“Döngüsel Ekonomi Bir Seçenek Değil, Zorunluluk”

“Döngüsel Ekonomi Bir Seçenek Değil, Zorunluluk”

Attığı her adımın topluma ve dünyaya olan etkilerini göz önünde bulunduran Anadolu Efes, doğal kaynakların sorumlu kullanımını ve çevresel ayak izini azaltmayı önceliklerinden biri olarak görüyor. Şirketin 2030 sürdürülebilirlik hedefleri kapsamındaki odak alanlarından biri de döngüsel ekonomi. Bu bağlamda döngüsellik anlayışı, Anadolu Efes’in tüm iş yapış süreçlerine entegre ediliyor.

Anadolu Efes Bira Grubu Başkanı ve CEO Can Çaka, geçtiğimiz günlerde döngüsel ekonomi konularında ilham veren aktörleri ağırlayan Circumcenter Platformu’na konuk oldu. Aynı zamanda SKD Yönetim Kurulu Üyesi olan ve Döngüsel Ekonomi Çalışma Grubu Başkanlığı görevini üstlenen Can Çaka, Crosschange, Pakt, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu tarafından geliştirilen ve SKD Türkiye ve ile EBRD iş birliğiyle hayata geçirilen platformun konuyla ilgili video serisinde, şirketin bu alandaki çalışmalarını anlattı. 

Çaka, gezegenin geleceği için, doğrusal ekonomiden döngüselliğe doğru geçişin artık bir seçenek değil, zorunluluk olduğunun altını çizdi. “Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’ne göre, dört şirketten üçü artık döngüsel ekonomiyi analiz etme ve tartışma noktasında” diyen Çaka, sözlerine şöyle devam etti:

“Anadolu Efes olarak biz de üretim süreçlerimizde döngüselliğe ve atık yönetimine ağırlık veriyor, 2030’a kadar tüm operasyonlarımızda sıfır atık organizasyon olduğumuzu belgelendirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda Türkiye’deki tüm tesislerimiz Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında sıfır atık belgelerini aldı.

Bunun yanı sıra tüm operasyonlarımız, sıfır atık anlayışı ile çalışmalarını sürdürüyor. Katı atık sahalarına gönderilen atık düzeyini minimuma çekmek amacıyla atıklarımızı tüm üretim tesislerimizde sistematik bir yaklaşımla yönetiyoruz. Bu çalışmalarımız sonucunda 2021 yılında üretim kapsamında ortaya çıkan toplamda 639.088 ton tehlikeli ve tehlikesiz atıklarımızın yalnızca yaklaşık %1’i düzenli depolama sahalarına gönderildi. Ayrıca ofislerimizde oluşan atıkların geri dönüşümünü en üst düzeye çıkarmayı amaçlıyoruz. Hedeflerimiz doğrultusunda 2021 yılında tüm ülkelerdeki ofislerimizde 7.622 kg cam, 1.193 kg metal, 12.757 kg kağıt ve 4.226 kg plastiğin geri dönüştürülmesini sağladık.”