Derin Duygu Bağları ve Yüksek Deneyime Doğru Yeni Yolculuk

Derin Duygu Bağları ve Yüksek Deneyime Doğru Yeni Yolculuk

Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2023

Bazen insan bir güne neler sığabildiğine şaşırıyor. Bu da öyle günlerden biri… Çiftçi ve çiftçi dostu olan Mey|Diageo ile bağlarda başlayan gezimiz, harika bir evin bahçesinde uzun bir sofrada, büyük bir aile yemeği tadında geçti. 

Şirketin, bölgedeki çiftçiye ve sürdürülebilir tarıma yönelik karşılık beklemeden yaptığı ekonomik ve insani yatırımlara gözümüzle şahit olduk. Mutlu olduk; ülkemiz adına gururlandık. Alaşehir’deki fabrika gezisinde rakının üretim proseslerini, Türkiye’de rakı üretiminin tarihini dinlerken, işin arka planında yaşanan yoğun duygulara şahit olduk. 

Derin Duygu Bağları ve Yüksek Deneyime Doğru Yeni Yolculuk
Fotoğraf: Koray Özcan, Ayça Budak, Onur Kaya

Fabrikada Refik Anadol eserinin yol gösterdiği tadım odasında ise rakının duyusal çemberinin detaylarını dinledik. Şirket, bunları asla bir iletişim malzemesi olarak kullanmayı seçmemiş. Mesela Tekirdağ Öküzgözü-Boğazkere Altın Rezerv’in pandemide deprem felaketi yaşayan çiftçiyi desteklemek için yaptıkları bir rakı olması, kendi içlerinde sakladıkları güzelliklerden sadece bir tanesi.

Fabrikadan sonra yine eşsiz bir bağ manzarasına bakan bize özel yeni bir uzun masada yine bir aile yemeği havasında müzik ve sohbet eşliğinde günü geride bıraktık. Gecenin sürprizi Ali İhsan Varol’un bizi gündüz dinlediğimiz hikayelerdeki kelimelerden oluşan bir oyuna davet etmesiydi. Necla Zarakol ve Mirgün Cabas gibi güçlü rakiplerin karşısında yaşadığım ezici mağlubiyet bile bana tatlı geldi. Buna anasonunun tatlı ve birleştirici gücü diyebiliriz. Bu derin duygu bağlarını oluşturmakta emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. 

Levent Kömür’ün kapsayıcı liderliği, Ayça Budak ve Koray Özcan’ın bilimsel ve tarihsel bilgi paylaşımları, sevgili şef Deniz Murat Temel’in eşsiz lezzetleri, Sanem, Altuğ ve Börte’nin harikulade iletişimleri, Necla Zarakol’un bir araya getirme dehası ile hepimiz için yeni ama unutulmaz bir yolculuk oldu. Daha nicelerine…

Yediğimiz içtiğimiz bizim olsun, sizinle bu gezide gördüklerimi ve öğrendiklerimi paylaşmak isterim…

Alaşehir İnovasyon Merkezi Yenilikhane’nin Hikayesi

Derin Duygu Bağları ve Yüksek Deneyime Doğru Yeni Yolculuk

Mey|Diageo’nun İnhisarlar İdaresine dayanan 150 yıllık köklü tarihindeki deneyimlerinin ve yenilikçi kültürünün son halkası olan inovasyon merkezi, Yenilikhane ismi ile 2021’de sektör profesyonellerine kapılarını açtı. Alaşehir Fabrikası’nın içindeki bu mikro tesiste Türkiye’nin ilk kraft rakılarının formülleri geliştirildi. Bu yeni ürünler ile bilgi, ustalık ve sabır isteyen üretim süreçlerinden geçen ürünleri tanımlamak için kullanılan kraft, ilk kez rakı kategorisinde hayat buldu. 

Mey|Diageo’nun kraft rakıları, anasonlu içkiler kategorisinde de “ilk” olma özelliği taşıyor. 2017 yılında planlanan ve iki yıllık bir çalışmanın ardından 2019’un Ekim ayında ilk kraft üretimini gerçekleştiren Yenilikhane’de Mey|Diageo’nun uzman kadrosu yeni inovasyon ürünlerinin formülleri üzerinde çalışıyor. 

