Pasaportsuz Gidilebilecek Ülkeler

2022 Pasaportsuz Gidilebilecek Ülkeler Listesi

Yurt dışına çıkış için vize ve pasaport işlemleri ile uğraşmadan yalnızca T.C. kimlik kartı ile gidilebilen ülkeleri tercih edebilirsiniz. Dünyanın farklı bölgelerinde yer alan vizesiz pasaportsuz gidilen ülkeler, yalnızca bir uçak bileti ile yurt dışı seyahati gerçekleştirmenize olanak tanıyor. Peki, pasaportsuz kimlikle gidilen ülkeler hangileri? Detaylar yazımızda…

Yurt Dışına Pasaportsuz Nasıl Çıkılır?

Kimlikle seyahat edilebilen ülkelere yalnızca yeni T.C. kimlik kartlarınızı kullanarak gidebiliyorsunuz. Bunun için Türkiye’den çıkarken öncelikle yurt dışına çıkış formunu doldurmanız gerekiyor. Ardından cüzi bir yurt dışı çıkış harcı yatırarak çıkış belgenizi edinebilirsiniz.

Pasaportsuz, Kimlikle Gidilebilecek Ülkeler

Pasaportsuz gidilen ülkeler 2022 itibarıyla şimdilik beş farklı destinasyondan ibaret. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, mevcut anlaşmalar sayesinde herhangi bir pasaporta ve vizeye ihtiyaç duymadan Ukrayna, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Gürcistan, Moldova ve Azerbaycan’a seyahat edebiliyor.

Ancak sadece kimlikle seyahat edilebilen ülkelerin uygulamaları değişkenlikler gösterebiliyor. İsterseniz gelin; Türkiye’den vizesiz, pasaportsuz gidilen ülkeler ile ilgili detaylara birlikte göz atalım.

Ukrayna

Fotoğraf: Max Vakhtbovych

Dilerseniz 180 gün içerisinde 90 gün ile sınırlı olacak şekilde Ukrayna’ya seyahat edebilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey ise yeni tip fotoğraflı ve çipli kimlik kartınız. Uçakla yolculuğun yalnızca iki saat sürdüğü ve bir Ukrayna Grivnası’nın yaklaşık 0,59 Türk Lirası olduğu düşünülürse oldukça cazip bir rota gibi gözüküyor. Yolunuz düşmüşken Kyiv, Lviv ve Kharkiv’i görmeyi unutmayın deriz.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)

Yeni tip çipli kimlik kartlarınız ile seyahat edebileceğiniz bir diğer durak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.

Kıbrıs’ta 30 güne kadar vizesiz bir şekilde bulunabiliyorsunuz. Girne’de veya Magosa’da güneşlenmek için önünüzde duran tek şey ise yaklaşık bir buçuk saatlik bir uçak yolculuğu…

Gürcistan

Fotoğraf: Rudolf Kirchner

Eğer Gürcistan’a gitmek isterseniz yine sadece yeni tip kimlik kartınızı kullanarak ülkeye 1 yıla kadar vizesiz giriş yapabilirsiniz. Gürcistan’a Sarp Sınır Kapısı üzerinden karayolu ile ulaşabildiğiniz gibi başkent Batum’a uçakla da seyahat edebilirsiniz. 2022 temmuz ayı itibarıyla bir Gürcistan Larisi yaklaşık 5,91 Türk Lirasına denk düşüyor.

Moldova

Fotoğraf: Marius Grigoriu

Moldova’ya gitmek istiyorsanız yeni tip çipli kimlik kartınıza ek olarak gidiş dönüş uçak biletine ve otel rezervasyonunuzu ibraz eden bir belgeye ihtiyaç duyarsınız. Bu şartları sağladığınızda 90 güne kadar vizeye ihtiyaç duymadan Moldova’yı keşfedebilirsiniz.

Azerbaycan

Fotoğraf: İsmail O. Ukav

Listemizin son sırasında Azerbaycan var. Bir Azerbaycan Manatı’nın yaklaşık olarak 10,22 Türk Lirası olduğu ülkeye kimlik kartınız ile 90 güne kadar vizesiz bir şekilde seyahat edebilirsiniz.

Kapak Fotoğrafı: Gustavo Fring