Hızlı moda anlayışına karşı gelişmiş olan moda ürünlerinin üretim anlayışını değiştirmeyi hedefleyen sürdürülebilirlik kavramı, kendisine en çok lüks moda endüstrisinde yer buluyor. Sektördeki hacimlerini her gün arttıran Yves Saint Laurent, Cartier, Gucci, Louis Vuitton gibi markalar, tamamen etik değerlerle sürdürülebilir üretime destek veriyor. Dünyamızı en çok kirleten tekstil sektörünün başrollerinin bu stratejisi gerçek mi? Sizce lüks, gerçekten sürdürülebilir mi?
Moda Neden Sürdürülebilir Olmalı?
Yalnızca bir kot pantolonun üretiminde harcanan iki bin litre sudan, pamuğun ekiminde kullanılan su ve motor yakıtına kadar hazır giyim ürün üretiminde geri dönüştürülemeyen ham madde kullanımı gittikçe artıyor. Tekstil sektörü yılda 1.2 milyon ton karbon emisyonuna neden oluyor. 2030’da ise karbon emisyonunun yüzde 60’ını oluşturacağı tahmin ediliyor. Bu da sürdürülebilir üretime geçilmesinin kaçınılmaz olduğu anlamına geliyor.
Artan bu karbon salımının önüne geçilmesi için moda endüstrisindeki öncü markalar yeni ham maddeler ile yeni üretim şekilleri deneyerek sürdürülebilirliğe destek veriyor. Tüm ürünlerini tamamen sürdürülebilir stratejilerle üretip adını sektörde bu şekilde duyuran markalar mevcut olmakla birlikte hepimizin bildiği ünlü markaların sürdürülebilir olarak ürettiği koleksiyonlar da mevcut.
Louis Vuitton’nun Yeni Üyesi ‘’Charlie’’
Fotoğraf Christian Wiediger
Yakın zamanda satışa sunulan Louis Vuitton’nun yeni sneaker’ı, üretim şekliyle dikkat çekiyor. Charlie’nin yüzde doksanı geri dönüştürülebilir şekilde üretiliyor. Ürünün üst kısmı mısır bazlı plastikten ve geri dönüştürülmüş polyesterden, tabanı yüzde doksan dört kauçuktan oluşurken bağcıkları ise yüzde yüz dönüştürülmüş naylondan üretiliyor. Louis Vuitton, Charlie ile sürdürülebilir üretim açısından ilham veren tasarımlardan birine imza atmış oluyor.
Prada Re-Nylon Koleksiyonu
Fotoğraf Laura Chouet
Prada, yeni koleksiyonunda yalnızca Econly adını verdiği malzemeyi kullanarak üretim yapacağını açıkladı. Econly okyanuslardan, çöplerden ve elyaflardan toplanan plastiklerin geri dönüştürülmesi ile elde ediliyor. Ayrıca Prada’nın bu koleksiyonunu önemli kılan bir özellik daha var: Ünlü marka, bu koleksiyonun satışından elde ettiği gelirin yüzde ellisini sürdürülebilirlik alanında çalışan kuruluşlara bağışlayacağını söylüyor.
Re‘’Burberry’’ Edit
Fotoğraf Joshua Lawrence
Burberry, sürdürülebilirlik alanına önem veren bu alanda çalışmalar yürüten lüks markaların başında geliyor. Ünlü marka uzun süredir büyüme planlarını, bu alanı da göz önüne alarak yapıyor.
Burberry, 2022 yılında karbon emisyonunu yüzde 95 azaltmayı planlıyor. Aynı zamanda 2025’e kadar üretimde kullandığı plastik üretimini sıfıra indirmeyi vadediyor.
ReBurberry Edit koleksiyonu yalnızca doğal elyaf, endüstriyel plastik ve geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımı ile üretiliyor. Marka, şeffaflık ilkesini benimsiyor ve böylece ürünlerin etiketlerinde üretim şekline ve üretildiği malzemelere yer vererek tüketiciyi bilgilendiriyor.
Chanel Mission 1.5
Fotoğraf Laura Chouet
Ünlü Fransız markası Chanel, Mission 1.5 ismini verdiği sürdürülebilirliğe dair yeni planını geçtiğimiz günlerde açıkladı. Buna göre 2030’a kadar karbon emisyonlarını %50 azaltmayı ve 2025 yılına kadar ise %100 yenilenebilir elektriğe geçmeyi hedefliyor. Aynı zamanda Chanel’in tutumunu önemli kılan bir diğer özellik de iklim değişikliği için çalışıp iklim değişikliğinden etkilenen toplumların adaptasyon sürecini finanse etme misyonu edinmiş olması.
Dünyaca ünlü markaların sürdürülebilirliğe destek vermesi hem sektördeki hacimlerinin büyüklüğü açısından hem de diğer markalara örnek teşkil etmesi açısından oldukça kritik bir yere sahip. İlerleyen günlerde de üretimden pazarlamaya kadar her aşamada sürdürülebilirliği benimsemiş birçok marka görmeye ve var olan ünlü markaların da yeni koleksiyonlarını duymaya devam edeceğiz.
Referanslar
Kapak Fotoğrafı: Harper Sunday