Yurt Dışı Çıkış Harcı Nedir, Nereye Ödenir?

Yurt Dışı Çıkış Harcı Nedir, Nereye Ödenir?

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2022

Türkiye’den yurt dışı seyahatine çıkacak kişilerin ödemeleri gereken harçlar arasında yurt dışı harcı bulunur. Bu harcın ödendiğini gösteren belge havalimanında pasaport işlemleri yapılırken seyahati gerçekleştiren kişilerden talep edilir. Çıkışın gerçekleşmesi için kişilerin mutlaka bu ücreti ödemeleri ve ödediklerini kanıtlamaları gerekir. Aksi takdirde yurt dışına çıkışları engellenir. Peki, yurt dışı çıkış harcı nedir, nereye ödenir? İşte cevapları…

Yurt Dışı Çıkış Harcı (Harç Pulu) Nedir?

Harç pulu olarak da isimlendirilen yurt dışı çıkış harcı, vatandaşların yurt dışına gidebilmek için ödemek zorunda oldukları vergidir. Bu harcın ödenmesi, Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip olan ve yurt dışına çıkacak olan vatandaşların tamamı için zorunludur. Bu harç miktarı Resmi Gazete’de ilan edilerek yürürlüğe koyulur. Bu nedenle ülkelerinden farklı bir ülkeye gitmeye düşünen her birey bu ücreti ödeyerek ve ödediğini kanıtlayarak ülkeden çıkış yapma hakkı elde eder.

Harcın yatırıldığı ödeme yerine bağlı olarak fiziki pul, banka dekontu ya da vergi tahsil belgesi elde edilir. Harcı yatırarak bu belgelerden birini almaya hak kazanan kişilerin belgeyi pasaport kontrol noktalarında görevli olan polis memurlarına vermeleri gerekir. Böylelikle kontrol esnasında herhangi bir sorun yaşanmadan ülke dışına çıkmak mümkün olur.

2022 Yurt Dışı Çıkış Harcı Ne Kadar?

Yurt dışı çıkış harcının ödenmesi 2007 tarihli Resmi Gazete ilanıyla zorunlu hale getirilmiştir. Kanunun 5597 maddesinde Türkiye Cumhuriyeti pasaportu sahiplerinin yurt dışına çıkış için o dönem ödeyecekleri ücret belirtilmiştir. İlk olarak 2007 yılında alınmaya başlanan bu vergi (ücret) her yıl belirli oranda artış yaşar. Böylelikle pasaportlarıyla yurt dışına gidecek kişiler her yıl belirlenen o sabit ücreti ödemek zorunda kalırlar. 

2022 için ödenmesi gereken yurt dışı harç pulu ücreti 150 TL’dir.

Her yıl artış yapılarak belirlenen harç pulunu yatıran kişilerin mutlaka ödeme yaptıklarını gösteren makbuzları edinmeleri gerekir. Böylelikle ödeme yaptıklarını kontrol işlemleri esnasında kanıtlayabilirler.

Yurt Dışı Harcı Nereye Ödenir?

Fotoğraf: Jonas Leupe

Yurt Dışı Çıkış Harcı Nereye Ödenir?

Yurt dışına çıkacak olan yolcular “Yurt dışı harç pulu nedir ve nereye ödenir?” sorularına cevap arar. Harç pulunun yatırılabilmesi için birden fazla ödeme noktası belirlenmiştir. Yasalarla belirlenen ve geçerli kılınan ödeme noktaları kişiler tarafından tercih edilir.

Yurt dışı çıkış pulunun yatırılabileceği yerler şöyle sıralanır:

  • Vergi daireleri
  • Türkiye Cumhuriyeti’nde hizmet veren bankalar
  • Havalimanları
  • Gümrükler
  • İnteraktif vergi daireleri
  • Harç büroları

Bu ödeme noktalarının tamamında vatandaşların ödemeleri gereken ücret 150 TL (2022) tutarındadır. Ödemeleri yapan kişiler makbuz, dekont, pul ya da vergi tahsil makbuzlarını mutlaka almalıdır. Bu sayede harcın ödendiği kanıtlanır. Ayrıca bu ödeme noktalarında gerçekleşecek ödemenin uçuş zamanından önce yapılması ve ödeme nedeniyle yurt dışına çıkış işlemlerinin aksamaması gerekir.

İnternetten Yurt Dışı Çıkış Harcı Ödeme

Harç pulu nedir sorusuna cevap alan kişiler harç ödemesinin internet üzerinden yapılıp yapılamadığını merak ederler. Yurt dışına çıkış için gerekli olan harç pulu ödemesi internet üzerinden yapılabilir. İnternetten ödeme yapacak kişilerin yararlanacakları adres interaktif vergi dairesi ve bu daireye ait internet sitesidir.

İnteraktif vergi dairesinin web sitesine ait link ivd.gib.gov.tr şeklindedir. Bu siteye giriş yapan kişiler ana sayfada yer alan Hızlı Ödeme bölümünü kullanırlar. Hızlı Ödeme bölümünden Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Ödeme menüsünü seçmeleri gerekir. Bu menüyü seçtiklerinde açılan sayfadan Yurt Dışına Çıkış Harcı Ödeme butonuna tıklarlar. Açılan ödeme sayfasında harçla ilgili verilen bilgileri okurlar. Bilgileri okuduktan sonra ödeme bölümünde belirtilen alanları doldurmaları gerekir.