Pandemide 18 Milyon TL’lik Yatırım

Derin Duygu Bağları ve Yüksek Deneyime Doğru Yeni Yolculuk

Pandemi döneminde de AR-GE’ye yatırım yapmaya devam eden Mey|Diageo; Yenilikhane’ye ve Yenilikhane’yi deneyimin kalbine oturtan sektör profesyonellerine yönelik ‘Yeni Yolçuluk- Alaşehir Deneyim Merkezi’ projesine 18 milyon TL yatırım yaptı.

Yeni Yolculuk

Derin Duygu Bağları ve Yüksek Deneyime Doğru Yeni Yolculuk
Fotoğraf: Şahyar Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Kıymık, MeyIDiageo Genel Müdürü Levent Kömür

 

Ağustos 2021’den itibaren hayata geçirilen Yeni Yolculuk projesi, sektör profesyonellerinin zenginleşerek dönüşmesini amaçlıyor. Proje, Türkiyedeki en büyük rakı üretim fabrikası olan Alaşehir İçki Fabrikası’nda, rakının tarihi, üretim süreci, Yenilikhane ve kraft üretim faaliyetleri ile Rakı Duyusal Çemberi ve aroma profillerinin anlatıldığı özel bir tadımı kapsıyor. Bu yolculuk, fabrika gezisi sonrasında üzüm bağlarının içinde bölgeye özel yöresel ve coğrafi işaretli ürünler ile hazırlanan bir akşam yemeği ile son buluyor. 

Markaların Geçmişi Ve Hikayesini Anlatan Hol

Yenilikhane’de ziyaretçileri görsel ve dijital bir alana dönüştürülen bir ‘markalar holü’ karşılıyor. Bu holün bir duvarında rakı üretim sürecini anlatan anason, kuru üzüm ve yaş üzüm enstalasyonları yer alıyor. Holün diğer yarısındaki markalar duvarında ise Kulüp Rakı, Altınbaş Rakı, Yeni Rakı, Tekirdağ Rakısı ve Kraft Rakı için 5 ayrı bölüm bulunuyor. 

I-am’in mimari tasarımıyla her bir bölümün kendi hikayesini ve tarihi, bu dönemleri sembolize eden çerçeveler içindeki dijital ekranlardan izlenebiliyor. Çizer Ethem Onur Bilgiç’in markaları temsilen tasarladığı eskizler Baran Baran’ın animasyonu da ilgili bölümlerin yerleşik ekranlarında sergileniyor. 

Refik Anadol Eserinin Sergilendiği Sanat Alanı

Derin Duygu Bağları ve Yüksek Deneyime Doğru Yeni Yolculuk

 

Yenilikhane içinde, Pilevneli Galeri aracılığıyla Mey|Diageo sanat arşivine katılan Refik Anadol eseri için bir sanat alanı inşa edildi. Yenilikhane’ye özel seçilen bu sürükleyici eser, ayna enstalasyonuyla kompoze tasarlanan bir odada üç boyutlu kinetik ve arkitektonik bir alan yaratıyor. Sürekli değişen görsel eser, sonsuzluk hissini artırmak için mapping teknolojisiyle desteklendi. 

Refik Anadol’un da söylediği gibi; makineler, sosyal ağlar, etrafımızdaki her şey veri kaydediyor. Yenilikhane’de bulunan eser de bu farkındalığı yaratmak üzere milyon verinin yansımalarından oluşuyor. 

Saadet ve Reyhan

Rakının bu topraklardaki 500 yıllık yolculuğunu gelecek nesillere aktarmak ve rakı kültürünü geliştirmek için sürekliliğe, kaliteye ve inovasyona yatırım yapan Mey|Diageo, Yenilikhane’nin içinde bulunan 500’er litrelik iki bakır imbik ile yeni inovasyon ünlerinin formüllerini geliştiriyor. İmbikler, şirketin inovasyon ve kaliteden sorumlu ekip liderlerinin annelerinin isimlerini taşıyor. İmbiklerden birinin ismi Saadet, diğerinin Reyhan… 

Rakı Duyusal Çemberi

Derin Duygu Bağları ve Yüksek Deneyime Doğru Yeni Yolculuk

 

