Japon Kültürüne Dair 5 İlginç Gerçek

Japon Kültürüne Dair 5 İlginç Gerçek

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2023

Hepimiz Japonları ve Japon kültürü yansımalarını farklı yönleriyle tanıyoruz. Kimimiz için Japonya denince akla süslü ve büyüleyici tabiat parkları, kimimiz için de kalabalık sokaklar ve ön yargıyla yaklaştığımız mutfakları geliyor. Belki de sinematografiye ilgisi olanlar için Japonlara özgü animeler ve buradaki ilginç sanatsal yaklaşımlar… Bize oldukça uzak bir kültür olarak her noktası planlanarak oluşturulmuş Japon kültürü simgeleri ve Japonya kültürel özellikleri hakkında kendi belgesellerinden derlediğimiz beş ilginç bilgiyi okumak isterseniz, buyrun…

Japon Kültürü Favorisi Tempura Aslında Göçmenmiş!

Fotoğraf: www3.nhk.or.jp

 

Japonların tüketmeyi oldukça sevdikleri ve sofralarından eksik etmedikleri Tempura aslında Portekiz’den Japonya’ya 16.yy’da taşınan bir lezzetmiş. Portekiz’de Tempuros adlı festivallerin vazgeçilmez yiyeceği olarak görülen Tempura, bol yağda kızartılmış balık veya sebzelerden meydana geliyor ve Japonlara özgü bir tuz veya sos ile servis ediliyor. En dikkat edilmesi gereken özelliğiyse deri ve dış kısmının iyice pişmiş olmasına karşın içinin sulu kalması gerektiğiymiş. Eskiden Japonya’da yağ çok pahalı olduğundan yaygın olarak pişirilemeyen bu yemek, asıl ününü sonradan tezgahlarda satılmaya başlamasıyla kazanmış.

Bizim İçin Yer Ayırt: Nabemae!

Fotoğraf: Sushico.com.tr

 

Özellikle yeni nesil Japon mutfak kültürünün bir parçası olan Nabemae, şefin karşısındaki koltuğun özellikle rezerve edilmesi anlamına geliyor. Evet yanlış duymadınız! Şeflerin çalıştığı tezgah, dükkanın ortasında ve açıkta. İnsanlar, bu şovun bir parçası olmak için özellikle tezgahın karşısındaki koltuklar için rezervasyon yaptırıyorlar. Ve bu dükkanların bazılarında hiçbir zaman müzik çalmıyor çünkü yemeğin pişme sesinin ortamın havasını değiştiren bir unsur olduğuna ve yemeği deneyimlemenin bir parçası olduğuna inanıyorlar.

Her Yemeğin Sunumunda Bir Tamamlayıcı Var!

Fotoğraf: 3.bp.blogspot.com

 

Yemeklerin sunumunda ana yemek dışında mutlaka yardımcı yiyecekler de sunum içinde bulunur. Bu yardımcı yiyeceklerin kendilerine özgü görevleri vardır. Genelde ana yemeği daha lezzetli hale getirmek için kullanılsalar da görevleri bununla sınırlı değildir. Her yemek sunumunda, görevi yemek sonrası damağı temizlemek veya rahatlatmak olan yan besinler bulunur. Japonlar, yemekten sonra bu ürünleri sırasıyla tüketmeyi önemli görürler. Örneğin suşi yedikten sonra zencefil tüketmeleri veya Tempura yedikten sonra damağı yumuşatan daikon turpunu tercih etmeleri gibi.

Hamuru Fırlatarak Kızartıyorlar

 

Televizyonda, dizilerde ya da filmlerde Japon şeflerin sürekli hızlıca yemek yaptığını ve genelde kızartma yaparken hamuru hızlı bir şekilde yağ içine attıklarını görürüz. Doğal olarak hepimizin aklında şu soru oluşur: “Şef neden hamuru fırlatıyor?” artık bu soruyu cevaplama vakti geldi. Şefler yemek yaparken belli bir sırayla ve düzen içinde hareket ediyorlar. Örneğin bir tempura restoranında tempuradan önce yılan balığı sipariş etmeniz aslında şef için bir sorun oluşturur. Çünkü yağın yeterli derecede kızmaması yemeğin kusursuz olmaması demek. Film sahnelerinde hamurun kızgın yağa hızla atılması ve şeklinin genişletilebilmesi için üstüne hızlıca az miktarda hamur eklenmesi de tamamen kusursuzluğa ulaşılması isteğinden kaynaklanıyor.

Bahçe Aslında Bir Zenginlik Unsuru

Bahçe kültürü Japonya’da 6.yy civarlarında derebeyleri arasında bahçenin bir yarış unsura dönüşmesiyle ortaya çıktı. Bahçenin bir zenginlik göstergesi olduğu bu yıllarda, Japonya’da birçok bahçe inşa edildi. Hatta Japonya’nın şu anki en büyük üç tabiat parkı da bu bahçelerin günümüzdeki yansımaları.

Japon kültür simgeleri yansımalarının yarattığı bu geleneksel bilgiler ilginizi çektiyse siz de Netflixteki “Japanese Style Originator” adlı yapımdan keyif alabilir ve Japon kültürüne dair daha fazla bilgi edinebilirsiniz.