Utku Yılmaz ile Atıksız Bir Dükkan Gezisi

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2023

Güneşin içimizi ısıttığı son ekim günlerinde, @kentteekolojikhayat ile Atıksız Yaşam Pazarı’nda kısa bir gezintiye çıktık. Atıksız yaşam Pazarı fikrini ortaya çıkaran hayallerden, kuruluşu için yapılanlara kadar her bir adımı etraflıca konuştuk. Öncelikle bölge halkının, sonrasındaysa çevre bölgelerde yaşayan insanların atıksız yaşama dair ümitlerini yeşerten bu proje, hazırlık sürecinin ardından haziran 2020’de Feneryolu’nda hayata geçirilmiş. Aynı zamanda Feneryolu’yla Bağdat Caddesi’ni birleştiren bir köprü görevi gören yeni nesil bu “han”, içindeki çeşitli dükkanlarla insanların alışverişlerini sıfır atıkla gerçekleştirmesine imkan tanımak ve onlara atıksız alışverişin bir ütopyanın olmasının ötesinde gündelik hayatın bir parçası olabileceğini göstermeyi amaçlamış. Öyleyse gelin, Atıksız Pazar’a can suyunu veren “Atıksız Dükkan’a” beraberce göz atalım…

Kendini Dönüştür: Atıksız Dükkan

Kendi kendini dönüştürebilen bir dükkan hayali size uzak mı geliyor? Eğer öyleyse size bir müjde vermeliyiz: Atıksız Dükkan’daki tüm ürünler tekrar dönüştürülebilir şekilde yaratılıyor. Üretimden tüketime kadar sıfır atık prensibiyle işleyen bu dükkan, doğaya ve yaşadığı çevreye saygılı bir hayat sürmek isteyenler için adeta bir kurtarıcı gibi. 

Atıksız Dükkan; menstrual kap, ped, sebze ya da bulaşık fırçası, sabun cevizi, şimşir tarak ve at kılı fırça gibi dönüştürülebilir ürünleri bünyesinde barındırıyor. Sizler için bu ürünlerin aslında ne anlama geldiğini ve onları nasıl kullanabileceğinizi Utku Yılmaz’a sorduk. O anlattı, bizler dinledik. Şimdiyse bu ürünleri sizlerle paylaşmak için heyecan doluyuz. Sizin için seçtiğimiz 5 Atıksız Dükkan Mahsulünü yazının devamında bulabilirsiniz.

Atıksız Mahsul 1: Dönüştürülebilir Menstural kap ve Pedler

Dükkanı gezmeye başladığımızda Utku Hanım’ın ilk tanıttığı ürünlerden biri bu doğaya zararsız ve çözünebilir maddelerden meydana getirilen menstrual kap ve pedlerdi. Tabii ilk etapta aklıma gelen soru insanların bu ürünlere karşı ön yargılı olup olmadığıydı çünkü yeni olana alışmak zaten yeterince zorken kimileri için büyük bir tabu olan regl konusunda insanların alışkanlıklarını değiştirmek istemeyeceklerini düşündüm. Utku Yılmaz’ın bu soruya verdiği cevabı beklemiyordum doğrusu. Kendisinin ifade ettiğine göre; insanlar ürünleri tanıdıkça ve etraflarından duydukça, doğaya zararsız ve tamamen sıfır atık prensibiyle yaratılan bu ürünlere son zamanlarda daha çok ilgi göstermeye başlamışlar. Sıradan pedlerin aksine cilde zarar vermeyen ve kullanıp atmak zorunda olmadığınız bu ürünler, yıkanarak tekrar kullanılabildiği için aynı zamanda uzun vadede bütçenize katkı sağlayacak ürünler, bu sebeple siz de yeni bir adım atarak onlara küçük bir şans verebilirsiniz.

Atıksız Mahsul 2: At Kılı Fırça

İstanbul’da üretilen bu at kılı fırçalar, Utku Hanım’dan dinlediklerimize göre, düzenli kullanıldıkları takdirde vücutta peeling etkisi meydana getiriyor ve selülit oluşumuyla savaşmaya yardımcı oluyorlarmış. Üstelik plastik içermeyen ve doğayı kirletmeyen bu ürüne bakılması da oldukça kolaymış. Plastik masaj aletlerine alternatif olarak üretilen at kılı fırçayı, belli aralıklarla doğal sabun kullanarak temizleyebilir, kıllarını tarakla tarayabilir ve kurumaya bırakabilirmişsiniz. Dikkat edilmesi gereken önemli bir noktaysa kuru bir ortamda saklanması gerektiğiymiş.

Atıksız Mahsul 3: Çatal- Kaşık

Utku Yılmaz’ın da favorilerinden biri olan çatal-kaşık, hem boyutu hem de işlevsel olması sayesinde özellikle dışarıdan yemek yemenin tercih edilmeyebileceği bugünlerde sizler için kurtarıcı bir parça durumuna dönüşebilir. Sağlıklı bir hayat yaşamaya karar vermenin ilk adımlarından biri olan ne kullanacağını seçme bilincine sahip ve plastiği reddeden insanlar için bu ürün oldukça önemli. Son günlerde duyduğumuz yeni gelişmelere göre insan vücudunda plastik olabilecek parçalar bulunmaya başlamış, bunun da sebebinin plastik içinde tükettiğimiz yiyecekler olabileceği söyleniyor. Siz de risk almaktan kaçınıyor ve iyi bir ürünün varlığına hasret duyuyorsanız, kolay taşınabilirliği sayesinde en yakın arkadaşınız olacak çatal-kaşık ürününe göz atabilirsiniz.

Atıksız Mahsul 4: Ceviz Ağacından Kahve Fincanı ve Değirmen Öğütücü

Ceviz ağacından üretilen bu fincanlar, cilasız olarak sunuluyor ve atıksız yaşam hareketini destekliyor. Atıksız yaşamı desteklemek amacıyla tasarlanan bu ürünlerde öncelikli amaç, fayda olarak karşımıza çıkıyor. İyi olana yönelmenin ancak doğaya saygıyla mümkün olabileceğini fark ettiğimiz bu dönemde klasik fincanlar yerine cevizden olanları ya da sıradan öğütücüler yerine pirinçten üretilen (üstelik bu öğütücü dört farklı işleve sahip) ürünleri tercih ederek karbon ayak izimizi bir nebze de olsa azaltabiliriz. 

Atıksız Mahsul 5: Çelik ve Cam Pipet

Utku Yılmaz’ın,  tabiri caizse “göz bebeği” diyebileceğimiz ve büyük bir heyecanla bahsettiği çelik ve cam pipetler sizi plastiğin boyunduruğundan kurtarmak için raflardaki yerlerini alıyor. Çevreye zarar vermeden ve tekrar tekrar temizleyerek kullanabileceğiniz bu ürünler, boyutları itibarıyla da her yere taşınabilecek olduklarından herkesin gözdesi haline geliyor.

Eğer bu derlemeyi okumaktan hoşlandıysanız ve ürünler ilginizi çektiyse, atıksız yaşam ve doğal ürünlerden daha fazla haberdar olmak istiyorsanız size bir müjdemiz var: Utku Yılmaz’ın her ay seçtiği doğaya saygılı 5 ürün artık her ay Plume Mag’de!