Çalışmalarını bilimle iç içe yürüterek üniversitelerle ortak projeler yürüten Mey|Diageo, 2021’de yine üniversite iş birliği ile çok önemli bir bilimsel çalışmaya imza attı. Mey|Diageo Kalite, Teknik ve İnovasyon yetkililerinin Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Merve Darıcı ile birlikte iki yıl boyunca yürüttükleri çalışmanın sonucunda rakının aromatik dünyası ve duyusal çemberi tanımlandı. Bu çalışmaya ilişkin makalenin dünyanın önde gelen hakemli gıda bilimi dergisi Foods’da yayımlanmasıyla rakının duyusal çemberi uluslararası literatüre girdi ve bilimsel olarak tescil edildi. 

Alkollü içki sektöründe viski ve şarap, gıda sektöründe kahve ve çikolata gibi gastronomik derinliği olan ürünler için yapılan duyusal çember araştırması, Mey|Diageo ve Çukurova Üniversitesi iş birliğiyle dünyada rakı için ilk kez yapılmış oldu. Rakı Duyusal Çemberi, global alkollü içki global sektöründe büyük ses getiren bir çalışma oldu. Duyusal Çember, dünya alkollü içki sektörünün üniversitesi diye nitelenen IBD (Institute of Brewing and Distiling) İrlanda Ofisinin düzenlediği uluslararası online seminerde Kanada’dan Fransa’ya, ABD’den Almanya’ya çok sayıda katılımcıya anlatıldı. 

İnteraktif Tadım Deneyimi

Derin Duygu Bağları ve Yüksek Deneyime Doğru Yeni Yolculuk

Yenilikhane’de, IWSA ve Kalite Teknik İnovasyon ekibi destekleriyle sadeleştirilerek yeni inşa edilen interaktif bir tadım alanı bulunuyor. Bu alanda I-am’in mimari tasarımı ve Insitu ile çalışılan bir dijital tadım masası yer alıyor. Sektör profesyonelleri tarafından Yenilikhane ürünlerinin tadıldığı bu masada her ürünün hikayesi, öne çıkan aroma ve özelliklerinin dijital mapping tekniğiyle yansıtılıyor. Dijital masa, bireysel deneyimi eşsiz kılacak hareket sensörleriyle entegre tasarlandı. Yeni tadım defterleri, Reyhan ve Saadet imbiklerinin üç boyutlu duvar dekorları ve donmuş anason çiçeği enstalasyonlarının yanı sıra, üç boyutlu olarak modellendirilen Rakı Duyusal Çemberi de tadım masası atmosferini tamamlıyor. 

Neden Alaşehir? 

Derin Duygu Bağları ve Yüksek Deneyime Doğru Yeni Yolculuk

 

Alaşehir, ham madde açısından rakı üretimi için çok önemli bir coğrafyada konumlanıyor. Batı Anadolu rakı üretiminde ağırlıkta kullanılan sultaniye üzümlerinin bolca yetiştiği bir coğrafya…

Hemen yanı başındaki Denizli, Burdur ve Antalya’da da anason üretim bölgeleri bulunuyor. Yani üretiminde ağırlıklı olarak kullanılan Batı Anadolu’nun Sultaniye üzümleri ve anason, bu bölgede buluşuyor. Suma üretimi için 1995’de kurulan Mey Alaşehir fabrikasında, 5000 litrelik 67 imbik bulunuyor. Bu imbiklerde şirketin rakı kategorisindeki en önemli iki ürünü üretiliyor. 

Şahyar Damla Sulama Projesi

Derin Duygu Bağları ve Yüksek Deneyime Doğru Yeni Yolculuk

Mey|Diageo, Alaşehir’in Şahyar Bölgesi’nde yer alan 60 hektar büyüklüğündeki alanda; su varlığının korunması, çiftçilerin bağlarındaki ürün kalitesinin artırılması, verimin yükseltilmesi ve bağcıların gelirinin artırılması amacıyla damla sulama yapılabilecek alt yapı oluşturdu. Kullanılan su miktarında yaklaşık olarak yüzde 50 tasarruf sağlanacak bu alt yapı ile birlikte iki sulama döneminde şu ana kadar toplam yaklaşık 50 bin (47.708) m3 su tasarrufu sağlandı. Damla sulama projesi ile; lokal olarak bölgedeki su varlığını korurken Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın 6, 12, 13 ve 15’inci maddelerine uyum katkı sağlandı. 

