Aromaterapi 101: Kokuların Gücüyle Aromaterapi Rehberi 

Hayatın zorlayıcı deneyimleri arasında stresi azaltmak için doğa yanı başımızda… Bir lavanta tarlasında yürüdüğünüzü hayal edin. Rüzgarın esintisi ile çiçeklerin kokusu yayılıyor, o an kendinizi huzurlu ve dingin hissediyorsunuz. İşte bu aromaterapi rehberi olan bir yazıda verilebilecek en doğal örneklerden biri sayılabilir. Aromaterapi ve uçucu yağlarla ilgili çok şey duymuş olabilirsiniz. Bu büyülü ve mis gibi kokan dünyayı daha yakından tanımak ve uçucu yağları terapötik olarak doğru bir şekilde hayatınıza katmak için harika tüyolar yazımızda sizi bekliyor…

Aromaterapi Nedir? Aromaterapi Faydaları Nelerdir?

Aromaterapi rehberi tabii ki önce bir açıklamayla başlamalı! Aromaterapi; esansiyel yağların kokuları ile doğanın, bilimin ve iyi olma halinin buluştuğu bütünsel bir uygulamadır. Bu uygulama ruh-beden-zihin dengesini ve iyi oluşu destekler. 

Uçucu yağlar, bitkilerin çiçek, sap, kök, kabuk, yaprak gibi kısımlarının çoğunlukla buhar distilasyonu ile elde edilir. Narenciyelerin kabuklarından ise çoğunlukla soğuk sıkım ile uçucu yağ elde edilir. Yasemin gibi narin çiçeklerden ise ekstraksiyon ile elde edilir. Uçucu yağların terapötik etkileri ile stresinizi azaltabilir, daha iyi uyuyabilir ve duygu durumunuzu iyileştirerek daha enerjik hissedebilirsiniz. 

Kokuların ruh halimizle bağlantılı olması bir tesadüf değil! Hafıza ve duygularla ilişkili olan limbik sistem, uçucu yağların kokuları ile etkileşime girerek duygu durumunu doğrudan etkileyebilir. Bu yüzden bir lavanta kokusu bizi sakinleştirirken, narenciye kokuları enerjimizin artmasına yardımcı olabilir. 

Aromaterapi Rehberi: Uçucu Yağları Nasıl Kullanabiliriz?

Aslında hepimiz aromaterapiyi farkında olmadan yaşıyoruz. Kokladığımız bir çiçeğin kokusuyla mutlu olurken, tarçınlı ve portakallı bir kekin kokusu ile çocukluk anılarımızı hatırlarken ya da yağmur sonrası toprak kokusu ile dinginleşirken… Peki aromaterapiyi, uçucu yağları kullanarak hayatımıza nasıl katabiliriz? 

Öncelikle bilmemiz gereken konu uçucu yağların bilinçli ve doğru oranlarda kullanılmasıdır. Uçucu yağlar bitkilerden çoğunlukla distilasyon ile elde edilir. Birkaç damla yağ için kilolarca bitki kullanılması gerekir ve bu yüzden saf uçucu yağlar konsantre ve güçlüdür. 

Eğer bir şişe uçucu yağ alırken saf mı diye merak ediyorsanız, etiketini kontrol etmelisiniz. %100 saf uçucu yağlar seyreltilmemiş olmalıdır. Etiketinde mutlaka elde ediliş yöntemi ve Latince ismi belirtilmelidir. 

Aromaterapi rehberi dahilinde şimdi sıra geldi şifalı bitki özlerini nasıl kullanacağımız konusuna… Aromaterapi yağlarını kullanırken şunlara dikkat etmenizde fayda var:

  • Seyreltilmeden cilde direkt sürmeyin! Uçucu yağlar konsantre oldukları için cilde sürülmeden önce mutlaka sabit yağda (badem, zeytinyağı, hindistan cevizi gibi) seyreltilmelidir. 
  • Narenciye yağları sürdükten sonra güneşe çıkılmamalıdır! Fotosentetik etkisi sebebiyle narenciye yağlarının çoğunluğu cilde uygulandığında güneş ışığına maruz kalırsanız lekelenmeye sebep olabilir. 
  • Hamile ve çocuklar için her uçucu yağ güvenli değildir. Doktorunuza danışarak kullanılması önerilir.
  • Toksik etki yaratabileceği için uçucu yağlar içilmez! Ancak doktorunuzun önerisiyle uygun dozda tüketilebilir. 

Aromaterapide Uçucu Yağlar Dışında Neler Kullanılır?

Aromaterapi rehberi başlığı altında kullanılan malzemeler içinde sadece uçucu yağlar yok, aromaterapi dünyası çok daha zengin! Aromaterapide, uçucu yağlardan sonra en çok kullanılan ürünler hidrosoller, sabit yağlar ve tuzlar. 

