Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2022
Vize çeşitleri arasında yer alan transit vize, aktarmalı uçuşlarda kullanılıyor fakat bu vize ile ilgili işlemlerin tamamlanmaması planlanan seyahatin aksamasına veya gerçekleşmemesine neden olabiliyor. Transit vize nedir ve hangi durumlarda transit vize alınması gerekir gibi soruların cevabını sizin için derledik.
Transit Vize Nedir?
Fotoğraf: JESHOOTS.COM
Transit vize nedir sorusu, aktarmalı uçuşlarda kullanılan kısa süreli vize türü olarak cevaplanabiliyor. Transit vize istemeyen ülkeler olduğu gibi her koşulda veya 12-24 saat arası aktarmaların olduğu uçuşlarda transit vize isteyen ülkeler de bulunuyor. Bir seyahati gerçekleştirmeden önce aktarma yapılacak ülkenin şartlarının incelenmesi ve transit vize istenip istenmediğinin mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor.
Transit Vize Neden Gereklidir? Olmazsa Ne Olur?
Vize çeşitleri arasında oldukça önemli bir yere sahip olan transit vize uygulaması ülkeden ülkeye göre değişiyor. Bazı ülkeler, sınırları içerisinde bulunan tüm yolcuların vize sahibi olmasını talep ediyor.. Aktarmalı uçuşlarda kullanılan bu vize türü için mutlaka başvuru yapılması gerekiyor. Eğer transit vizeniz yoksa bu uygulamaya sahip olan ülke sizin aktarma yapmanızı engelleyebiliyor ve cezai işlem uygulayarak sizi sınır dışı edebiliyor. Seyahatinizin aksamaması için mutlaka transit vize başvurusu gerçekleştirmeniz gerekiyor.
Hangi Ülkeler Transit Vize İster?
Schengen vizesi bulunmayan yolcular için Schengen dahilindeki bazı ülkeler transit vize uygulamasını gerekli tutuyor.
Almanya: Transit vize isteyen ülkelerin başında gelen Almanya, aktarma sırasında geçecek süreye bakmadan bu vizeye sahip olmanızı istiyor.
İngiltere: Eğer Kanada, ABD, Yeni Zelanda veya Avustralya vizeleriniz varsa ve son 6 ayda bu ülkelere giriş çıkış yaptıysanız İngiltere için transit vize almanız gerekmiyor. Fakat aksi durumlarda bekleme süresi dikkate alınmadan İngiltere’den geçişler için transit vize alma şartı uygulanıyor.
Bulgaristan: Çoklu geçiş transit vize seçeneği de sunan Bulgaristan, hava veya kara yolu geçişlerinde bu vizenin kullanılmasını zorunlu kılıyor. Bazı ülkeler herhangi bir bedel istemezken Bulgaristan transit vize ücreti isteyen ülkeler arasında yer alıyor.
Çin: Transit vize uygulamasını süre ile belirleyen Çin, eğer havaalanında 24 saatten az kalacaksanız herhangi bir belge istemiyor. Fakat aktarmalı uçuşunuz 24 saatten uzun sürede gerçekleşecekse transit vizeye başvurmanız gerekiyor.
Yunanistan: Çift transit vize sistemi de uygulayan Yunanistan, herhangi bir bekleme süresini dikkate almadan ülke sınırları içerisine giren herkesten transit vizeye sahip olmasını talep ediyor.
Çekya: Diplomatik ve hizmet pasaportunuz yoksa ve Schengen vizesine sahip değilseniz, Çekya, ülkeden geçerken transit vize almanızı istiyor.
İsviçre: Eğer Amerika, İngiltere ve Kanada’da oturma veya çalışma izniniz varsa İsviçre transit vizesi almanız gerekmiyor. Aksi durumda aktarma sırasında transit vizesine sahip olmanız şart koşuluyor.
Kanada: Her koşulda transit vize isteyen ülkelerden biri de Kanada. Yalnızca Kanada vizeniz olması durumunda transit vizeden muaf olabilirsiniz.
Transit Vize Nasıl Alınır?
Tatil planı yapılırken en çok merak edilen şeylerin başında transit vize nasıl alınır sorusu geliyor. Transit vize almak için aktarma yapacağınız ülkenin konsolosluğuna başvuru yapmanız gerekiyor. Transit vize kaç günde çıkar, hangi evraklar gerekli ve transit vize ücreti ne kadar gibi soruların yanıtları ise başvuru yapacağınız ülkeye göre değişiklik gösteriyor.
Transit Vize için Gereken Evraklar Nelerdir?
Transit vize başvurusu her yolcu için ayrı ayrı yapılmalı. Transit vize başvuru evrakları ise ülkelere göre değişiklik gösterebiliyor. Genel olarak istenen evraklar vize başvurusu sırasında hazırlananlarla benzerlik içerisinde.
Transit vize başvurularında mutlaka bulunması gereken evraklar ise şöyle:
- Transit vize başvuru formu
- En az 6 ay geçerli pasaport
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Uçak ve otel rezervasyonu
- Sağlık sigortası
Transit Vize İstemeyen Ülkeler Hangileri?
Birçok ülke yolcuların konaklama yapmamaları halinde geçiş vizesi alınmasını gerekli tutmuyor. Fakat transit vize istemeyen ülkelerin uygulamaları değişkenlik gösterebileceği için seyahat öncesi mutlaka konsolosluk sitelerindeki duyuruların kontrol edilmesi gerekiyor.
Transit vize istemeyen ülkeler arasından öne çıkanlar ise şöyle:
- Dubai
- Fransa
- İtalya
- İspanya (12 saate kadar)
- Hollanda
- Polonya
- Rusya
- Avusturya