ESRA KARADUMAN

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları bölümü mezunu Esra Karaduman eğitimine Tezhip ve Minyatür sertifika programları ile devam etti. 2012’de Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tezhip Ana Sanat dalında yüksek lisans eğitimine başladı. 2013’te yüksek lisans tez araştırması için Floransa’ya gitti ve orada Harward Üniversitesi İtalyan Rönesans Merkezinde İslam yazmaları üzerine araştırma yaptı. Yurtiçi ve yurtdışı pek çok sergiye katılan sanatçı çalışmalarına İstanbul’da devam etmektedir.

Kavaklar Serisi, Makas

23 x 30,5 cm
Fabriano suluboya kağıdı üzerine akrilik , suluboya ve gerçek altın
2019

Kavaklar Serisi, Nü

24 x 32 cm
El yapımı doğal kağıt üzerine akrilik, suluboya ve gerçek altın
2019

Kavaklar Serisi, Yumak

23 x 30,5 cm
Fabriano suluboya kağıdı üzerine akrilik ve suluboya
2019

Minyatür sanatı fotoğrafın olmadığı zamanlarda fotoğrafın yerini tutan resimlerle hikayelerin aktarıldığı bir kitap sanatıdır. Minyatürlerdeki hikayelerde kapalı bir anlatım yoktur. Her şey olduğu gibi açık ve nettir. Yazı ile okunan aynı zamanda resim olarak izlenir. İnsanda geçmişe dair fotografik izler bırakır. Bu nedenle belge niteliği de taşır. Aslında hiç bilmediğimiz bir tarihe bu resimlerle şahitlik ederiz.

isimsiz – II

41 x 20 cm
Kağıt üzerine akrilik ve mürekkep
2021

isimsiz- lll

41 x 20 cm
Kağıt üzerine akrilik ve mürekkep
2021

isimsiz – IV

41 x 20 cm
Kağıt üzerine akrilik ve mürekkep
2021

Klasik minyatür eğitiminden gelen Esra Karaduman minyatür sanatının köklü gelenek ve tekniğinden beslenerek güncel sanatın anlatım dilini benimseyip kendi hikayelerini yarattığı melez eserlerini ortaya çıkarıyor. Sanatçı kendi belleği içinde gezerek kişisel tarihini oluşturmayı ve yeni bir hikâye yazmayı tercih ediyor. Bunun içinse minyatürün açık anlamlarından sıyrılıp, olayları birebir çizmek yerine hatırlamayı metaforlarla anlatmaya çalışıyor. Böylece minyatür sanatını klasik bir kitap sanatı olmaktan çıkarıp yeni bir anlatım diline sokuyor. Çalışmalarında minyatür sanatındaki çok figürlü anlatımın tersine, boşluk korkusunun üzerine yürüyüp, yalın bir anlatım dili kullanıyor. 

Doğanın Kalbine Çekilmek

41,5 x 57 cm
Farklı bitkilerle renklendirilmiş aharlı kağıt üzerine mürekkep, suluboya ve 24 ayar altın
2022

İçimdeki Bakir Doğa

41,5 x 60 cm
Farklı bitkilerle renklendirilmiş aharlı kağıt üzerine mürekkep ve 24 ayar altın
2022

Doğanın Kucağında Birikmek

41,5 x 60 cm
Doğal maddeler ile boyanmış aharlı kağıt üzerine suluboya ve 24 ayar kırmızı altın
2022

İsimsiz – I

60 x 40 cm
Doğal maddelerle boyanmış kağıt üzerine altın ve mürekkep
2019

Sanatçı son serisinde tamamen kendi yaptığı ve doğadan toplanan bitkiler ile renk verdiği her biri birer sanat eserine dönüşen kâğıtlarını kullanıyor. 5 ila 10 yıl arasında dinlendirdiği bu el yapımı kâğıtların üzerine minyatür sanatının geleneksel imgeleri 24 ayar kızıl altın boya ile çiziliyor. Doğanın kusursuzluğunu insanın kusurları ile birleştirdiği bir evren yaratan sanatçı, hikayesini doğa ve insan ilişkisi üzerinden kendi metaforları ile işliyor.

2019 yılında kurulmuş olan Ferda Art Platform, Ralli Apartmanı’nda yer alan mekanında gerçekleştirdiği sergi programının yanı sıra aylık olarak düzenlenecek seçkiler ile Plumemag üzerinden güncel sanat alanında üretim yapan genç sanatçıları destekliyor. Kariyerinin başındaki sanatçılara görünürlük sağlamak amacı ile hayata geçirilen PlumeArt Gallery ve Feda Art Platform iş birliği her ay farklı disiplinlerden sanatçıları sanatseverler ile online olarak bir araya getiriyor.