Online ödemenin gerçekleşmesi için kişilerin sayfada yer alan TC kimlik numarası, ad, soyad, il ve vergi dairesi müdürlüğü seçimi yaparak Öde butonuna tıklamaları gerekir. Butona tıkladıklarında GİB ödeme ekranı açılır. Bu sayfada kart türü, kart numarası, kart sahibi, son geçerlilik tarihi ve güvenlik kodu bilgilerini girdikten sonra ödeme işlemi onaylanır. Böylelikle yurt dışı harç pulu ödenmiş olur.

Yurt Dışı Harcı Bankalara Ödemek

Fotoğraf: Nick Pampoukidis

Bankalardan Yurt Dışı Çıkış Harcı Ödeme

Yurt dışına çıkacak kişiler 2022 yılı itibariyle ödemeleri gereken 150 TL tutarındaki çıkış harcını bankalar aracılığıyla ödeme imkanına da sahiptir. Bankalara ait ATM ve dijital bankacılık uygulamaları harcın bankalara ödenmesi için tercih edilebilecek ödeme yöntemlerindendir. 

“Yurt dışı çıkış harcı hangi bankalara yatırılır?” sorusunun yanıtları şu şekilde sıralanır:

  • Halk Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Garanti Bankası
  • Şeker Bankası
  • İş Bankası
  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • Yapı ve Kredi Bankası
  • Denizbank
  • Akbank
  • Türkiye Vakıflar Bankası
  • Türkiye Finans Katılım Bankası
  • Finansbank

Bu bankaların dışında ödeme için PTT şubeleri ve ATM’lerinin kullanılması mümkündür. Ödemeyi bankalar üzerinden yapmayı tercih eden kişilerin ödemeleri pasaport numaraları ve kimlik numaraları ile yapabilir. ATM’den ödeme yapan kişiler ödeme işlemini gerçekleştirirken makbuz talebinde bulunmalıdır. Bankalar üzerinden online ödeme yapacak kişiler ise ilgili belgenin dekontunu almalıdır.

Yurt Dışı Çıkış Harcını Havalimanında Ödeme

Yurt dışına çıkış için gerekli harcı bankalar ve internet üzerinden yatırmayan kişiler havalimanlarında ödeme yapabilirler. Bunun için havalimanlarına koyulmuş otomatlar (makineler) vardır. Bu makineler yardımıyla kolay şekilde harcın ödenmesi mümkündür. Bu makineler kullanılmak istendiğinde ilk olarak yapılacak işlemin belirtilmesi gerekir. İşlem belirlendikten sonra ödemenin nasıl yapılacağı seçilir. Ödeme seçenekleri nakit veya kredi kartı ile ödemedir. Ödeme yöntemini seçtikten sonra ödeme gerçekleştirilir ve harcın ödendiğini belirten makbuz alınır.

Havalimanında harç pulu ödemesini nakit ödemek isteyen kişiler 150 TL’yi tek tek kağıt banknotlar şeklinde makineye yerleştirerek ödemeyi tamamlarlar. Para üstünün alınması da makinelerden mümkün olur. Ödeme için kredi kartını tercih eden kişiler ise temassız ödeme yöntemini kullanırlar. Bunun için ellerinde temassız ödeme yapabilen kredi kartlarının olması gerekir. Temassız ödeme yapılamadığı durumlarda ise kişilerin şifre girerek ödemeyi gerçekleştirmeleri mümkündür.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Havalimanında Ödenir Mi?

Fotoğraf: Nicole Geri

Yurt Dışı Çıkış Harcı Muafiyeti Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti pasaportlarıyla yurt dışına gidecek yolcuların yurt dışı çıkış harcı yatırma zorunluluğu vardır. Ancak bazı durumlarda harcı ödeme muafiyeti bulunur. 

Harcı ödemekten muaf olan kişiler ve muafiyet sağlayan durumlar ise şunlardır;

  • Yurt dışı oturma iznine sahip olan kişiler (çıkış tarihinden itibaren)
  • Green Card ibraz eden kişiler
  • Kimlik belgesiyle KKTC’ye seyahat gerçekleştirecek kişiler
  • Seyahat tarihi itibarıyla 7 yaşını doldurmayan çocuklar
  • Çifte vatandaşlık sahibi olanlar (oturum kartı veya vatandaşı oldukları ikinci ülkeye ait pasaportlarını belirttiklerinde)
  • Pasavan türündeki belgeleri kullanarak yurt dışına çıkacak kişiler
  • Ticari sefer yapan toplu taşıma araçlarında (demir, kara, hava ve deniz yoluyla) mürettebat olarak çalışanlar
  • Sahip oldukları pasaportlarda işçi ailesidir, süresiz oturma izni bulunur, işçi çocuğudur gibi ibareleri içeren kaşeler bulunan kişiler
  • Pasaportlarında süresiz oturma ve çalışma izni olduğunu belirten kaşe bulunan kişiler

Muafiyet için uygun olmayan kişilerin mutlaka harç pulu ücretini ödemeleri gerekir. Bu ücretin ödenmemesi yurt dışına çıkışı engellerken kontrol noktalarında ödemenin gerçekleştirilmeye çalışılması da uçağın kaçırılmasına neden olabilir. Bu nedenle mutlaka havalimanına ulaşmadan veya uçuş saati yaklaşmadan harcın ödenerek makbuzun alınması tavsiye edilir.

Kapak fotoğrafı: CardMarp.nl