Local Makers, PlumeMag’in ekosistem paydaşlarının başında geliyor. Ortak amacımız yerli üretime katkı sağlamak. İnsan, doğa ve gelecek nesilleri odağında tutan duyarlı bir topluluğu genişletmek üzere de birlikte yol alıyoruz.
6 Şubat tarihinde 11 ilimizde milyonlarca yurttaşımızı etkileyen deprem sonrası, Local Makers’ın depremden etkilenen yerel üreticileri, direkt olarak alıcılarla bir araya getirdiği online platformu, Local Makers Dayanışma Ağı örnek bir proje.
Sizlerle projenin detaylarını paylaşmak üzere Local Makers kurucusu Yağmur Çoban’dan projenin detayları dinledik.
Local Makers Dayanışma Ağı, depremden hemen sonra hayata geçirdiğiniz bir platform. Platformun işleyişinden kısaca bahseder misin?
Local Makers Dayanışma Ağı; bölgedeki üreticilere yardım etmek isteyen herkesin faydalanabileceği açık kaynaklı bir web sitesi. Buradan deprem bölgesinde yer alan üreticilerin kategori bazlı detaylarına, online satış kanallarına ve sosyal medya iletişim bilgilerine ulaşılabiliyor. Manuel toplanan bilgiler ile ilk fazını yayına aldığımız dayanışma ağı, gelinen noktada yerel üreticilerin kendilerinin sistem girişi yapabilmelerine imkan sağlıyor.
Eğer sitemizin listelerinde bilgileri yer almayan deprem bölgesindeki bir üretici ya da yakınıysanız “İşletme Ekleyin” sayfasındaki başvuru formundan sistem kaydınızı oluşturabilirsiniz. Kayıt aşamasında ve sonrasında karşılaşabileceğiniz her türlü sorun içinse iletişim kısmından bize ulaşabilirsiniz.
Bölgede üretimi kısıtlanan ya da üretim yapamaz hale gelen yerel üreticilere destek vermek için kurumsal firmaları çağrımıza davet ediyoruz. “Kurumsal Destek” sayfası üzerinden sağlayabileceğiniz destekleri belirterek bölgedeki yerel üreticilerin yeniden sisteme katılabilmeleri için yardımcı olabilirsiniz. Verebileceğiniz destekler, satın alma olabileceği gibi firmanızın faaliyet alanı doğrultusunda farklı bir alanda da katkı sağlayabilir.
Ek olarak deprem bölgesinde yer alan üreticilerin ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde ilgili kişiyle buluşturma amacıyla Hızlı Dayanışma Çağrısı alanı da oluşturduk. Bu çağrılar, depolama yapılması mümkün olmayan ve kısa sürede bozulabileceği için toptan olarak hızlıca satışının yapılmasını gerektiren sebepler barındıran ürünler için oluşturuluyor. Sosyal medya ve iletişim gücümüzün tüm eforunu, buradaki üreticilerin daha görünür olmasına ve hızlı destek çağrılarına ayırdığımız bir içerik planıyla ilerliyoruz.
Projenin doğuşuna ben ve birçok kişi şahit oldu. Burada da amacımız zaten projenin PR’ını yapmak değil. Bu dayanışma ağının faaliyetinin sürdürülebilirliği için gündemde tutmak… O sebeple senden doğuşunu bir daha dinlemek, ardından da devamına dair öngörülerini anlatmanı isterim.
Local Makers; yerelde butik üreticileri bir araya getirip hikayelerini anlatırken fiziki ve online satışları yapan bir platform. Bu süreçte; adil, sürdürülebilir ve lokal ürünleri ve üreticilerini bir araya getirme misyonunu üstlenmiş Local Makers markası olarak bir dayanışma çağrısı başlattık.
