Lüks Markalar Yapay Zekaya Yöneliyor!

Güncelleme Tarihi: 3 Ocak 2022

Günlük yaşantımızın içinde sürekli hayat kalitemize değer katabilecek teknolojik ilerlemelerin peşindeyiz. Özellikle geride bıraktığımız yüzyılda insanoğlu bu arayışta o kadar ilerleme kaydetti ki bir zamanlar ışınlanma ve uçan arabalarla aynı cephede bir mit gibi görülen, teknolojik büyüklüğün eşiğinde bulunan yapay zekâyı hayatlarımıza dahil etmeye başladık. Yapay zekâ, artık korku/gerilim filmlerinde tartışılan bir kavram değil, dünyayı kasıp kavuran bir gerçeklik haline geldi. Peki, yapay zekâ tam olarak nedir? 

Yapay zekâ, İngilizce’de “artificial intelligence” (AI) diye bilinen ve bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun, çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyetidir. Yapay zekâ tabiri, çoğunlukla akıl yürütme, anlam keşfetme, genelleme veya geçmiş deneyimlerden öğrenme gibi insanlara özgü entelektüel işlemleri analiz ederek geliştirilen sistemleri tanımlamak için kullanılır. 

Temelde yaşam kalitemizi artırma arayışımızı desteklemek adına sanat, tasarım ve lüks tüketim sektörü de dahil olmak üzere birçok şirket; Amazon, Google ve diğer teknoloji şirketlerinin uygulamalarını takip edip elde edilen verilerden yararlanarak rekabet gücünü korumak için yapay zekayı benimsemeye başladı. 

Peki Yapay Zekanın Lüks Tüketimde Yeri Ne?

 

Müşteri Profili Oluşumunda Yapay Zekâ Büyük Bir Avantaj

Fotoğraf: The Balance Small Business

Lüksün çehresi ve demografisi, geçtiğimiz yıllarda değişti: Önceleri çoğunlukla çalışan profesyoneller veya orta yaşlı insanlar tarafından tercih edilen lüksün günümüzdeki hedef kitlesi gençler oldu. Tüketici profillerindeki bu değişimi takip edebilmek için markaların yapay zekâ sayesinde daha hızlı ve hassas davranabildiklerini ve hedef kitlelerini oluşturabildiklerini görmek mümkün. Akıllı satış ve pazarlama stratejileri kurmak ve kar getirici kararlar verebilmek için markaların, müşterilerinin kim olduğunu, ne düşündüklerini, tüketim alışkanlıklarını, algı ve duygularının zaman içinde nasıl değiştiğini ve ne beklediklerini gerçek zamanlı bir şekilde bilmeleri gerekiyor. Peki bu bilgi nereden geliyor? Tüketici profili ve içgörürleri, sosyal ağlarda insanların markalar ve konular hakkında yaptığı milyonlarca konuşmanın işlenmesi ve analiz edilmesiyle oluşturuluyor. Yapay zekâ da tam olarak bu noktada devreye giriyor. Bu içerik zenginliğinde veriye erişebilmek, analiz edip yorumlayıp takip edebilmek için, derin öğrenme teknolojisine ve yapay zekâya başvuruluyor. 

Ancak yapay zekânın işlevselliği burada bitmiyor. Algoritmalar sayesinde markalar, artık gerçek zamanlı verileri toplayıp web sitesi, geçmiş satın alma ve uygulama kullanım çeşitlilikleri ve coğrafi konum bilgilerine göre hedeflenen müşteri kitlesine farklı avantajlar sunabiliyor. Böylece markalar, kişiye özelmiş hissi uyandıran bir pazarlama stratejisi yürütebiliyor.

Müşteri Hizmetlerinde Çığır Açan Teknoloji: Rehber Sohbet Robotları

Zorlu ekonomik ortam ve artan rekabet, lüks markaları müşterileriyle daha iyi etkileşim kurmak için sohbet robotlarını hayata geçirerek yenilik yapmaya yönlendirdi. Birkaç lüks saat ve mücevher markası, müşteri yakalamak ve sorularını istihdama ihtiyaç duymadan cevaplamak için yapay zekâya başvurdu. 

Bu markalardan bir tanesi olan de Grisogono, kullanıcılara taşlı hayvan şeklindeki kolye ve yüzüklerinden oluşan “Crazymals” koleksiyonundan bir ürün seçmelerinde rehberlik eden ürün odaklı bir sohbet robotu sistemi başlattı. Gitgide artan sosyal medyadaki yazışmalardan ve aramalardan esinlenen bu teknolojiyle sohbet sırasında robot, müşteriye kendisi hakkında bilgi veriyor, alıcıya zevkleri hakkında sorular soruyor ve ardından satın alabileceği bir mücevher seçeneği sunuyor.

Elmas Madenciliği ve Sınıflandırılması Daha İşlevsel Olabilir Mi?

Fotoğraf: Sina Katirachi

Bir elmasın parmağımıza, kolumuza, boynumuza ve kulağımıza taktığımız mücevher haline gelme yolculuğu uzun ve oldukça karmaşık. Madenciler ve üreticilerden tüccar ve perakendecilere kadar birçok oyuncuyu içeren bu süreçte, her aşamada çok çeşitli teknolojiler ve cihazlardan yararlanılıyor. Örneğin elmas madenciliği, sondaj aşamasında gelişmiş planlama yapabilmek ve bilgi tabanlı kararlar alabilmek için yapay zekâ da olmak üzere çeşitli teknolojilere başvuruyor. Jeolojik izleme cihazlarından, insansız hava araçlarına kadar birçok alanda bu teknolojiler, hem daha hızlı hem de daha verimli oluyor. 

Bununla beraber yapay zekâ elmas sınıflandırılmasında da etkili bir araç olduğunu kanıtladı. İnsan gözünün ve algısının sınırlı kapasitesi nedeniyle eskiden çok karmaşık olan standartlaştırma süreci, yapay zekâ sayesinde çok daha işlevsel hale geldi. KGK Group’a göre zaman ve veri birikimi ile daha akıllı hale gelen yapay zekâ, insani önyargılarından bağımsız, objektif bir doğruluk seviyesine ulaşmak ve tutarlı analiz elde etmek için güvenilir bir araç olabilir.

Mücevher Tasarımında Yapay Zekâ

Fotoğraf: Olive Tatiane

Elmas madenciliği ve sınıflandırılması bir yana, yapay zekâ mücevher tasarımında da önemli bir rol oynamaya başladı. 

Microsoft, yapay zekâ kullanımıyla mücevher tasarımı eylemini yeniden tanımlamaya hazırlanıyor. Tasarım sürecini kısaltmak için yapay zekâya başvuran Microsoft, alan optimizasyonunu için makine öğrenimi kullanıyor. Ayrıca dinamik programlar ve görsel çekiciliği düşük ürünleri bir yana koyan sistemler yardımıyla, mücevherlerin optimum kaliteye ulaşmasını hedefliyor.