2026 yılı sonuna kadar proje kapsamında tasarruf edilecek toplam su miktarı yaklaşık 80 olimpik havuzun içini doldurabilecek suya eşit olacak.

Rakamlarla MeyIDiageo

Derin Duygu Bağları ve Yüksek Deneyime Doğru Yeni Yolculuk

TEKEL’in alkollü içkiler bölümünün özelleştirilmesi sonucu 2004 yılında kurulan Mey; o günden bu yana önceliğini süreklilik, kalite ve inovasyona verdi. Şirket, kalite standartlarının korunması için 9 farklı lokasyonda yer alan laboratuvarları, merkez ofisi ve merkez laboratuvar birimlerinde 40 kişilik uzman kadroyla uluslararası metot ve standartlara uygun olarak çalışıyor. Ham maddeden yarı mamul ve bitmiş ürüne kadar tüm fabrikalarında toplamda 563 noktada, yılda 169 bini aşkın analiz yaparak bugün 35 milyondan fazla analiz sonucuna erişiyor. Bir diğer deyişle bu, 9 lokasyonda 45 farklı markanın 250’ye yakın ürünü için değerlendirmesi yapılan toplam analiz sonucuna karşılık geliyor. 

Örnek vermek gerekirse şirket, rakı üretiminde tarladan kadehe kadar 66 farklı kalite kontrol noktasında 550 parametre kontrolü gerçekleştiriyor. Mey|Diageo, kendi laboratuvarları ile birlikte akredite ulusal ve uluslararası dış laboratuvarlarda yaptırdığı doğrulama analizleriyle, doğru kalitede ve gıda güvenliği bakımından uygun ham madde tedariğinin sürekliliğini sağlıyor. Alaşehir’deki Yenilikhane, Mey|Diageo’nun 19 yıldır süregelen kalite anlayışı ve inovasyon çalışmalarının son halkası olarak devreye girdi. 

Mey|Diageo: İlkler

Ham maddeden yarı mamul ve bitmiş ürüne kadar tüm fabrikalarında toplamda 563 noktada, yılda 169 bini aşkın analiz yaparak kalite standartlarını koruyan Mey|Diageo, Türkiye’de ISO 9001 belgesine sahip ilk rakı üreticisi ve ISO 22000 belgesine sahip ilk şarap üreticisi. Ayrıca şarapta ilk karbon ayak izi ölçümü yapan şirket. 

Mey|Diageo’nun Sürdürülebilirlik Başlıkları

Derin Duygu Bağları ve Yüksek Deneyime Doğru Yeni Yolculuk

2017 yılından bu yana 488 sürdürülebilirlik projesini hayata geçiren Mey|Diageo, bu yıl Üçüncü Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı. 2022 yılı verilerinin yayınlandığı raporda öne çıkan çarpıcı örnekler ise şöyle: 

  • Şahyar damla sulama projesiyle 15.191 m3 su yerine konuldu.
  • Sürdürülebilirliğin odakta olduğu toplam 101 projeyle SKA’lara katkı sağlandı. 
  • Bir önceki döneme göre organik satış hacmi %18, organik net satışlar ise %49 artırıldı. 
  • Tüm tesislerde yürütülen su verimliliği projeleriyle toplam 36.915 m3 su tasarrufu sağlandı. 
  • 7 yeni ürün piyasaya sunuldu. 
  • Toprağa hiçbir atık gönderilmedi. 
  • Sorumlu bir sosyal kurum olarak 44 farklı kurumsal proje içerisinde yer alındı. 
  • Atık azaltım projeleriyle 99 ton cam, 2 ton kağıt ve 3 ton plastik atığın önüne geçildi ve toplamda 81 ton CO2e emisyon salımı engellendi. 
  • 1 litre ürün üretmek için kullanılan su miktarı bir önceki yıla göre %14,5 azaltıldı. 
  • Mey|Diageo ürünleri, World Spirits Awards ve San Francisco World Spirits Competition gibi, sektör için prestijli yarışmalarda, altın, gümüş ve bronz kategorillerinde farklı ödüllere layık görüldü.