Satın Alma Kirala: Ganni’nin Sürdürülebilir Moda Yaklaşımı

Güncelleme Tarihi: 3 Ekim 2022

İskandinav stiline yeni bir soluk getiren Danimarkalı moda markası Ganni, kıyafet kiralama konusuna inovatif bir yaklaşım getirdi. İkonik Amerikan markası Levi’s ile iş birliğine giderek çok özel bir kapsül koleksiyon oluşturdu ve hiçbir ürüne satış etiketi koymadı! Sıra dışı koleksiyondaki ürünleri sadece kiralayabilirsiniz.

Sürdürülebilirliğe Aşkla Bağlanmak 

Sürdürülebilirliğe Aşkla Bağlanmak

Kopenhag Moda Haftası’nda tanıtımı yapılan ve “Love Letter” adı verilen koleksiyon adeta mavi gezegenimize ilan-ı aşk etmek için ortaya çıkarılmış. 2021 İlkbahar/Yaz Koleksiyonu’nda tamamı ileri dönüştürülmüş eski Levi’s kotlar kullanılmış. Ganni’nin imzası sayılan Peter Pan yakalı ve düğmeli gömlekler, klasikleşmiş 501 jean’ler ve gömlek elbiseler koleksiyonun parçalarını oluşturuyor. 

Sürdürülebilirliğe Aşkla Bağlanmak

Uzun vadeli olması planlanan Ganni & Levi’s iş birliği geçen yıl ortaya koyulan Ganni Repeat projesinin çatısı altında yer alıyor. Danimarka’da hayata geçirilen proje çerçevesinde tüketiciler beğendikleri ürünleri 3 haftaya kadar kiralayabiliyorlar. Projenin lokal başarısı İngiltere ve ABD’de bu yöntemin denenmesinin yolunu açıyor ve “Love Letter” doğuyor. Koleksiyondaki ürünler 1 ila 3 hafta arasında kiralanabiliyor. Siparişiniz size yeniden kullanılabilir paketlerde geliyor. Süre dolduğunda kuru temizlemeyle uğraşmadan yine aynı paketle kiraladıklarınızı ücretsiz olarak geri gönderiyorsunuz. Böylece paylaşım ekonomisine katkı sağlayarak sürdürülebilir bir döngünün parçası oluyorsunuz.

Sorumlu Tüketim İçin Yeni Fikirler

Sorumlu Tüketim İçin Yeni Fikirler

İşlevsel bir moda döngüsü yaratmanın peşinde koşan Ganni markasının kreatif direktörü Ditte Reffstrup, insanların modayı nasıl tükettiklerine dair yeniden düşünmelerini amaçladıklarını söylüyor. Markanın satıştaki ürünleri Türk lirasıyla yaklaşık 3000 TL ederken kiralık ürünlerin fiyatı 350-400 TL bandında seyrediyor. Hızlı moda sektörünün verdiği zararın bilincinde olan Ganni, kendilerini sürdürülebilir bir marka olarak tanımlamaktan ziyade üretimde sosyal ve çevresel etkilerini en aza indirmek için çalışıyor. Bu bağlamda sürdürülebilirlik konsepti içerisinde yeni tasarım stratejileri geliştiriyor.

Birçok kişi tarafından giyilen ama sahibi olmayan giysilerin dünya çapında popüler olup olmayacağı şimdilik muamma. Ancak bu yöntemin sadece moda sektörü için değil, sürdürülebilir bir gelecek yaratmak açısından da iyi bir fikir olduğu ortada. Ne dersiniz, siz sadece üç haftalığına sahip olacağınız giysilerden bir gardırop oluşturmayı tercih eder miydiniz?