Deprem bölgesindeki lokal üreticilerin üretim, satış, dağıtım aşamalarında yaşadığı tüm insani ve ekonomik engeller için birlikte bir adım atmaya karar verdik. İlk olarak 16 Şubat 2023 tarihinde başlattığımız destek çağrısı ile deprem bölgelerindeki lokal ve butik üreticilerle ilgili bilgileri toplamaya başladık. Çağrımız elden ele dolaştı, bölgedeki yerel üreticilerden ve onların yakınlarından, belki hiç tanışmadan alışveriş yaptıkları üreticilerin bilgilerini içeren yüzlerce mesaj aldık.
Çağrımızın ardından başvuru formunu dolduran üreticilerin ve ekibimizin bölgedeki üreticilerin bilgilerini derlemesi ile elimizde çok kıymetli bir dizin oluştu. Gündemin yoğunluğu ve sosyal medyanın hızlı akışı içerisinde bu değerli bilgilerin zamansız ve erişilebilir bir yerde kalmasını istedik. Bu konuda sevgili arkadaşımız Eylül Görmüş’ün gönüllüğü desteği ile bölgedeki üreticilere yardım etmek isteyen herkesin faydalanabileceği açık kaynaklı bir web sitesi tasarladık.
Ekibimizin ve gönüllülerin desteği ile “açık kaynak” olarak hazırlanan web sitesinin hayatımızın akışında kalmasını istiyoruz. Biz de bölge üreticilerinin iletişimini gerçekleştirmeye ve daha çok bilinmelerini sağlamaya devam edecek projeler üretmeye devam etmek istiyoruz.
Depremden etkilenen üreticiler ile Türkiye genelinde tüm insanların buluşma noktası olan platforma, kurumsal markalar da oldukça ilgi gösterdi. Bu kapsamda doğan iş birliklerinden bahsedebilir misin?
Bölgede üretimi kısıtlanan ya da üretim yapamaz hâle gelen yerel üreticilere destek vermek isteyen kurumsal firmalara da bir çağrı yaptık. “Kurumsal Destek” sayfası üzerinden sağlayabilecekleri destekleri belirterek bölgedeki yerel üreticilerin yeniden sisteme katılabilmeleri için yardımcı olabilirler.
Destek veren kurumların logolarını “destek verenler” bölümünden görüntüleyebilirsiniz. Doğan iş birliklerinin birçoğu, dayanışma ağının daha fazla görünür kılınması üzerineydi. Birçok firma, derlediğimiz verinin daha çok kişiye ulaşabilmesi için bizlere iletişim desteği sundu. Bölgedeki üreticilerin ellerinde kalan stok ürünlerinin satışını sağlamak, hızlı bir gelir desteği olacağı için satın alma süreçlerinde firmalara yardımcı olduk. Takip edemediğimiz satın alma süreçleri de olduğu için net bir sayı ya da tutar belirtmek istemem ancak yaklaşık olarak 25 bin parça ürün satışı aksiyonunu takip edebildik. Bunların çoğu gıda ağırlıklıydı…
Yine hızlı dayanışma çağrılarına sağlanan desteklerle 20 bine yakın fidan, 1000 kg atalık tohum ve karakılçık buğdayı satışı, 3 tona yakın kabuklu Ferraduel badem satışı gerçekleşti. Bu çağrıları toplayarak iletişim desteği ile birçok kişiye ulaştırmaya çalışıyoruz. Sosyal medya üzerinde yayına aldığımız çağrıların yayılması için destek veren binlerce kullanıcı, gizli kahramanlarımız…
Bu yazının ulaştığı insanlara iletmek istediğin bir mesaj var mı?
Üreticiler için görünür olmak, ürettiklerinin ve hikayelerinin binlerce kişi tarafından görülmesi, bilinmesi, destek görmesi bile bir motivasyon kaynağı… Üreticileri takip edebilir; sayfaların büyümesine destek olabilir ve sevdiğiniz kişilerle paylaşabilirsiniz.
Bireysel olarak sürdürülebilir yardım yapmak isteyenler ise normal hayatlarında ihtiyaçlarını veya almayı tercih ettiği ürünleri deprem bölgesindeki yerel üreticilerden tedarik edebilir. Bir arkadaş grubuysanız tek tek ürün satın almak yerine toplu alımlar yapabilirsiniz. Bu dayanışmanın uzun soluklu olması en önemlisi…
Yardımlaşmayı ve dayanışmayı kesintisiz olabilecek şekilde inşa edecek yolları arayarak çekinmeden ellerini taşın altına koymalarını arzu ederiz.
