Modada Değişen Trendler: Kürk ve Deri Kullanımı

Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2022

Hayvan hakları son yıllarda sıkça tartışılan konulardan biri. Veganlık ve vejetaryenlik gittikçe yaygınlaşıyor, markalar artık vegan ve vejetaryen ürün çıkarmaya özen gösteriyor. Moda endüstrisi de dönüşen trendlerden nasibini alıyor. Her yıl binlerce hayvanın kürkü ve derisi için öldürüldüğü endüstride büyük moda evleri birer birer artık hayvan kullanılmayacağını açıklamaya başladı. Uzun süredir tartışılan hayvanların insanlar için kullanımı etik bir konu haline geldi. 

Etik Mücadele

Etik Mücadele
Fotoğraf: Clem Onojeghuo

 

İngiliz Moda Konseyi, sürdürülebilir büyümeyi hedef alan ve İngiliz moda sektöründe gittikçe güçlenen kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak 2018 yılından itibaren Londra Moda Haftasında kürk kullanımına izin vermeyeceğini duyurdu. İngiltere’de hala bazı tür hayvan kürklerinin kullanımı serbest olsa da bu adımla beraber çoğu markanın kürk ve deri kullanımını bırakmasını sağladığı gözlemleniyor. PETA (Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler) yaklaşık 2 milyon destekçisiyle dünyanın en büyük hayvan hakları grubu olarak eylemleriyle ve sürdürdükleri çalışmalarla çoğu ülkede kürk kullanımının yasaklanmasına katkı sağlıyor. Yayınladıkları belgesellerle kürk ve deri üretiminin gerçek yüzünü göstermeyi hedefliyor.

Sahte Kürk Doğaya Zararlı Mı?

Sahte Kürk Doğaya Zararlı Mı?
Fotoğraf: Marjan Blan

 

Deri ve kürk endüstrisinin ekolojik olarak dünyaya zarar verdiği bilinen bir gerçek. İklim krizine bağlı olarak sürdürülebilir materyallerin kullanımı artıyor, hala kürk ve deri kullanan markaların argümanı ise sahte kürkün doğaya zarar veren plastiklerden üretiliyor olması ancak deri ve kürkün üretimi için harcanan enerji hali hazırda çevre kirliliğine yol açıyor. Deri üretimi ve taşlama gibi işlemler için oldukça zararlı kimyasalların kullanıldığı biliniyor.

İlk Biyolojik Bazlı Yapay Kürk

İlk Biyolojik Bazlı Yapay Kürk
Fotoğraf: Colin Dodgson, Vogue Mart 2017

 

Hayvansal ürün kullanımını ilk bırakan markalardan biri de Stella McCartney oldu. Sürdürülebilir materyallerin kullanımı konusunda öncü sayılabilecek markalardan biri olan Stella McCartney biyolojik bazlı yapay kürk üretimi için harekete geçmesiyle gündeme gelmişti. Yüzde 37 biyolojik bazlı ve yüzde 63 geri dönüştürülebilir polyesterden oluşan bu kürkle beraber Stella McCartney çevre kirliliğiyle ve küresel ısınmayla mücadeleye moda endüstrisi olarak katkı sağlanması gerektiğini ve markasıyla bunu sağlamaya çalışacağını belirtiyor.