  • Hidrosoller: Uçucu yağ distilasyonu sırasında elde edilen bir üründür. Aromatik bitkinin suda çözünen bileşenlerini ve uçucu yağın eser bir miktarını da içerir. Hidrosoller, seyreltilmeye ihtiyaç duyulmadan tek başına kullanılabilir. 
  • Sabit yağlar: Badem, susam, hindistan cevizi gibi meyve ve tohumların soğuk sıkımı ile elde edilen sabit yağlar mevcuttur. Nemlendirici özellikleri ile tek başına kullanılabileceği gibi uçucu yağlar eklenerek cilt bakımında kullanılabilir. 
  • Tuzlar: Özellikle aromatik banyolarda çokça tercih edilir. Kaya tuzu, deniz tuzu, himalaya tuzu ya da epsom tuzu gibi tuzlar kullanılır. 

Günlük Aromaterapi Rutini Nasıl Olabilir?

Aromaterapiyi günlük hayatta ister masajla cilt bakımında isterseniz mis gibi kokular yayan mumlar aracılığıyla deneyimleyebilirsiniz. İşte, sizin için birkaç seçenek…

  • İnhalasyon: Uçucu yağlar direkt şişeden veya buhurdan, difüzör gibi koku yayıcılar ile solunum, baş ağrısı, uykusuzluk ve anksiyete gibi durumlarda kullanılabilir. 
  • Aromatik spreyler: Hidrosoller tek başına aromatik sprey olarak kullanılabilir. Ayrıca hidrosol ve uçucu yağlar kullanılarak, rahatlatıcı, cilt yenileyici ve ortam kokulandırıcı olarak hazırlanabilir. 
  • Masaj ve cilt bakımı: Uçucu yağların sabit yağlarda uygun oranlarda seyreltilmesi ile hazırlanır. Badem yağına lavanta uçucu yağı ekleyerek rahatlatıcı masaj yağı hazırlayabilirsiniz. 
  • Aromatik Banyolar: Uçucu ve sabit yağlar ile çeşitli tuzlar ve bitkiler kullanılarak hazırlanabilir. Kas ağrılarını hafifletmek, detoksifikasyona yardımcı olmak ve duygusal rahatlama gibi durumlarda kullanılabilir. 
  • Mumlar: Uçucu yağların belli oranlarda doğal waxlar ile harmanlanması ile yapılabilir. Rahatlatıcı ve dinginleştirici bir ortam için aromaterapi mumları harika bir seçimdir. 

En Sevilen Uçucu Yağ Çeşitleri ve Faydaları

Özellikle aromaterapi ile yeni tanışıyorsanız aromaterapi rehberi bir yazıda uçucu yağların faydalarını da okumak istemeniz çok doğal! Birçok kişi için uygun olan ve çok sevilen seçeneklerle rahatlamaya başlayabilirsiniz.

  • Lavanta: Stres, uyku ve cilt bakımında çok yönlü bir yağdır. Nane: Konsantrasyonu destekler, baş ağrısını hafifletir ve mide bulantısında rahatlatıcıdır. 
  • Portakal: Canlandırıcıdır ve ilhamı destekler. 
  • Limon: Canlandırıcı ve konsantrasyona yardımcıdır. Aynı zamanda doğal temizlikte kullanımı yaygındır.
  • Çay Ağacı: Antibakteriyeldir, akne ve uçuk gibi cilt problemlerine yardımcıdır. 
  • Okaliptus: Solunumu destekler, zihni arındırır ve odaklanmayı arttırır. 

Pratik Aromaterapi Tarifleri

Bütünsel iyi oluş halini, doğanın sunduğu kokular ile desteklemeye hemen başlayabilirsiniz. İster buhurdan ya da difüzöre modunuzu yükseltecek uçucu yağlardan damlatabilir, isterseniz ayak banyosunun rahatlatıcı etkisini deneyimleyebilirsiniz, seçim sizin. 

Mod yükseltici buhurdan / Difüzör uçucu yağ karışımı

  • 3 damla portakal uçucu yağı 
  • 2 damla limon uçucu yağı 
  • 1 damla biberiye uçucu yağı 

Rahatlatıcı ayak banyosu

  • Ilık su dolu bir kap
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu ya da deniz tuzu 
  • 4 damla lavanta uçucu yağı
  • 2 damla portakal uçucu yağı 

*Ayak banyosunu bitki çayınızı yudumlarken, 15-20 dakika kadar ayaklarınızı suyun içerisinde dinlendirerek yapabilir. Ayaklarınızı durulayıp kuruladıktan sonra isterseniz en sevdiğiniz kreminizle ayaklarınıza masaj yaparak bakımınızı tamamlayabilirsiniz.