Güncelleme Tarihi: 19 Ağustos 2022
Mart ayının gelmesiyle beraber sıcaklıklar da doğal olarak yükselmeye başladı. Geride bıraktığımız kış ayları neredeyse dünyanın tüm bölgelerinde fazlasıyla sert geçti. Sürekli küresel ısıtmanın etkilerinden ve dünyanın ortalama sıcaklık artışından bahsediyoruz. Peki, nasıl oluyor da kış ayları her geçen yıl daha soğuk geçiyor? Gelin inceleyelim…
Küresel Isıtma Bir Yalan Mı?
Fotoğraf: TheDigitalArtist
Küresel ısıtma ve iklim değişikliğine inanmayan insanlar, geçtiğimiz son 10 yılda Avrupa’da yaşanan aşırı soğukları argüman olarak kullanıyor. Daha iki ay öncesine kadar Almanya’da ortalama hava sıcaklıkları çift haneli eksi derecelere kadar gerilemişti. Ülkenin bazı bölgelerinde kar kalınlığı neredeyse 80 santimetreye kadar ulaştı. Özellikle Berlin’i etkisi altına alan kar fırtınaları, günlük yaşama büyük darbe vurdu.
Peki, bahsi geçen argüman ne kadar tutarlı? Yapılan araştırmalar gösterdi ki aslında küresel ısıtma, aşırı soğuk havalara yol açmış olabilir.
Uzmanlara göre geride bıraktığımız kış aylarının önceki senelere göre çok daha sert geçmesinin en temel sebeplerinden biri Kuzey Kutbu’ndaki kutupsal girdabın aşağı çöküşü. Polar Vortex olarak da bilinen bu hava olayı, temelde bir rüzgar paterni. Doğal olarak oluşan bu patern, ekstrem soğukluktaki havanın kutuplarda tutulmasını sağlıyor.
Eğer kutuplarda esen jet akımları güçsüz ve dalgalı şekilde eserse aşırı soğuk havalar Avrupa’ya kadar gelebiliyor. Potsdam İklim Etkisi Araştırmaları Enstitüsü’nden Stefan Rahmstorf, küresel ısıtma kaynaklı kutuplardaki hava sıcaklığı artışının bölgedeki rüzgar paternlerini değiştirdiğini düşünüyor. Handorf’a göre alt tropikal bölgenin üstündeki ısınma da jet akımını etkiliyor.
Sonuç olarak kış aylarında kutuplarda tutunamayan soğuk hava dalgaları, Avrupa’ya yöneliyor.
Her Geçen Yıl İklimler Daha Öngörülemez Olacak
Fotoğraf: Mwewering
Kutuplarda yaşanan küresel ısıtma kaynaklı hava olayları, mevsimlerin her geçen yıl daha da düzensizleşmesine ve ekstrem hava olaylarına neden oluyor. Örneğin geçen yaz Sahra havası, Avrupa’ya jet akımı ile ulaşıp uzun süren bir sıcak dalgasına sebep olmuştu. İklim değişikliği de mevsimlerin daha uzun sürmesine neden oluyor. Ayrıca Kuzey Kutbu başta olmak üzere neredeyse tüm bölgelerde kar yağışı artmış durumda.
Yapılan bilgisayar simülasyonları gelecek yıllarda bizi daha soğuk kış aylarının beklediğini gösterdi. Uzmanlara göre dünyanın ikliminin düzelmesi için küresel ısıtmaya bir son vermemiz gerekiyor.
Kapak Fotoğrafı: qimono