Erkeklerin Elbiseyle İmtihanı

Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2023

Ünlü İtalyan giyim markası Gucci, erkek giyim koleksiyonunda turuncu renkli, pamuklu bir ekose elbiseye yer vermiş. 2020 sonbahar/kış sezonuna ait kısa kollu elbise sedef düğmeli, belde saten fiyonklu ve çocukluğa bir gönderme yapmak için önde işlemeleriyle Peter Pan yakalı olarak tasarlanmış. Erkek cinsiyet kimliğini oluşturan zehirli kalıpları yıkma gayesiyle 90’ların Grunge görünümünden feyz alan kıyafetin yırtık jean ve bere ile tamamlanması öneriliyor. Evet, haberimiz bu kadar. 

Etek Giyen Yakışıklı Erkekler

Gelin ilham alınan 90’lar Grunge akımı neymiş, bir bakalım. Elbiseyi görür görmez ilk aklıma gelen isim: Kurt Cobain. Nirvana’nın solisti Cobain’in elbiselerle arası çok iyiydi ve kendine yakıştırmasını da bilirdi. Gucci’nin turuncu elbisesiyle neredeyse otuz yılın ardından bir moda ikonu olduğunu da yeniden ispat etti böylece.

Erkeklerin sıkıcı kıyafetlerden zamanla kurtulduğunu, bunun için de ünlü isimlerden yardım aldığını söylemek gerek. Bugün kimseye “tuhaf” gelmeyen çiçekli gömlekler, renkli şortlar öyle bir anda girmedi erkeklerin gardıroplarına. Back To The Future’da Marty 1955’e gittiğinde kırmızı şişme yeleğine verilen tepkiyi hatırlayın. Sadece 30 yıl öncesine geri dönmüştü üstelik.

Önümüzdeki 30 yıl içinde erkeklerin neler giymeye başlayacağını tam olarak söyleyemesek de günümüzün moda ikonlarına bir göz atabiliriz. Mesela, Harry Styles. 26 yaşındaki şarkıcı ve oyuncu toksik maskülinite yıkım ve moloz atımı işlerinde epey yol kat etmiş gibi görünüyor. Hala da çok yakışıklı ve genç kızların sevgilisi gibi bir hali var.

Çoğu erkeğin ödünü koparan, Twitter’da ve Ekşi Sözlük’te kendisini ifade etmek zorunda hissettiren turuncu elbiseyi hemen yarın sokaklarda göremeyeceğiz tabii. Yalnız etek zaten erkekler tarafından giyiliyor. Üstelik bazılarına çok da yakışıyor. 

 

Dahası moda markaları etekleri bir erkek giyim unsuru olarak hayatımıza sokmaya epeydir çalışıyorlar. 2010’ların ilk yarısının bu konuda pik yaptığı söylenebilir. Hepsini geçip Jean Paul Gaultier desek zaten yeterli olur. Tabii, çok başarılı olamadılar, o ayrı. Kolay mı öyle yılların alışkanlığını bir çırpıda bitirmek. Kadınların bile elbise, etek giymesi başlı başına bir sorunken dünyanın kimi bölgelerinde… 

Başa dönüp “erkek cinsiyet kimliğini oluşturan zehirli kalıpları yıkma” ifadesini cımbızlayalım. Yani aslında bu yüksek fiyatlı Gucci elbise için marka, daha önce yaptıklarından farklı bir şey yapmıyor. Kimin neyle eleştirildiği bu konu bağlamında tutarsız. Neyin tartışıldığı belli olmuyor, zira bir elbiseyle bahar gelmeyeceğini herhalde biliyorsunuzdur. O bıyık altı gülümsemeler, hiç komik olmayan müstehzi şakalar da psikolojinin konusu. Dolayısıyla sadece hassas yerlerine vurulmuş gibi tepki veren insanlar görüyorum etrafta.

Bir Utanç Unsuru Olarak Etek

Onlarca atasözü ve deyimden de ispatlanabileceği üzere etek, kültürümüzde önemli bir yere sahip. Ancak erkeklerin etek giymesi başlı başına bir utanç kaynağı. Bilindiği gibi ülkemizde kimileri tarafından bir ceza yöntemi olarak erkeklere etek giydiriliyor ve sonra bu zavallı (!) adamlar sokakta gezdiriliyorlar. Etek veya elbise giymek kadına yaraşır, kadın olmak da pek hoş bir şey değildir gibi bir anlam çıkıyor ama durun şimdi feminist demesinler. Erkeklerin etek giymesinden haz etmeyen kadınlar da var, tabii. Sonra lafları bir erkek tarafından kesildiğinde umarım kızmıyorlardır.

Sadece ülkemizde değil bu arada, dünyanın birçok yerinde erkeklerin etek giymesini çok komik bulanlar var, yanlış olmasın. İşte yıkılması, çomak sokulması, rahatsız edilmesi gereken şey tam olarak bu. Gucci de bir tuğlayı daha çekmeye çalışmış o duvardan. Sonuçta, bugünden yarına değil tabii ama her şeyin sırası gelecek.