Türkiye’de kültür ve sanatın kalbi olarak nitelendirilebilecek İstanbul, mayıs ayı için yine dopdolu bir programa sahip. Uzun ve yıpratıcı bir pandemi döneminden sonra seyircisiyle buluşacağı günlerin ipini çeken tiyatrolar, sonunda eserlerini gösterime sunuyor. İşte sizin için hazırladığımız mayıs ayı İstanbul tiyatro oyunları takvimi…
Kral Lear | 11 Mayıs | Zorlu PSM
Tarihin en iyi yazarlarından biri olan Shakespeare ile en iyi Türk oyunculardan Haluk Bilginer birleşmiş… Bu oyun kaçırılır mı? Oyun Atölyesi’nin eşsiz yorumlamasıyla Kral Lear’ın trajedisi yeniden ele alınıyor. Yıldızlar karmasından oluşan oyuncu kadrosunda genç ve yaşlı birçok güçlü isim bulunuyor. Mayıs ayı İstanbul tiyatro oyunları arasında mutlaka izlemeniz gereken oyunlardan biri Kral Lear. Neredeyse dört senedir gösterimi yapılan oyun artık son demlerini yaşıyor. Bir daha Haluk Bilginer’i Kral Lear oynarken görebilme şansınız olmayabilir!
Biletler için: passo.com
Yabancı | 13 Mayıs | Kadıköy Emek Tiyatrosu
“Bugün annem öldü; ya da dün, bilmiyorum.”
Eşsiz başlangıcıyla ilk okuyuşta insanda derin izler bırakan Nobel Ödüllü yazar Albert Camus’nün unutulmaz eseri Yabancı, Atlas Tiyatro Araştırmaları ile sahneye taşınıyor. Bir roman uyarlaması olan oyun, insan varoluşuna ve ölüme dair derin sorgulamalar içeriyor. Hem teknik hem de dramaturji anlamında dopdolu bir oyun sizleri bekliyor.
Biletler için: tiyatrolar.com
Kral Übü | 13-14-25 Mayıs | Yunus Emre Kültür Merkezi – Hann Sahne
Absürt ve gerçeküstücü tiyatronun ilk eserlerinden biri olarak kabul edilen Kral Übü’nün garip hikayesi, Sarı Sandalye ekibinin yorumlamasıyla yeniden sahnelere taşınıyor. Bir Macbeth parodisi olarak okunabilecek oyun, Polonya Kralı Vanceslas’a suikast düzenleyerek onun yerine geçen Ana ve Baba Übü’nün hikayesine odaklanıyor.
Übü’ler tarihin her döneminde her yerde karşımıza çıkmış, siyasi otoriteyi eline geçirmek için elinden geleni yaparak “Übü”leşmiş. Bu yönüyle zamansız bir eser olan Kral Übü, hala politik tiyatronun en vurucu eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Grotesk temelli bir oyun olması sebebiyle teknik ve dramaturji uygulamalarının bolca uygulandığı oyundan aklınızda birçok fikir ve düşünce ile ayrılacağınızı söyleyebiliriz. Eğer tiyatroda farklı tatlar arıyorsanız mayıs ayı İstanbul tiyatro oyunları içerisindeki Kral Übü size uygun bir seçim olabilir.
Biletler için: tiyatrolar.com
Ölü Ozanlar Derneği | 14 Mayıs | Şişli Tiyatrosu
“Hepimiz sınırlı sayıda ilkbahar, yaz ve sonbahar yaşayacağız.”
N. H. Kleinbaum’un unutulmaz eseri Ölü Ozanlar Derneği, sinemadan tiyatroya kadar birçok kez sahnelendi. Öylesine güçlü bir eser ki her sahneleyen, onda kendisinden bulduğu şeyleri parlatabildiği gibi her izleyen de farklı deneyimler yaşayabiliyor. Çünkü bir gencin hayalleri, kırgınlıkları ve öfkesi dramatik bir dille sahneye aktarılıyor Hangimizin gerçekleştiremediği hayali, sinirli komşunun bahçesine kaçan topu, masum çocukluk istekleri olmadı ki…
Ergenlik çağındaki birkaç gencin aşırı disiplinli bir yatılı okuldaki hikayesini anlatan oyun, aileleri tarafından üstlerine yüklenen “başarılı olma” kaygısı altında gençliklerinin yitip gidişini anlatıyor. Aynı yollardan geçmiş idealist bir öğretmen olan John Keating, ateş dolu ruhların aynı acıları yaşamaması için onlara yaşamayı öğretmeyi görev ediniyor. Romanda sıkça ismi geçen şair Walt Whitman’ın dediği gibi “hayata kendi dizeleriniz ile katılmak” için bu oyunu izlemelisiniz.
Biletler için: biletix.com
Woyzeck | 17 Mayıs | Kadıköy Emek Tiyatrosu
Georg Büchner’in eşsiz eseri Woyzeck, 17 Mayıs’ta İstanbul seyircisiyle buluşacak. Çağının en yetenekli yazarlarından biri olarak kabul görmesine rağmen daha henüz dört eser üretebilmişken 23 yaşında hayata veda eden Büchner, çağının ilerisinde bir düşünce yapısına sahipti. Daha 19. yüzyılda dahi grotesk denebilecek seviyede eserleriyle politik tiyatroya göz kırpan yazar, toplum düzenindeki bozuklukları sıkça irdeledi.
Toplumsal eserlerinden olan Woyzeck; toplumdaki sınıfsal farklılıkların, çarpıklaşmış etik değerlerin, adaletsizliklerin hikayesini anlatıyor. Yani her yönüyle günümüzü…
Askerde bir berber olarak çalışan Woyzeck, gayri resmi karısıyla birlikte yaşar. Geçimini ise yüzbaşının işlerini yaparak ve Doktor’un deneylerinde kobay olarak sağlar. Onun hikayesiyle birlikte oyun dünyasındaki düzenin çarpıklığına ve insan yaşantısına etkisine tanıklık ederiz.
Bilet için: tiyatrolar.com
Kutlama | İstanbul Şehir Tiyatroları
Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Harold Pinter’ın son eseri Kutlama, şehrin en lüks restoranlarından birinde insan ilişkilerindeki çarpıklığı grotesk bir dille anlatıyor. Absürt tiyatronun en iyi anlatıldığı eserlerden biri olan Kutlama, İstanbul Şehir Tiyatroları yorumlamasıyla seyirciyle buluşuyor.
Henüz tarihi belli olmasa da gösterim tarihleri için İstanbul Şehir Tiyatroları’nın sitesini takip edebilirsiniz. Kutlama, mayıs ayı İstanbul tiyatro oyunları arasında kaçırmamanız gereken eserlerden biri!
Amadeus | 18-19-22 Mayıs | Zorlu PSM
Yetenek mi daha önemlidir yoksa çok çalışmak mı?
18. yüzyılda Viyana’da yaşayan iki efsane besteci Wolfgang Amadeus Mozart ve Antonio Salieri’nin çekişmesinin ele alındığı oyunun başrollerinde Selçuk Yöntem, Okan Bayülgen ve Özlem Öçalmaz yer alıyor. 35 kişilik ekibiyle sezonun en büyük prodüksiyonlarından biri olan oyunda hem oyunculuğa hem de müziğe doyacaksınız.
Biletler için: biletix.com