Sürdürülebilirlik ve Vegan Moda | Vegan Stil Nedir?

Sürdürülebilirlik ve Vegan Moda | Vegan Stil Nedir?

Yarını düşünmek  olarak kısaca tanımlayabileceğimiz sürdürülebilirlik kavramı kozmetikten tarıma turizmden mimariye her alanda kendisine yer buluyor. Tüm bu alanların çevreye verdiği zarara baktığımızda pastadaki en büyük pay tekstil sektörüne ait. Bu payı azaltmak için denenen yollardan biri de özellikle lüks moda endüstrisinde kendisine yer bulan Vegan Moda yaklaşımı. Peki, vegan moda nedir?

Vegan Moda Nedir?

Sürdürülebilirlik ve Vegan Moda | Vegan Stil Nedir?

Fotoğraf: Alyssa Strohmann

Vegan kavramı ilk kez bir beslenme türü olarak hayatlarımıza girdi ve daha sonra günlük yaşamımızın birçok alanında da yer edinerek bir yaşam şekline dönüşmeye başladı. Vegan moda kavramının ortaya çıkış noktasını, insana dair her alanda hayvan haklarını gözetme fikri oluşturuyor. Bunun yanında amaç, hiçbir şekilde hayvansal ürünler kullanılmadan üretim aşamasının tamamlanması. Bu üretim sürecinde herhangi bir hayvansal yan ürünün de kullanılmaması bekleniyor.

Vegan moda kısaca, üretim süreçleri de dahil olmak üzere hiçbir hayvansal ürünün kullanılmadığı giyim sektörünü ifade ediyor

Bir ürünün vegan olarak üretilip üretilmediğini anlamanın en güvenilir yolu ise PETA tarafından verilen vegan sertifikası. PETA, dünya üzerinde iki milyondan fazla üyesi olan bir hayvan hakları topluluğu olarak bu alandaki en güvenilir kurumlardan birini oluşturuyor. 

Vegan Modada Kullanılmayan Materyaller:

Kürk, deri, ipek, tüy, yün, kaşmir, deve tüyü, alpaka, yılan derisi, timsah derisi, angora gibi hayvanlardan elde edilen ürünler…

Vegan Moda İçinde Kullanılan Malzemeler:

Organik pamuk, bambu, jüt, geri dönüştürülmüş polyester, keten, cupro, moc-croc (yapay krokodil derisi), deniz yosunu, liyosel gibi hiçbir canlıya zarar vermeyen etik ve sürdürülebilir malzemeler…

Sürdürülebilirlik ve Vegan Moda

Sürdürülebilirlik ve Vegan Moda | Vegan Stil Nedir?

Fotoğraf: Niko Photos

Modada sürdürülebilirlik kavramını, sektördeki hızlı moda anlayışına karşı gelişmiş olan moda ürünlerinin üretim anlayışını değiştirmeyi hedefleyen bir akım olarak tanımlayabiliriz. Vegan moda, hayvan haklarının gözetilmesinin yanında tekstil sektörünün çevreye verdiği zararı azaltması açısından sürdürülebilirlik ile bağdaşan bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Kaldı ki hem vegan hem de vegan olmayan malzemelerin sürdürülebilir hale getirilmesi hedefleniyor ve bu yönde çalışmalara ağırlık veriliyor.

Tekstil sektöründeki üretim tiplerine, modanın sürdürülebilirliğine özetle işin etik boyutuna değer veren kesim, genel olarak sektördeki lüks moda endüstrisine dahil olan kesim olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla bu alanda çoğunlukla lüks moda markalarını görebiliyoruz. 

Vegan moda ürünleri olarak aşağıdaki örnekler sıralanabilir:

  • Geri dönüştürülmüş ve biyo-bazlı sürdürülebilir malzemelerin karışımından üretilen vegan Louis Vuitton Sneaker 
  • Okyanustan toplanan geri dönüştürülmüş, saflaştırılmış plastik çöplerden, balık ağlarından ve tekstil atık liflerinden üretilen mini çanta
  • Vegan ve sürdürülebilir Prada RE-Nylon Mini Bag 

Vegan Modanın Geleceği

Sürdürülebilirlik ve Vegan Moda | Vegan Stil Nedir?

Fotoğraf: Aleksander Andrews

Hazır giyimin sektördeki hacminin büyüklüğü, yılda 1.2 milyar tondan fazla karbon emisyonuna neden olduğu anlamına geliyor. Aynı zamanda her yıl çöpe giden kullanılmış giysi hacmi de 15 milyon tona ulaşmış bulunmakta. Tüm bunların karşısında duran üretim şekillerinden biri olan vegan giyimin küresel hacminin yalnızca kadın modasında 2027’ye kadar yıllık %13,6’lık büyüme ile bir trilyon doları aşması bekleniyor. Bu büyümenin önemli bir diğer tarafı da 2025 yılına kadar yirmi iki milyar dolara ulaşması beklenen vegan gıda pazarının vegan moda pazarından geride kalacak olması. 

Kapak Görseli: bobotaks