstanbul Sözleşmesi olduğunu dile getirdi.
Jameela Jamil
Siyah beyaz fotoğraf akımının tehlikede olan kadınlarla ilgili olduğunu yazan Jameela Jamil, hikayelerinde de konuyla ilgili paylaşımlar yaptı. Oyuncu, takipçilerini Small Projects Istanbul ve Mor Çatı Vakfı’na bağış yapmaya davet etti.
AnnaSophia Robb
Oyuncu yaptığı paylaşımı Türkiye’deki olaylara atıfta bulunarak güncellerken sonraki paylaşımında daha detaylı bilgilere yer verdi.
Katheryn Winnick
Genç oyuncu iki paylaşımla kampanyaya destek verdi. İlk paylaşımda çevresinde kadınlara teşekkür ederken ikinci paylaşımda #Turkishwomen etiketini kullandı.