Hava kirliliğinin en önemli nedeni olan karbon emisyonu mürekkebe dönüştürülse, ondan da bir sanat eseri oluşturulsa ne olur? Dünyanın önde gelen İskoç viskisi, bu sorunun yanıtını karbon emisyonundan üretilen ilk mürekkep olan AIR-INK®’i kullanarak yanıtlıyor ve dünyanın hava kirliliği ile dikkat çeken 9 şehrini kapsayan özel koleksiyonuyla çağımızın bu en önemli sorununa dikkat çekiyor. İstanbul, Bangkok, Varşova, Madrid, Yeni Delhi, Mexico City, Lagos, Seul ve Sao Paulo’dan 9 yerel sanatçının tasarımlarıyla yer aldığı, sınırlı sayıda üretilen bu özel koleksiyon bünyesindeki İstanbul şişesini ise ağırlıklı olarak graffitileri ile tanınan popüler sokak sanatçısı Mr. Hure tasarladı.
Dünyanın önde gelen İskoç viski markası hava kirliliğinden elde edilen ilk mürekkebe ismini veren AIR-INK® ile gerçekleştirdiği iş birliğiyle özel bir şehir koleksiyonu hazırladı. Sınırlı sayıda üretilen bu koleksiyon kapsamında 9 farklı ülkeden 9 sanatçı, 9 şehir için, 9 ayrı şişe tasarladı. Hava kirliliğinden arındırılmış şehirlerin hayali ve sanatın gücüyle, farklı şehirlerin tarzlarından ve ruhlarından ilham alınarak cam yerine seramik malzeme üzerine hazırlanan bu özel koleksiyonda İstanbul, Bangkok, Varşova, Madrid, Yeni Delhi, Mexico City, Lagos, Seul ve Sao Paulo şehirleri yer alıyor.
Hava kirliliği atığının mürekkebe dönüştürülmesinden ortaya çıkan AIR-INK® geri dönüşüm teknolojisi kullanılarak yapılan çizimlerle hazırlanan şişelerden İstanbul için hazırlanan şişeyi ise graffitileri ile tanınan, popüler Türk sokak sanatçısı Mr. Hure tasarladı. İstanbul’un benzersiz ve taklit edilemez ruhunu, özelleştirilmiş bir sanat eseri olarak yansıtan bu şişeden sadece 2500 adet üretildi.
Mr. Hure’nin AIR-INK® teknolojisi kullanarak hazırladığı çizimler 9 Mayıs Salı günü, İstanbul, Volkswagen Arena’da gerçekleşen etkinlikte gösterildi. Mr. Hure ve Ertan Engin’in açılış konuşmasıyla başlayan davet Avangard Tabldot’un sahne almasıyla devam etti. Etkinliğe aralarında sanat, tasarım ve sürdürülebilirlik konularında odaklı davetlilerin yer aldığı yaklaşık 300 kişi katıldı. İlk filtreleme ve toplama işlemi gerçekleştirildikten sonra toksik maddelerin özel yöntemlerle ayrıştırılması ve güvenli bir şekilde bertaraf edilmesi ile elde edilen kurumdan üretilen AIR-INK® teknolojisinin anlatıldığı filmler davetililerin ilgisini çekti.
“Sadece Bir Dünya Var”
Graffitiyle 2000 yılında tanışan ve bugüne kadar yurt içinde ve yurt dışında pek çok graffitiye imza atan Türkiye’nin popüler sokak sanatçılarından Mr. Hure, İstanbul’a özel imgeler kullandığı tasarımlarıyla ilgili şunları söyledi: “Her şeyin bu kadar çabuk tüketildiği ve sonra atıldığı bir dünyada, geri dönüştürülmüş malzemelerle sanat üretmekten ve bu projenin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum. Her zaman geleceğe ve ileriye bakmak, durmadan devam etmek… Bu fikirler beni İstanbul’un taklit edilemez ruhunu yansıtan bir şey yaratmaya yöneltti. Umarım çalışmalarım, gelecek nesil için, bu dünyayı korumak isteyenlere ilham verebilir. Toplum olarak, sadece tüketmek yerine atıkların nasıl dönüştürüleceğini düşünmeliyiz. Sadece bir dünya var ve buna dikkat etmeliyiz.”
Sanatçıların, hayatlarından, doğdukları şehirlerin tarihlerinden ve oraya ait hikayelerden yola çıkarak yarattıkları eserlerde tanınabilir anıtlar ve diğer ikonografiler yer alıyor.