Baksı Müzesinde Maske/Çağrışımlar Sergisi

Baksı Müzesinde Maske/Çağrışımlar Sergisi

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2021

Contemporary İstanbul Vakfının üretim ve sergi mekânı olan Cocoon, Baksı Müzesinin düzenlediği Maske/Çağrışımlar Sergisi’ne ev sahipliği yapıyor. Geçmişten günümüze maske ve maskenin getirdikleri, hayatımızdaki yeri ve pandemi dönemindeki etkileri üzerine çalışılan Maske/Çağrışımlar Sergisi’nde, yirmi sanatçı ve tasarımcının katkısı bulunuyor. Sanko Holding markası Maisonette’in ana sponsorluğunda gerçekleşen sergiyi 21 Nisan 2021 tarihine kadar Contemporary İstanbul Vakfı Cocoon sanat alanında ziyaret edebilirsiniz.

Maske İmgesini Sanatla Yorumlamak

İlk defa Bayburt’ta insanların beğenisine sunulan Maske/Çağrışımlar Sergisi, 2021 itibarıyla birtakım iş birliklerinin de desteğiyle İstanbul’a taşınıyor. Bir araya gelen yirmi sanatçı ve tasarımcı, maske imgesini sanatla buluşturarak ona yeni bir soluk kazandırıyor. Eserlerin beğenilmesi ve pandemi şartlarına rağmen büyük ilgi görmesinin herkesi oldukça motive ettiğini belirten Baksı Müzesi Kurucusu Sanatçı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, sergiyi İstanbul’a taşımaktan mutlu olduklarını da ekliyor.

Neden Maske Metaforu?

Maske/Çağrışımlar Sanat Kurulu, maskenin tarih boyunca hayatımızda var olduğunu ve farklı amaçlarla kullanılarak, hayat boyunca “insanın” onu farklı işlevlerle kendi yararına kullandığını gözler önüne seriyor. 

“Önce vahşi doğada kendimizi korumak ve kamufle etmek için boyandık ve ardında gizlendik; sonra pagan ayinlerinde ritüellerimizi gerçekleştirdik. ‘koruyucu’ maske giderek davranışsal bir biçim aldı. Görüntü ve davranışların, örtücü, yanıltıcı, koruyucu gücünü keşfetmemizi sağladı. Maskelerimiz kimliğin temsillerinde bir kurgu olarak rol üstlendi.”

Bugünlerdeyse maske, daha önce hiç olmadığı kadar günlük hayatımızın içinde yer alıyor. Bu nedenle, sergiyi oluşturmak için sanatçılardan maskeyi “en geniş” anlamda yorumlamaları talep ediliyor. Bu geniş yorum sayesinde maskenin “bir kavram olarak” algılanması ve yaratıcı çağrışımla birleştirilmesi amaçlanıyor. 

Maske/Çağrışımlar Sanat Kurulu, serginin farklı yorumlar ve dışavurumlarla insanda yeni soruların oluşumuna ve farklı çağrışımlara yol açmasını umduğunu da ekliyor.

MAISONETTE maske

Maisonette’ten Maske İmgesine Sanatsal Bir Dokunuş

Sanko Holding’in 117 yıllık geçmişi boyunca sanatı ve sanatçıyı destekleyerek ülkemizin kültürel mirasına katkı sağlamayı kendine misyon edindiğini belirten Sanko Holding Kurumsal İletişim Direktörü Pınar Ulutaş, Maisonette olarak sergiyi desteklemekten oldukça mutlu olduklarını dile getiriyor. 

Ulutaş, sergide yer alan sanatçıların çalışmalarının, pandemi döneminde güçleşen hayata ışık ve enerji tuttuğunu da belirtirken aynı zamanda sergide maske imgesinin yeniden yorumlanmasının “maskeyle barışmayı” sağlama yolunda önemli bir adım olduğunu da ekliyor.

Sosyal Sorumluluk Bilinci ve Çevre Dostu Maske Üretimi Sanatla Birleşiyor

Sanko Holding’in bir asrı aşan tekstil deneyimi ve AR-GE çalışmaları sayesinde Maisonette olarak çevre dostu bir maske üretimi gerçekleştirildiğini belirten Ulutaş, bunun bir sosyal sorumluluk bilincinin sonucu olarak geliştiğini de belirtiyor. Maisonette’in çevre dostu yıkanabilir yüz maskeleri, doğada kendiliğinden yok olabilen organik pamuktan üretiliyor. Maskelerin defalarca kullanılabilir olmasına sergi alanındaki “çevre vizyonu” ile de dikkat çekiliyor.

Son olarak Sanko Holding Kurumsal İletişim Direktörü Pınar Ulutaş ekliyor: Maisonette’in yıkanabilir yüz maskeleri, doğada kendiliğinden yok olabilen organik pamuktan üretildi. Sergi alanında da tasarım ve çevre vizyonumuzdan ilhamla bu mesajlarımıza dikkat çekmek istedik. Tüm dünya olarak zor bir süreçten geçerken, sanatın birleştirici ve iyileştirici gücü hepimize iyi gelecek.”