Zorlu PSM’nin, 2021 yılında başlattığı ve iki dönemdir Mey|Diageo’nun kurumsal desteğiyle devam eden PSM Atölye üçüncü dönem mezunlarını verdi.
Dramatik Yazarlık, Tiyatro Yönetmenliği ve Tiyatro Yapımcılığı olmak üzere üç ayrı programda düzenlenen PSM Atölye, 19 öğrencinin 8 ve 9 Haziran tarihlerinde Zorlu PSM %100 Studio’da seyirci karşısına çıktıları dört özgün oyunla bu yılı tamamladı.
Tiyatro külliyatının özgün içeriklerle zenginleşmesini ve katılımcılarını Türkiye’deki sahne sanatları ağının bir parçası haline getirmeyi hedefleyen PSM Atölye, üçüncü dönemini tamamladı. Zorlu PSM’nin, 2021 yılında başlattığı ve iki dönemdir Mey|Diageo’nun kurumsal desteğiyle devam eden PSM Atölye’de bu yıl 19 katılımcı yer aldı.
Deneyimli Eğitmen Kadrosu
Eğitim kadrosunda Serdar Biliş, Cem Görk, Suzanne Bell, Özlem Özhabeş , Evrim Zeybek , Murat Mahmutyazıcıoğlu, Mehmet Ergen, Mehmet Karaca, Özlem Hemiş, Ayşegül Beyazdağ, Aylin Alıveren, Blanche McIntyre, Hakan Silahsızoğlu, Ali Yalgın, Cemil Demirok, Ahmet Sami Özbudak, Barış Arman ve Pelin Ekinci Kaya gibi deneyimli isimlerin yer aldığı PSM Atölye’de katılımcılar yedi ay boyunca her hafta gerçekleştirilen teorik ve uygulamalı eğitimleri, sahneye koydukları dört özgün oyunla tamamladı.
Tiyatro dünyasına oyun yazarlığı, tiyatro yönetmenliği ve tiyatro yapımcılığı alanlarında yeni isimler kazandırma hedefiyle hayata geçirdiği programda bu yıl ‘’Yüzyılın Oyunu’’, ‘’Kuzguncuk Sular Altında’’, ‘’Artık Hiç Geçmeyecek’’ ve ‘’Kısık Ateşte Düdüklü Tencere’’ isimli oyunlar 8 ve 9 Haziran’da Zorlu PSM %100 Studio’da aralarında tiyatro alanındaki profesyonellerinin, usta isimlerin ve basın mensuplarının yer aldığı izleyicilerle buluştu.
Genç Yetenekler Sektöre Kazandırılıyor
Üçüncü mezunlarını veren proje ile ilgili Zorlu PSM Genel Müdürü Filiz Ova, Mey|Diageo Genel Müdürü Bahar Uçanlar ve PSM Atölye program danışmanı ve eğitmeni Serdar Biliş görüşlerini paylaştı.
Zorlu PSM Genel Müdürü Filiz Ova açıklamasında şunları söyledi:
“Zorlu PSM olarak sanatın her alanında gençlere destek vermeyi, bu sektörde insanlara alan açmak için projeler üretmeyi kendimize misyon edindik. PSM Atölye’yi hayata geçirirken de asıl hedefimiz, kültür sanat ekosistemini sürdürülebilir kılmak, tiyatro alanında yeni yeteneklerin gelişimine katkı sağlamak, tiyatro külliyatını özgün içeriklerle zenginleştirmek ve sektöre yeni yetenekler kazandırmaktır. 2021 yılında başlattığımız PSM Atölye, 3 yılını geride bıraktı. Toplamda 69 öğrenciyi 22 oyunla mezun ettik. Türkiye’de tiyatronun gelişimine düzenli olarak yatırım yapan, PSM Atölye için de; bu değerli oyunların sahnelenmesi, genç arkadaşlarımızın tiyatro alanında üretim yapmaları için büyük destek sağlayan Mey|Diageo’ya özel olarak teşekkür etmek isterim.”
