İtalyanlara Türk Kahvesi Ürettiren Bir “Kahraman”

İtalyanlara Türk Kahvesi Ürettiren Bir “Kahraman”

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2021

Ülkü Kahraman, ismini ve soy ismini en güzel şekilde taşıyan insanlardan biri. O, yaratıcı düşünceye sahip vizyoner bir iş insanı, keşfetmeyi seven bir dünya vatandaşı, Mutfak Dostları Derneği ve Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği üyesi, gerçek bir mutfak dostu. Türkiye Distribütörü olduğu Caffé Vergnano markasını Türk kahvesi üretmeleri için ikna edebilen ve bunu anlatırken ”atomu parçalamadım” sadeliğinde ifade eden mütevazı Ülkü Kahraman ile 42 Maslak’taki  Caffè Vergnano’da buluştuk, keyifli okumalar…

Merhaba sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Merhaba, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Son sınıfta ilaç sektöründe satış elemanı olarak çalışmaya başladım. Sonrasında bir süre yurt dışında dil eğitimi aldım ve dönüşte kardeşlerimle beraber, mevcut tekstil işimizde 5 yıl çalıştım. Ardından Londra’ya gidip hep istediğim aşçılık eğitimini Le Cordon Bleu’da aldım ve eğitim sırasında çeşitli restoranlarda çalıştım.

Bir yıl süren eğitim sonrası evlendim. Bir süre daha Londra’da yaşamaya ve çalışmaya devam ettim. Ardından 2004’de İstanbul’a yerleşip tekrar aile işim olan tekstile devam etme kararı aldım. Ancak yeme içme konuları hep ilgimi çektiği için günün birinde yine bu konuları ucundan köşesinden bir şekilde yakalayacağımı biliyordum. 2008 başında İtalyan kahve firması Caffé Vergnano’nun Türkiye distribütörü olduk. Halen tekstil işimizin yanı sıra HORECA’ya kahve satışı yapmaya devam etmekteyiz. Ayrıca Caffé Vergnano olarak 2 adet bize ait kafe ve restoranımızın da işletmesini yapmaktayız.

Caffé Vergnano hakkında bilgi verebilir misiniz?

Caffè Vergnano, 1882 yılında Domenico Vergnano tarafından küçük bir market olarak Torino/Chieri’de kurulmuş ve İtalya’nın en eski kahve üreticisi olarak kabul ediliyor. O zamandan beri şirket Vergnano ailesi tarafından yönetilmekte. Şu anda 3. ve 4. kuşak yönetimde yer alıyor. 

Caffè Vergnano’nun uluslararası pazarlara açılması 1996’da başlıyor. 2000 yılında, artık dünyanın her yerinde bulunabilen ilk kafeleri açılıyor. Vergnano’nun ayrıca yine Torino’lu bir firma olan Eataly ile bir iş birliği bulunuyor. New York, Roma, Milano, Chicago, Los Angeles, Sao Paulo, İstanbul, Seul, Tokyo ve Moskova gibi büyük merkezlerdeki Eataly’lerde Caffé Vergnano kafeleri bulunmakta.

Siz aslında dünya vatandaşı diye tabir ettiğimiz tanıma çok uyuyorsunuz. Eşiniz İngiliz, İtalyanlarla çalışıyorsunuz, oğlunuz İngiltere’de okuyor. Bu çok ulusluluğun özel ve iş hayatı perspektifinden faydaları nelerdir?

Dünya vatandaşı tanımı çok hoş bir tanım. Gezip görmek farklı kültürleri tecrübe etmek güzel. Tabii tüm bunların insanın yaşayışına, yaşama bakışına etkisi şüphesiz büyük. Perspektifiniz genişliyor. Çözüm üretme kabiliyetiniz artıyor.

Siz sadece Caffé Vergnano’nun ürünlerini satmıyorsunuz. Aynı zamanda Maslak 42 başta olmak üzere restoran ve kafeleriniz var. Karantinanın esnemesi ve havaların ısınması ile mekanlar belli kurallara göre servis vermeye başladı. Genel gidişatı nasıl görüyorsunuz?

