Güncelleme Tarihi: 2 Ekim 2021
Her yıl milyonlarca insan; savaşlar, çatışmalar, politika, zulüm ve iklim değişikliği gibi sebeplerle zorunlu olarak yerlerinden kopuyorlar. Pek çoğu kadın ve çocuklardan oluşan bu insanların, çıktıkları yoldan tek beklentileri ise yaşama umudu.
“The Walk – Yürüyüş’’, Good Chance ve Handspring Kukla Kumpanyası iş birliğiyle hazırlanan bir kültür-sanat ve sosyal sorumluluk projesi. Küçük Amal adında 9 yaşındaki bir kız çocuğunu temsil eden 3,5 metre boyundaki bir kuklanın Gaziantep’ten Manchester’e uzanan dört aylık yolculuğunu merkez alıyor.
İnsanlığın ortak problemlerinden biri olan mülteci krizine dikkat çekmeyi hedefleyen bu projeyi, dört ay sürecek bir festival olarak anmak da gayet yerinde olacaktır. Küçük Amal’ın 65 kadar şehre konuk olacağı 8000 kilometreyi aşkın bu yolculuğunda 120’den fazla etkinlik yapılacak.
Projenin basın toplantısı, 7 Temmuz tarihinde online olarak gerçekleştirildi. Toplantıda pek çok basın mensubunun yanı sıra projenin Sanat Yönetmeni Amir Nizar Zuabi, Türkiye yapımcısı olan İKSV, projenin Türkiye ortaklarından Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM), Türkiye elçileri Bergüzar Korel ve Halit Ergenç gibi isimler de yer aldı.
“Amal Bize Ne Diyecek?’’
Amir Nizar Zuabi basın toplantısında projeyi şu sözlerle anlattı;
“Mülteci sorununda yeni bir bakış açısı geliştirmek istiyorum. Mülteciler gittikleri yerlere dillerini, yemeklerini götürüyorlar. Aslında kültürleri geliştiriyorlar. Batılılar, mülteci krizini kendi coğrafyaları perspektifinden okuyorlar. Fakat bu öyle bir şey değil. O yüzden bu büyük eyleme Türkiye’den başlıyor olmak bizim için fazlasıyla önemli. 8000 km.’lik bir gösteri bu aslında. Rota üzerinde neresi varsa oranın yerel sanat aktörleriyle hazırladık bu yolculuğu. İnsanı eyleme teşvik eden bir proje. 9 yaşında mülteci bir kız çocuğuyla karşılaşmak ne demek? Ona ne diyeceksiniz? Daha önemlisi o size ne diyecek? Aslında festival, Amal’ı karşılama etkinliklerinin bir toplamı diyebiliriz.’’
Amal’ın Yolu
Küçük Amal, 27 Temmuz – 8 Ağustos tarihleri arasında Türkiye’de olacak. Bu süre zarfında katılacağı etkinlikler ve yürüyüş rotası da toplantıda duyuruldu.
27 Temmuz’da Gaziantep’ten yoluna başlayacak olan Amal, önce Karam House’un gençleriyle buluşacak. Burada, yolculuğunda kendisine yardımcı olması için özel bir valiz hediye edilecek. Ardından Kırkayak Kültür’ün hazırladığı yemek atölyesine katılıp yöre çocuklarının en sevdiği yemekleri tadacak. Işık enstalasyonları ve müzik dinletileri ile Gaziantep’ten ayrılacak olan Amal, Adana’nın tarihi Taş Köprü’sünden geçerek Mersin’e gidecek. Burada ‘’çok dinli’’ oluşuyla hoşgörüyü temsil eden Mersin Mezarlığı’nı ziyaret edecek ve ardından kordon boyunda onu bekleyen sanatçılarla buluşacak.
Küçük Amal, Aziz Paul’un doğum yeri olan Tarsus’ta onun için hazırlanan bir hediyeyi Londra’daki Aziz Paul Katedrali’ne götürmek için yanına alacak. Karaman, Antalya, Pamukkale, Denizli ve İzmir’de de bir dizi etkinliğe katılacak olan Amal, Çeşme’de Türkiye’ye veda edecek.
Etkinlik takvimine buradan ulaşabilirsiniz.