Üç dönemdir programın destekçisi olan Mey|Diageo Genel Müdürü Bahar Uçanlar ise programın öneminden ve sanatçıları desteklediklerinden bahsetti:
“Mey|Diageo olarak bu değerli programın iki yıldır tek kurumsal destekçisiyiz.
Kültür sanat alanındaki sürdürülebilir gelişimi desteklemek, şirketimizin temel değerlerinden…
PSM Atölye de Türkiye’deki sahne sanatlarını yenilemek ve yeni yeteneklere kapılar açmak için tasarlanmış bir eğitim platformu. Bu programla sanatçıların yeteneklerini geliştirerek sanat dünyasına katkı sağlamalarını ve başarı hikayelerini yazmalarını destekliyoruz.”
PSM Atölye programının danışmanı ve eğitmeni Serdar Biliş, öğrencilerin kendilerini nasıl geliştirdiklerine değindi:
“PSM Atölye şimdi üçüncü sezonunda ve halihazırda Türk tiyatrosu için bir araştırma, düşünme, fikir uçuşturma merkezi oldu. Yakın geleceğin adını çok duyacağımız yazarları, yönetmenleri, yapımcıları burada her biri çok kıymetli hocalarla yaptıkları derslerden, atölyelerden damıttıklarıyla kendi üsluplarını geliştiriyorlar.”
Öğrenciler Eğitimden Çok Memnun
PSM Atölye üçüncü dönem mezunu öğrenciler, eğitimle ilgili süreçlerini, deneyimlerini ve hissettiklerini paylaştı. Oldukça verimli bir eğitim süreci geçirdiğini belirten öğrenciler, hem program hem de eğitmenler açısından yaşadıkları memnuniyeti belirtti. Öğrenciler şunları söyledi:
“Alanında uzman değerli hocalarımızın bizlere yol açmak için hiç çekinmeden bütün tecrübelerini aktardığı, bizleri ilk andan itibaren meslektaşı olarak gördüğü, tiyatronun sektörleşmesini merkeze koyan ve alternatifi olmayan bu kıymetli programın şanslı öğrencilerinden biri olduğumu düşünüyorum. Hem teorik hem pratik dönemde kaslarımızı kuvvetlendirdiğimiz bu süreç yıllar boyu devam edecek olan kariyerlerimizde sağlam bir bakış açısı kazandırdı.”
Berfin Tolmaç – Tiyatro Yapımcılığı Öğrencisi
“PSM Kısalar Atölye sürecinde yönetmenlik eğitimi ve oyun yönetme imkanı bana öncelikle tiyatronun içindeki birçok farklı unsuru aynı anda organize etme, hızlı problem çözme ve bunları yaparken sanatsal ve vizyoner olanı kaybetmeden üretebilme deneyimi kazandırdı.
Birbirinden farklı yönetmenlik ve yazarlık anlayışları ve geçmişleri olan hocalardan edindiğim fikirler ve öğretiler ile kendi istediğim tiyatroyu yapabilme cesaretine sahip oldum. Bu şekilde bundan sonrası için yapabileceklerimin temelini attım ve artık çok daha bilinçli, yaratıcı ve cesur hissediyorum. Öğrenmeye açık, deneyimlemeye hazır herkesin çok kıymetli öğretiler ile buradan ayrılacağını düşünüyorum. Her şey için çok teşekkürler”
Tara Haçikoğlu – Tiyatro Yönetmenliği Öğrencisi
“Yazmaya, üretmeye çok ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde, yolunu arayan genç bir yazar adayı olarak, tiyatro metinlerinin özüne dair kıymetli şeyler öğrendiğim, yazma isteğimi eyleme dökecek itici gücü keşfettiğim, heyecan verici bir süreç oldu.”
Barkın Sarp – Dramatik Yazarlık Öğrencisi
“PSM Atölye her şeyiyle müthiş bir deneyimdi. Derslerle başlayıp %100 Studio’da biten bu yolculukta bir araya getirdiği insanlarsa en güzeli!
Üçüncü senesinde yer almış olmaktan dolayı çok mutluyum. Tüm bu deneyim ve eğitim için teşekkürler!”
İrem Kalaycıoğlu – Tiyatro Yönetmenliği Öğrencisi