unfpa kadına yönelik şiddet Hazal kaya

Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi İçin #HareketeGeç

UNFPA Türkiye, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için #HAREKETEGEÇ kampanyasını başlattı!

Türkiye’de kadınların %40’ı hayatları boyunca en az bir kez fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Sadece 2023 yılında 308 kadının hayatına mal olan erkek şiddeti, kadınların en temel insan hakkı olan yaşam haklarını tehdit ediyor. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye, 27 Kasım’da Fransa Büyükelçiliği ile birlikte İstanbul’da Fransız Sarayı’nda düzenlenen özel bir etkinlikte #HareketeGeç – #ActNow kampanyasını başlattı. Bu kampanya, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddet konusunda farkındalık yaratmayı ve bu yaygın insan hakları ihlalini ortadan kaldırma çabalarını güçlendirmeyi amaçlıyor.

Hazal kaya kadına karşı şiddet

UNFPA Türkiye İyi Niyet Elçisi Hazal Kaya’nın da katıldığı etkinlikle başlayan #HareketeGeç kampanyası, toplumun tüm katmanlarını kadınlara yönelik şiddeti sona erdirmek için söz ve vaatleri somut eylemlere dönüştürmeye çağırıyor. Tüm sektörleri omuz omuza vererek bu yaygın insan hakkı ihlalinin ortadan kaldırılması için harekete geçmeye davet ediyor.

“Kadına yönelik şiddete son verme mücadelesi sadece bir kadın meselesi değil, aynı zamanda bir insan hakları sorunu. Erkekler bu sorunun çözümüne seyirci kalmamalı, çözüm için etkin birer aktör olmalı.” diyen UNFPA Temsilcisi Mariam A. Khan kampanyanın amaçlarını şu sözlerle tanımladı, “#ActNow – #HareketeGeç kampanyamız ile, kadına yönelik şiddeti ancak toplumun tüm kesimleri ile omuz omuza çalışarak bitirebileceğimizi anımsatmak için herkesi destek olmaya çağırıyoruz.”

Nadia Fanton

Konuşmasında kadına yönelik şiddetin önlenmesi için kapsayıcı bir yaklaşım gerektiğini vurgulayan Fransa Başkonsolosu Nadia Fanton, “Kadına yönelik şiddetin çözümü için kadınların karar alıcı mekanizmalarda yeterince temsil edilebilmeleri çok önemli. Kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak için hep birlikte kadınların karar alma süreçlerine katılımını artırmak için çalışmalıyız.” dedi.

Kadına yönelik şiddetin sadece yasa ve cezalarla durdurulamayacağının altını çizen Emniyet Genel Müdürlüğü Aile içi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Sibel Özdemir: “Kolluk kuvvetleri olarak, kadına yönelik şiddetin önlenmesinin son aşamasıyız. Öncelikle, şiddetin önlenmesi için toplumda farkındalık oluşturulması, kadının güçlendirilmesi, şiddetin kadınların kaderi olmadığının altının çizilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Sözlerine “Sözlerden ve taahhütlerden çok daha fazlasına ihtiyacımız var.” diyerek başlayan UNFPA İyi Niyet Elçisi Hazal Kaya, “Kadına yönelik şiddet sorununu uzun yıllardır konuşuyoruz. Artık harekete geçmenin vakti geldi. Kadınların güven içinde yaşaması için yasaların eksiksiz uygulanmasını desteklenmesini istiyoruz. #HareketeGeç kampanyası ile hedefimiz tam olarak bu.” şeklinde konuştu.

harekete geç Nadia fayton bihter Ayyıldız

Etkinliğin son bölümü olan panelde, Kadın Hakları Aktivisti ve Avukat Hülya Gülbahar, UN Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çele, UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kültür Kürsüsü Doç. Dr. Mehmet Bozok, Gazeteci Burcu Karakaş, UNFPA İyi Niyet Elçisi Hazal Kaya katılımcılarla kadına yönelik şiddetin önlenmesi için sektörler arası iş birliği ile atılabilecek somut adımları ele aldı.

Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet ancak hep birlikte mücadele ettiğimizde tamamen önlenebilir. Şu an bunun için en çok ihtiyacımız olan şey, yasalarda ve taahhütlerde elde edilen kazanımları somut eylemlere yansıtmak. Kadınlara toplumda sunulan fırsatların eşit olmasını destekleyerek, mağdur odaklı bir yaklaşım benimseyerek ve failleri sorumlu tutarak her kadının ve kız çocuğunun kendini güvende hissettiği bir dünya yaratabiliriz. #ŞiddeteSon Vermek İçin #HareketeGeç.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir