Güncelleme Tarihi: 2 Temmuz 2024
Cam, geri dönüştürülebilir malzemeler içinde en verimli olanıdır. Atık cam şişe veya kavanoz, kalitesinden hiçbir kayıp yaşamadan sonsuz defa geri dönüştürülebilir. Cam atıkların geri dönüşümü enerji sarfiyatı açısından da tasarruf sağlamaktadır. Bu özellikler sayesinde geri dönüşümü oldukça tasarruflu olan cam, en ekolojik ambalaj malzemesidir denebilir.
Cam kavanozları ve cam şişeleri genellikle evlerimizde de tekrar tekrar kullanırız. Bu ürünlerin kırılıp hasar görseler dahi hiçbir kayba uğramadan %100 geri dönüştürülebildiklerini aklınızdan çıkarmayın ve hasarlı ürünleri mutlaka geri dönüşüme kazandırın. Bu yazımızı okuduktan sonra cam geri dönüşümünün ne kadar mantıklı ve verimli olduğunu kavrayarak bu konuda hassasiyet göstereceğinize eminiz. Gelin camın geri dönüşüm yolculuğuna ve bu yolculukta bizim yapabileceklerimize biraz daha yakından bakalım.
Cam Atıkları Nasıl Geri Dönüşüme Kazandırılır?
Cam temelde üç ana ham maddeden imal edilir: kum, kireç ve soda. Bu malzemeler 1500 derecede eritilerek cam elde edilir. Cam üretimi esnasında filtre edilmesi gereken gazlar ve sıvı atıklar da meydana gelir. Camın geri dönüşümü esnasında ihtiyaç duyulan ısı ise çok daha düşüktür. Bu sayede geri dönüştürülen camdan enerji açısından ciddi tasarruf elde edilir.
- Camın geri dönüşüm hikayesi atık camların toplanması ile başlar.
- Sokaklardaki cam kumbaralarından dolum tesislerine, atık toplama alanlarından hurdacılara kadar pek çok farklı kaynaktan ve farklı yöntemle atık camlar toplanır.
- Atık işleme tesislerinde toplanan camlar renklerine göre ayrıldıktan sonra temizlenir.
- Rengine göre ayrıştırılan camlar fırınlara girmeye uygun ebatlara parçalanarak fırınlarda kum, soda ve kireçten çok daha düşük ısıda hiçbir kayıp yaşamadan eriyik hale getirilerek kullanımına uygun kalıplara dökülür ve yeniden kullanılabilir cam haline getirilir.
Camın geri dönüştürülmesi, ham maddeden üretilmesinden çok daha az miktarda hava ve su kirliliği yaratır.
Neler Cam Atıktır?
Kırılabilen her şeyin bir atık cam olduğunu ve geri dönüştürülebildiğini düşünmek doğru değil. Yapı olarak cam veya benzeri maddelerden oluşsa da bazı şeyler geri dönüşüm için uygun değildir. Bu atıklar şöyle sıralanabilir;
- Florasan
- Ampul
- İçerisinde kimyasal bulunan camlar
- İlaç şişeleri
Bunların dışında evlerimizde kullandığımız neredeyse her cam ürün geri dönüşüm için uygundur. Bunların başında ise kavanozlar, soda şişeleri, su şişeleri gelir.
Atık Cam Şişeler Ne Yapılmalı?
Atık cam şişeler, çoğu zaman temizlenerek başka işleme ihtiyaç duyulmadan yeniden kullanılabilir. Zarar görmüş veya kullanım ihtiyacı olmayan atık cam şişeler ise geri dönüşüm sürecine dahil edilmelidir.
Atık cam şişeler temizlenip biriktirilerek en yakın cam kumbarasına atılarak kolay bir şekilde geri dönüşümü sağlanabilir. Bu basit ve neredeyse zahmetsiz işlem enerji tasarrufu sağladığı gibi çevre kirliliğini azaltmamıza da yardımcı olur. Camların geri dönüştürülmesi ekonomik anlamda da ciddi tasarruf sağlamamıza katkıda bulunur.
Cam Kumbarası İçine Ne Atılır?
Cam kumbaralarına içecek şişeleri, konserve kavanozları, reçel kavanozları ve aklınıza gelen zararlı kimyasal ve ağır metaller içermeyen tüm atık cam ambalajlar atılabilir. Öte yandan seramikler, porselenler, taş malzemeler, cam olmayan evsel atıklar, pencere camları, borcamlar, kristal ürünler, ampul ve lambalar, televizyon ve ekran camları, aynalar, araba camları ve farları cam kumbaralarına atılmamalıdır.
Cam Geri Dönüşümünün Faydaları Nelerdir?
Cam, kalite kaybına uğramadan %100 geri dönüştürülebilir olma özelliği ile diğer geri dönüştürülebilir malzemelerden ayrı bir yere sahiptir. Bu derece verimli geri dönüştürülebilir başka bir malzeme yoktur. Cam atıklar geri dönüştürülmesi sayesinde ham madde tasarrufu sağlamasının yanı sıra geri dönüşüm işlemi sırasında da büyük tasarruf sağlar. Yani atık camların geri dönüştürülmesi sıfırdan cam üretilmesinden daha verimli ve tasarrufludur.
Bir cam şişenin geri dönüşümü sırasında 100 watt’lık bir ampulün bir saatlik enerji tüketimi kadar tasarruf sağlanmaktadır. Atık camların geri dönüştürülmesi aynı zamanda yeni cam üretiminden çok daha az hava ve su kirliliğine sebep olur.
Cam Atıkların Yeniden Kullanım Alternatifleri
Atık camları geri dönüşüm sürecine dahil etmeden kendimizde evlerimizde farklı şekillerde de yeniden kullanabiliriz. Cam kavanozların salça, domates sosları gibi kışlık ürünlerin saklanmasında kullanılması en yaygın ve akla ilk gelen yeniden kullanım yolları arasındadır.
Cam, uzun süre gıda saklamak için en uygun malzemelerden biridir. Cam şişeler içeceklerin, yağların saklanması için kullanılabileceği gibi şık mumluklar olarak da kullanılabilir. Cam şişelerin ağız kısımlarına yerleştirilen mumlar, şişenin üzerine eridikçe hoş bir görüntü oluşturacaktır. Bu gibi kullanımlar cam şişelerin istenildiği zaman geri dönüşüm sürecine dahil edilmelerine engel değildir. Cam şişeler her zaman temizlenerek en yakın cam kumbaralarına atılabilir.
Atık cam şişelerin daha ileri kullanım örneklerinden birini ise Michael Reynolds isimli mimar tüm dünyaya tanıtmıştır. Reynolds renkli atık cam şişeleri ortadan ikiye bölerek iki şişenin dip kısımlarını birbiriyle birleştirir ve iki tarafı kapalı cam tüpler oluşturur. Bu cam tüpleri bir tuğla gibi kullanarak duvar ören mimar, arkasına rengarenk ışık geçişi sağlayan cam duvarlar elde eder. Atıkları kullanarak karagimi “earthship” adını verdiği evler inşa eden Reynolds’ın hikayesini merak edenler “Garbage Warrior” belgeselini izleyebilirler.
Atık camlar odun fırınlarının üretiminde de kullanılır. Parçalanarak toz haline getirilen camlar odun fırınlarında kullanılacak harçlara karıştırıldığında harcın ısıya daha dayanıklı hale gelmesini sağlar.
Atık Camlar Dönüşüyor: Studio Le Fond
Atık cam şişeler, yalnızca geri dönüşüm işlemleri için uygun değil. Bu camlar, maharetli eller ve biraz yaratıcılıkla birleşerek birbirinden güzel ürünlere de dönüşebiliyor. Sürdürülebilir tasarım markası Studio Le Fond da tam olarak bu işi yapıyor. Kullanılmış cam şişelerin çöpe gitmesini engellemek ve bu atıklardan yepyeni ürünler üretmek hedefiyle yola çıkan marka; mumluk, bardak, kürdanlık, küllük gibi pek çok farklı ürünün yer aldığı bir yelpazeye sahip. Tamamen sürdürülebilir yöntemlerle üretilen, %100 doğal malzemeler kullanılarak hazırlanan bu ileri dönüşüm ürünlerine markanın web sitesinden ulaşabilirsiniz.