Bu proje boyunca yaşadığın duygular neler? Yaşadığın topraklar konusunda, toplum hakkında hissettiklerinde ne gibi dalgalanmalar oldu?
Yaşadığımız felaket, kayıplar, felaketin hemen ardından geçmişin bugüne olan etkilerini gözlememiz ve gözlediklerimizin ne yazık elle tutulur olmaması hepimizi mahvetti. Herkes gibi acı katmanlarının içerisinde kaldık. Bu acı, içerisinde büyük bir öfke de barındırıyor ne yazık ki. Ancak yaşadığım topraklardaki herkes; bölgede sivil şekilde, ellerinden ne gelirse fazlasını yapmaya çalışarak destek olmak için büyük bir emek sarf ediyor. Gündemin takipçisi olmak çok önemli.
Yıkımın bilincine varmış, her meslekten vicdanlı yurttaşların gerektiğinde ellerinden gelenin fazlasını yapmaya çalışması “yalnız olmadığımı” hissettirdi. Sivil toplum kuruluşlarının, sendikaların, meslek odalarının değerini tekrar görmüş oldum. Bu nedenle gündemin takipçisi olup bu kurum ve kuruluşların dayanışma çağrılarını takip etmek, bireysel olarak katılım ve destek sağlamak pek değerli.
Tüm bunların yanı sıra üreticilerin projeye katılmak için iletişime geçmeleri bizleri çok mutlu etti. Muazzam bir talep oldu. Birebir iletişim kurulduğunda her şey çok farklı ve duygusal ilerliyor. Bölge üreticilerinin söylediklerini duyunca ister istemez etkileniyoruz. Felaketi yaşayan şehirlerde insanlık için çok büyük bir acı yaşanıyor, biliyoruz. Ancak olası göçlerin önüne geçebilmek; bölgedeki değeri katlamak ve yeniden inşa etmek için, üretim yapan yerel üreticiyi güçlendirmemiz gerekli. Bu nedenle bölgedeki üreticilere ve destekçiler olarak bizlere çok fazla iş düşüyor. Biz, amiyane tabir ile elimizin kolumuzun yettiği şekliyle sorumluluğu üstlendik. Hayırseverlik kavramının dışına çıkıp gerçek bir dayanışma yaratmak ve bu dayanışmayı sürdürmek için elimizden geleni yapacağız.
Depremde insanlar kadar bölgedeki halkın geçimine katkı sağlayan ya da yaşamlarına eşlik eden hayvanlar da büyük zorluk yaşadı. Barınaklara gitmiş ve aktif dayanışma içinde bulunan birisi olarak bu konudaki tespitlerini ve duygularını paylaşman çok değerli olacaktır.
Ne yazık ki birçok hayvan depremden etkilendi. Türkiye’nin birçok yerinden gönüllüler, yine afetten etkilenen hayvan dostlarımız için yardıma koştu, koşuyor. Depremden etkilenen bölgeye giden ve hayvanlara yardım etmek isteyen; STK’ler, veteriner klinikleri, vatandaşlar hem arama kurtarma hem tedavi hem de bakım konularında destekler sağlıyor.
Vegan Derneği Türkiye, POLEN Ekoloji Kolektifi, Doğanın Çocukları, Dayanışma Hayvan Hakları Federasyonu, hayvan hakları ve özgürlüğünün yanı sıra iklim krizi ve kentsel politik ekoloji alanlarında da çalışmalar yapan Dört Ayaklı Şehir, Ankara Barosu Hayvan Hakları gibi örgütler; hem arama kurtarma hem de sonrasında aktif rol oynuyor. Bu örgütleri ve ihtiyaçlarını takip ederek onlara desteklerde bulunabiliriz.
