Fendi ve Marc Jacobs’a Dava Açıldı!

Fendi ve Marc Jacobs’a Dava Açıldı!

Ünlü markaların isim haklarının ve bu ismin getirdiği marka değerlerinin korunması en az bu markaların dünyaca ünlü tasarımlarının korunması kadar önemli. Tescil ile sağlanan bu korumanın ihlali, marka hakkına tecavüz kapsamına giriyor. LVMH grubuna ait Fendi ve Marc Jacobs, yeni ‘’Roma’’ logosu yüzünden Roma Costume isimli marka ile davalık oldu. Peki, şimdi ne olacak? Fendi, isminde ‘’Roma’’ ibaresini kullanmaya devam edebilecek mi?

‘’Misunderstanding of Brands’’ Kavramına Genel Bakış

Fendi ve Marc Jacobs’a Dava Açıldı!
Fotoğraf: Unsplash | Ivan Bottigelli

Bir markanın bütün varlıklarıyla korunması oldukça önemli bir durum. Konu, özellikle dünyaca ünlü markalar olduğu zaman tasarımlardan defilelere isim hakkından şirket sırlarına her noktanın hukuken koruma altına alınması gerekiyor. 

İki markanın isminin ya da bu markaların koleksiyonlarının isimlerinin aynı veya karıştırılabilecek kadar benzer olması Markaların Karıştırılması / Markaların Yanlış Anlaşılması (Misunderstanding of Brands) kavramını doğuruyor. 

Herhangi iki markayı ele alarak bu durumu anlaşılır kılmak mümkün. Markalardan birinin küresel güce sahip herkes tarafından bilinen ünlü bir marka diğerinin ise daha çok yerel pazarda satışı olan tanınmamış bir marka olduğunu varsayalım… İsim ya da logo benzerliği sebebiyle tanınmamış olan marka, diğer markanın toplum nezdinde uyandırdığı güveni kullanarak satışlarını artırabilir veya olası tüketici şikayetleriyle marka adına zarar verebilir.

Bu gibi durumlarda tescilli marka sahibinin tecavüzün durdurulmasını talep ve zararının tazminini isteme hakkı doğar.

Bu konu kapsamındaki uyuşmazlıkların çözümünde markaların hangi pazarda olduğu, o pazarın tüketici kitlesi, aynı ismi ya da logoyu kullanan iki markanın birbirinin ikamesi olup olmadığı önemli kriterler olarak karşımıza çıkıyor.

 Fendi ve Marc Jacobs’un Logo Mücadelesi 

Fendi ve Marc Jacobs’a Dava Açıldı!
Fotoğraf: Unsplash | Laura Chouette

Geçtiğimiz sonbaharda LVMH’ye ait olan Fendi ve Marc Jacobs ortak bir koleksiyon çıkarttı. Koleksiyonun ardından merkezi Los Angeles’ta olan Roma Costume isimli marka, Fendi’nin bu koleksiyon için kullandığı logonun kendi logosuna benzediğini iddia ederek bölge mahkemesinde dava açtı. 

Roma Costume; aksesuar, kostüm tasarımı ve üretimi üzerine çalışıyor. Bu sebeple yer aldığı sektörün Fendi ile aynı olduğu ve bu benzerliğin sorun yaratacağı iddiasında bulunuyor.

Fendi’nin ‘’Roma’’ ibaresini eklediği logosu için ABD Patent ve Marka Ofisi’ne  26 Şubat 2021 yılında yaptığı başvuru gerekli incelemeler sonucunda 11 Ekim 2022 tarihinde kabul edilerek tescil edildi. Ancak davalı Roma Costume markası, ‘’ROMA’’ ve ‘’ ROMA COSTUME’’ kelime markaları için 2013 yılından bu yana tescilli kullanım hakkına sahip olduğunu ve bu hakkın kapsamının da “ürünlerinin ve hizmetlerinin Amerika Birleşik Devletleri’nde ve ROMA markası altında reklamını ve tanıtımını yapmak’’ olduğunu söylüyor. 

Bunun sonucunda ise ihtiyadi tedbir talebiyle mahkemeye başvuran davacı marka, hem sanıklar Fendi ve Marc Jacobs’un ‘’Roma’’ ismini kullanmalarını engellemek istiyor hem de verilen tescilin iptalini talep ediyor. 

İki Dünya Devi Davayı Kaybedebilir mi?

Fendi ve Marc Jacobs’a Dava Açıldı!
Fotoğraf: tsdr.uspto.gov

Roma Costume markasının davayı kazanması ihtimalinde ilgili koleksiyon adı ve kullanılan logonun değişmesi ve ürünlerin üzerinde kullanılmışsa o ürünlerin üretiminin durdurulması gerekecek. Ayrıca olası zararlar tespit edilerek bunların giderilmesi amacıyla tazminat tutarının ödenmesi söz konusu olacak. 

Tescil davaları için mahkemelerin inceleme yaparken dikkate aldıkları kriterler göze alındığında öncelikle tüketici nezdinde karışıklık yaratıp yaratmadığına bakılması gerekir. Bir tüketici, Roma Costume’den alışveriş yapmak isterken Fendi markasının bir ürününü alabilir mi? 

Markalar arasındaki tanınmışlık farkı göz önüne alındığında bu çok mümkün görünmüyor ancak Roma Costume markasının bir toptan satış mağazası olması davacı tarafın elini güçlendiriyor. Yine satışı yapılan ürünler sebebiyle aynı hedef kitlesine hitap ettikleri, aynı reklam yollarını kullandıkları iddiaları davacı tarafından öne sürülüyor.

Referanslar 

123

Kapak Fotoğrafı: Unsplashj | Arno Senoner