Deneyimli yayıncı Deniz Yüce Başarır’ın, edebiyatımızın genç kadın yazarlarını ağırladığı ve neşenin isyanla, hüznün kahkahayla iç içe geçtiği şıkır şıkır sohbetleri içeren yeni podcast serisi “Elim Kalem de Tutar Kadeh de” başladı!
Mey|Diageo’nun destekleriyle hazırlanan seri, 21. yüzyılın sesini sayfalarına taşıyan üretken ve önemli yazarlarımızı daha yakından tanıtmayı amaçlıyor. “Elim Kalem de Tutar Kadeh de” serisinin ilk bölüm konuğu ise geniş bir okur kitlesinin severek takip ettiği Nermin Yıldırım… Serinin bölümleri; başta Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts ve CastBox olmak üzere podcast dinlenebilen tüm kanallarda yer alıyor.
İlk Bölümün Konuğu Ödüllü Yazar Nermin Yıldırım
Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, edebiyatseverlerin büyük ilgiyle takip ettiği podcast serisi “Ben Okurum”un ardından yeni bir seriyle dinleyicilerin karşısına çıkıyor. “Elim Kalem de Tutar Kadeh de” podcast serisinde Başarır, “80 kuşağı” kadın yazarlarımızı tatlı bir edebiyat muhabbeti için masasında ağırlıyor. Kapak görseline ödüllü illüstratör Huban Korman’ın imza attığı seriyi dinlerken Türkiye’deki kadınların kalemlerinin sesi kadar, kahkaha, topuk ve kadeh seslerini de duyacaksınız.
Edebiyatseverlerin aşina olduğu, hatta muhtemelen kimi kitaplarını okuduğu bu yetenekli kalemleri okurlara daha yakından tanıtmayı amaçlayan serinin ilk konuğu ise yetkin ve zengin diliyle çok sevilen ödüllü yazar Nermin Yıldırım oluyor. 2011 yılında yayımlanan ilk romanı Unutma Beni Apartmanı’nın ardından Rüyalar Anlatılmaz, Saklı Bahçeler Haritası, Dokunmadan, Misafir ve Ev adlı romanlarını yayımlayan Yıldırım, geçtiğimiz yıl da okurlarının karşısına Bavula Sığmayan adlı bir öykü kitabıyla çıkmıştı.
“Anlamak için yazıyorum”
“Elim Kalem de Tutar Kadeh de”nin ilk bölüm konuğu Nermin Yıldırım, hem yazarlık serüvenine ve edebiyatla ilişkisine hem de hayata dair soruları içtenlikle yanıtlıyor.
Yazarken en büyük ateşleyicisinin hayatın ta kendisi olduğunu söyleyen Yıldırım, roman yazmayı çok sevdiğini söylüyor: “Büyük, içinde uzun süre yaşayabileceğim bir dünya kurup o dünyanın kendi bileşenlerinin arasında kıvrılmak, atomlarına ayırmak beni çok heyecanlandırıyor. Bir tür yaşam biçimi neredeyse.” Yazarların tarihi kaydetmek gibi bir görevi olmasa da yaşadıkları dünyadan etkilenmemelerinin mümkün olmadığını söyleyen başarılı yazar, “Okuduğumuz, gördüğümüz, bizzat yaşadığımız her şeyin tesiri altında kalıyoruz. Böyle de olmalı zaten. Bizim kendi iç dünyamız ve varoluşumuzdan ibaret değil hayatlarımız,” diyor ve ekliyor: “Bildiğim için yazmıyorum, bildiğim için anlatmıyorum. Zaten hiçbir şey bilmediğine çok emin bir insanım. Anlamak için yazıyorum.”
“En az kahramanlarım kadar takıntılıyım bellek mevzusuna”
Kaleme aldığı kadın kahramanlarını “Bu dünyada insan olmanın ve sonra kadın olmanın getirdiği zorluklarla mücadele etmek bakımından ortak dertlerle mühürlenmiş karakterler,” sözleriyle tanımlayan Nermin Yıldırım, kendisinin de bellek, hatırlamak, unutmak gibi konulara, yarattığı karakterler kadar takıntılı olduğunu ifade ediyor.
İkinci ve Üçüncü Bölüm Yayında!