İtalya merkezli Caffé Vergnano, Eataly / Zorlu Center’da 2013 Aralık’ta açılmıştı. Sonrasında bize ait olan Caffé Vergnano kafe&bar projemizi 2014 Aralık’ta Uniq İstanbul’da açtık. Ardından 2017 yılının eylül ayında Swissotel girişinde yer alan Swiss Gourmet ile bir iş birliğimiz oldu ve Caffé Vergnano by Swiss Gourmet açıldı. Yine aynı yıl 2017 aralık ayında bize ait olan ikinci mekanımızı 42 Maslak’da Caffé Vergnano Kafe& Restoran olarak açtık.

Pandemi birçok sektörü etkilediği gibi özellikle turizmi ve yeme içme mekanlarını oldukça olumsuz etkiledi. Şimdilerde sınırlı da olsa mekanlar açıldı. Özellikle açık alanı da olan yerler biraz daha avantajlı. İşletmelerimizde uyguladığımız Covid-19 önlemleriyle Güvenli Turizm Sertifikası almış bulunmaktayız. Hem çalışanlarımız hem gelen misafirlerimiz oldukça duyarlı davranıyorlar ve kurallara uyuyorlar. Ancak genel gidişatta vakalar yükseliyor gözüküyor. Tüm halkımızın duyarlı olması gerekiyor. Sağduyusuz kişilerin sorumsuz davranışları sonunda kurallara uygun davrananlar da maalesef alınan katı kararlara katlanmak durumunda kalıyor. Mekanların tekrar kapalı kalmaya dayanması çok güç. 

Sabırla kurallara uyarak yaşamaya devam etmemiz lazım. Pandemiyle hayatımıza giren kuralların büyük kısmı kalıcı olacak gibi gözüküyor. Bunu olumlu bir gelişme olarak değerlendirmek lazım.

Ülkü Kahraman Caffe Vergnano önünde

Fotoğraf: Eray Uman

Caffé Vergnano’nun Türkiye distribütörü olarak birçok kuruluşa ürünlerinizi satıyorsunuz. Sizin ürünlerinizi diğerlerinden ayıran özellikler neler? 

Caffé Vergnano köklü bir firma olduğundan, kahve konusundaki uzmanlığı oldukça yüksek seviyede. Kahveseverlere alıştıkları sevdikleri Caffé Vergnano tatlarını senelerdir değişmeden verebilmekteler. Bu kolay olmayan ve gerçekten uzmanlık gerektiren bir durum. Kaliteden ödün vermeden, yeniliklere açık olarak ürettikleri ürünlerin sürdürülebilirliğini sağlamaları, distribütörleri olarak bizleri ve bizlerin müşterilerini de memnun ediyor. Böylece uzun seneler süren işbirliklerini sağlanıyor.

Markanın odağında olan sürdürülebilirlik kavramı sizce toplumumuz tarafından ne kadar özümsenmiş durumda?

1999’dan beri Caffè Vergnano, çevresel sorumluluğunu yöneten Yeni Küresel Çevre Politikalarına sahip olmasının yanı sıra çevre kalitesinin, daha iyi bir yaşam kalitesi yaşayan insanlarla eş anlamlı olduğuna inanan duyarlı bir firma. 

Vergnano son yıllarda kullanımları oldukça artan kahve kapsüllerini sürdürülebilir hale getirmek ve geri dönüştürülemeyen atıkları azaltmak amacıyla 2015 yılında Nespresso makineleriyle uyumlu, biyolojik olarak parçalanabilir kapsül serisi yaratan ilk firmadır. Kompostlanabilir özellikte olan kapsüllerimizin doğa için muz kabuğundan bir farkı yoktur. 