Biz, hem topladığımız ihtiyaçları ulaştırmak için hem de dostlarımızı ziyaret etmek için İstanbul’da yer alan Kurtaran Ev’i ziyaret ettik ve düzenli destek ve ziyaretlerimizi planlarımıza ekledik.
Kurtaran Ev özelinde konuşursak İstanbul şehir merkezine yaklaşık 50 dakika uzaklıkta, haftanın her günü 12.30 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz bir yuva… Ziyaretlerin bir rutin haline dönmesi en önemli ihtiyaçlardan biri. Özellikle deprem sonrasında kurtarılan köpekler ile beraber binden fazla köpek burada yaşıyor. Aralarında özel bakıma ihtiyaç duyan, tehlikeli ırk olarak damgalanıp sokağa atılan köpekler de var. Güncel ihtiyaç listeleri @kurtaranev sayfasında mevcut. Giderken ihtiyaç listesindeki eksiklerden temin edebildiklerinizi götürerek destek olabilirsiniz.
Buradaki en büyük ihtiyaçlardan biri de iş gücü… Tüm bu köpeklere çok küçük bir ekip, azimle çalışarak yetişmeye çalışıyor. Gidecek olursanız elinizden gelen herhangi bir işin ucundan tutabilirsiniz. Hayvan dostlarımızı sahiplenerek buradaki canlara yuva da olabilirsiniz.
Köpek sahiplenmek bir anlık hevesle yapılacak bir eylem değildir. Zahmetli ve büyük sorumluluğu olan bu kararı verirken lütfen uzun soluklu düşünün. Eğer bu sorumluluğu almaya hazır hissetmiyorsanız, barınaktaki sahipsiz canların daimi yuvalarını ararken onlara kısa süreliğine sıcak bir yuva sağlamak adına gönüllü olarak evinizi açabilirsiniz. Patili dostlarımızın bu dayanışmaya her zamankinden daha fazla ihtiyacı var.
Yeşil girişimcilere daha fazla alan açmak ve network konusunda destek vermek üzere hayata geçirdiğimiz Green Up Meetings’in ikinci edisyonunda, PlumeMag’in en değerli paydaşlarından biri de Local Makers oldu. Nisan sonunda Green Up No. 3 Gerçek Gündem Deprem için de Local Makers’ı paydaş olarak görmek ve her koşulda bu dayanışmayı gündemde tutmak bizim için çok anlamlı. Sahada fiziki olarak birlikte yürüteceğimiz bu etkinlik için de destek vermek isteyenlere nasıl bir açık çağrı yapmak isterdin?
Bölge üreticilerinin yaşam koşullarını iyileştirecek, üretimde kalkınmayı sağlayacak ve Green Up Meeting’in mottosu da olan “Yerel kalkınırsa değer katlanır.” düşüncesiyle harekete geçebileceğimiz her türlü proje, çözüm önerisi ve iş birliği için PlumeMag ya da Local Makers’a ulaşmaktan çekinmesinler.
Bir alan yaratarak bölgedeki öncelikli olarak kadınlara istihdam yaratabilecek projelere hep beraber köprü olabiliriz. Eğitim odaklı ilerleyerek birçok markanın; el işçilikleri için ihtiyaç duydukları üretimi, bölgeye kaydırabileceğimize inanıyorum. Üretimlerini bölgeye kaydırmak isteyen kurum, kuruluşlar ve bölgede eğitim vermek isteyenler bizlere ulaşabilir.
DİSK/Genel-İş Araştırma Dairesinin her yıl düzenli olarak yayınladığı Kadın Emeği Raporu; depremden etkilenen kentlerde kadınların çalışma hayatındaki durumunu önceliklendirdi. Rapora göre kadın işsizliği oranı her geçen gün artıyor, kadın emeğine ve istihdamına yönelik yeni politikalar ise aciliyetini koruyor. Rapor odağında özellikle deprem bölgesinde yaşanacak olumsuz durumlar için iyileştirme sağlanabilecek her proje için fikir üretmeye hevesliyiz.