Deniz Yüce Başarır, “Elim Kalem de Tutar Kadeh de”nin ikinci bölümünde, ilk romanı Beşerbazın Marifeti 2021 yılında yayımlanan, ikinci romanı Servi Nine ve Üç Güzeller ile 2023 Duygu Asena Roman Ödülü’nün sahibi olan yazar Arlin Çiçekçi’yi ağırlıyor. Çiçekçi’nin, genç bir yazarın kendi yolunu ve sesini arayışını bütün samimiyeti ve alçak gönüllülüğüyle anlattığı bölüm, edebiyat meraklısı okurları yeni ve tatlı dilli bir yazarı tanımaktan dolayı mutlu ettiği gibi, yazmaya gönül vermiş, işin başındaki yazar adaylarını da cesaretlendiriyor ve yol gösteriyor. Bölümde, genç yazarın ödüllü romanı Servi Nine ve Üç Güzeller’in masalsı dilini yansıtan bir bölüm de Başarır’ın sesinden dinleyicilere ulaşıyor.
“Hiç yol yordam bilmeden yazmak hem uzun sürdü hem zor oldu ama dünyalara değişmeyeceğim de bir zevk verdi,” diye anlatan Arlin Çiçekçi, “İçinde bulunduğumuz coğrafya çok besleyici, çok renkli, ondan faydalanmamak mümkün değil. Bir lehçe duyduğumda, yeni bir söz duyduğumda onu sünger gibi emiyorum,” diyor.
“Hepimiz gibi kıstırılmış hissediyorum”
“Elim Kalem de Tutar Kadeh de”nin üçüncü bölüm konuğu ise 2017 yılında yayımlanan ilk kitabı Tekme Tokatlı Şehir Rehberi ile Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülleri’nde mansiyon kazanan, genç kuşağın önemli öykücülerinden Mevsim Yenice oluyor. Yenice, kendisini onu öykü yazmaya iten unsurları, bir öyküyü kurarken nelere dikkat ettiğini anlatıyor. Deniz Yüce Başarır’ın soruları da, genç bir öykücüyü olduğu kadar, içinde yaşadığı toplumun dertleriyle hemhal genç bir kadını da ortaya koyuyor. Başarır, bölümde yazarın ikinci kitabı Bilinmeyen Sular’da yer alan Bataklık Balığı adlı öyküden bir bölümü de dinleyiciler için seslendiriyor.
Mevsim Yenice “Türkiye’de yaşıyoruz. Bir kadınım, bir gencim. Bir yazar olarak, yazar bir kadın olarak bana belli sınırlar, hedefler, görevler biçilmiş önceden. Onların içinde kıstırıldığımı hissediyorum,” diyor ve ekliyor: “Hepimiz gibi…”
Genç yazar, zaman zaman yaptığı işle ilgili şüpheye düşse de bir okurunun hapishanede öykülerini okuyarak kendisine mektup yazmasının, başına gelen en anlamlı şeylerden biri olduğunu anlatıyor: “Orada geçirdiği zamanı bir nebze olsun değerli hale getirmiş beni öykülerim. Budur! Kim okusun? İhtiyacı olan okusun. Ona iyi gelecekse, bir yarasını deşmeye başlayacaksa, bir yola koyulacaksa, bir işe yarayacaksa benim öykülerim, dilerim o okuyucuyu bulur.”
Deniz Yüce Başarır Hakkında…
Psikoloji okudu. Seslendirme sanatçılığı, çevirmenlik, televizyon programcılığı ve sunuculuğu yaptıktan sonra 2003 yılında editör olarak Doğan Kitap’ta yayıncılığa başladı. 2016 yılında yayın direktörüyken yayınevinden ayrıldı; aynı yıl genel yayın yönetmeni olarak hep kitap’ın kurucu ekibinde yer aldı. Mart 2019’da bu görevinden de ayrılan Başarır, şu günlerde Storytel’de birçok kitabın sesi olarak ve “Ben Okurum” adlı podcast’iyle dinleyicilerle buluşuyor. Başarır’ın, babası ve Kent Oyuncuları’nın kurucularından usta tiyatro adamı Kâmran Yüce’nin arşivine dayanarak kaleme aldığı Perde Kapanmasa Görecektiniz, Kâmran Yüce’nin Arşivinden Kent Oyuncuları’nın Kuruluş Hikâyesi (1959-1986) adlı kitabı Ekim 2021’de okurlarla buluştu.