Dünyanın sorunu olan kaynakların verimli kullanılmaması ve çevreye duyarsızlık konusunda iyileşme, birçok konuda olduğu gibi eğitim ile mümkün olacak. Bizde de bu konuda farkındalığı olan insanlar olduğu gibi maalesef hiç bu konuları önemsemeyen kitleler de var. Alüminyum kapsülleri hâlâ tercih edip onların geri dönüşümü konusunda önlem almayan bunu önemsemeyen maalesef çok tüketici var.

kahve

Fotoğraf: Eray Uman

Tüm bunların yanı sıra, sizin girişiminizle dünyada kahve kültürünü sahiplenen İtalya gibi bir ülkenin en bilinen markalarından biri olan Caffé Vergnano, Türk kahvesi üretimine başladı. Bu serüvenin detaylarını dinleyebilir miyiz?

Kahve, gerçekten Türklerin bütün dünyaya bir hediyesidir. 500 yılı aşkındır süren Türk Kahvesi kültürümüz gerçekten büyük bir zenginliktir. Farklı demleme yöntemlerinin de gelişmesi ve özellikle makinelerin kullanılmaya başlamasıyla dünyada Türk Kahvesi demleme yöntemi ile kahve hazırlama tercih edilirliği maalesef giderek azalmış. Türk Kahvesi demleme yöntemi olan cezvenin dışında makinelerin de hayatımıza girmesiyle kahvemizin hazırlaması daha kolaylaşmıştır.

1882 yılında kurulan ve o günden bu yana kahve kültürünün hem İtalya’da hem dünyada yayılmasına, yeniliklerin teşvik edilmesine katkı sağlayan Caffé Vergnano, 2013 yılı aralık ayında Türk kahvesinin, UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miraslar listesine girmesini takiben, Vergnano Türkiye Distrübütörü olarak biz Mira Gıda’nın da talebiyle Türk Kahvesi çalışmalarına başladı. 

Bu süreçte Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği bize oldukça destek oldu. Titizlikle sürdürülen bir çalışmanın sonucu ortaya çıkan Caffé Vergnano Türk Kahvesi; köpüğü, damakta bıraktığı lezzeti ve Osmanlı-Selçuklu desenleri taşıyan turkuaz rengi şık tasarımlı ambalajıyla 2016 yılı aralık ayında kahveseverlerin beğenisine sunuldu.

Makine konusunda da Arzum ile bir işbirliğimiz oldu. Hem Türkiye’deki  hem de yurt dışında Vergnano Türk Kahvesi Arzum Okka ile hazırlanıyor.

Dünyada ilk kez uluslararası bir İtalyan kahve markasının ürettiği Caffè Vergnano Türk Kahvesi, Guatemala, Kolombiya, Etiyopya ve iki farklı Brezilya çekirdeklerinden olmak üzere beş farklı Arabika kahve çekirdeğinin bir araya geldiği özel bir harman olarak titizlikle hazırlanmıştır. Yalnızca Türkiye’de değil, Caffè Vergnano’nun distribütörlüğünün olduğu diğer ülkelere de satılmak üzere tüm dünya pazarına sunuluyor ve şu anda sayıları 200’ü bulan Caffé Vergnano 1882 dükkanlarının önemli bir kısmında menüye ‘Türk Kahvesi’ seçeneği olarak eklendi.

Ülkü Kahraman kafede

Fotoğraf: Eray Uman

Perakende ürünleriniz nerelerde satılıyor?

250 gr’lık tenekede öğütülmüş ve çekirdek kahvelerimizin yanı sıra Türk Kahvesi ve kompostlanabilir kapsüllerimiz perakende olarak satılıyor. Tüm perakende ürünlerimiz kendi e-ticaret sayfamız Mira Gıda’da satıldığı gibi bizden alıp satışını yapan alt bayilerimiz de bulunuyor. Ayrıca ürünlerimiz kendi dükkanlarımızda, Eataly/ Zorlu Center’da ve Macrocenter’larda(yalnızca kapsüller) da satılıyor.