Uzayda Enerji Üretimi Artık Mümkün: Uzay Güneş Panelleri

Birleşik Krallık’tan Dev Uzay Güneş Paneli Projesi

Birleşik Krallık hükümeti, çeşitli Birleşik Krallık üniversitelerine ve teknoloji şirketlerine tahsis edilmek üzere uzay tabanlı güneş enerjisi projeleri için 4,3 milyon sterlin (5,4 milyon dolar) fon sözü verdi.

Uzay tabanlı güneş enerjisi, uzaya fırlatılan uyduların üzerine güneş panellerinin yerleştirilmesini içeriyor. Birleşik Krallık hükümeti tarafından yapılan açıklamada, bu panellerin güneş enerjisini yakaladığı ve kablosuz teknoloji aracılığıyla bu enerjinin Dünya’ya geri iletilebildiği belirtildi. Fon sekiz proje arasında dağıtılacak.

Katılımcılardan biri olan Cambridge Üniversitesi, uzayın yüksek radyasyon seviyelerine dayanabilecek ultra hafif paneller geliştirmek için fon alacak. Bir katılımcı olan MicroLink Devices ise hafif ve esnek güneş panelleri üzerinde çalışıyor. Fonu kazanan Queen Mary Üniversitesi, uydular tarafından toplanan güneş enerjisinin Dünya’ya geri iletilmesi için kablosuz teknoloji geliştirmeye odaklanıyor.

Energy Voice’a göre diğer alıcılar arasında, bir projede uydu anten teknolojisinin yönlendirme ve ışın kalitesini test edecek ve başka bir projede uzay tabanlı güneş enerjisinin ticarileştirilmesini araştıracak olan Satellite Applications Catapult da yer alıyor.

Enerji Kablosuz Olarak İletilecek

Uzayda Enerji Üretimi Artık Mümkün: Uzay Güneş Panelleri
Fotoğraf: RawPixel

Bristol Üniversitesi, kablosuz güç aktarımını araştırmak ve uzay tabanlı güneş enerjisinin güvenliği ve performansına ilişkin kanıt sağlamak için fon alacak. Imperial College London, uzay tabanlı güneş enerjisinin faydalarını inceleyecek. Hükümetten yapılan açıklamaya göre, EDF Energy R&D UK Centre Ltd de uzay tabanlı güneş enerjisinin İngiltere’nin elektrik şebekesine entegre edilmesinin değerinin daha iyi anlaşılması için fonların bir kısmını alacak.

Yetkililer, uzay tabanlı güneş enerjisinin Birleşik Krallık’ta enerji güvenliğini artırabileceğini, tüketiciler için kamu hizmeti maliyetlerini düşürebileceğini ve fosil yakıtlara bağımlılığı azaltabileceğini öne sürüyor. 2021 yılında yapılan bir çalışma, uzay tabanlı güneş enerjisinin 2050 yılına kadar yılda 10 GW elektrik üretebileceğini ve 143.000 istihdam yaratabileceğini gösteriyor.

Enerji Güvenliği ve Net Sıfırdan sorumlu Devlet Bakanı Grant Shapps, konu hakkında, “Bu heyecan verici teknolojinin geliştirilmesini destekleyerek ve Birleşik Krallık’ı hızla gelişmekte olan bu sektörün ön saflarında konumlandırarak önemli bir adım atıyoruz. Bu yeni uzay yarışına öncülük ederek ulusumuza enerji sağlama yöntemimizde devrim yaratabilir ve gelecek nesiller için daha ucuz, daha temiz ve daha güvenli enerji sunabiliriz.” dedi.

Birleşik Krallık uzayda güneş enerjisi projelerini araştıran birçok ülkeye katılıyor. Bu ayın başlarında ABD’deki Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar uzay tabanlı güneş enerjisi prototiplerini kullanarak ilk kez Dünya’ya başarılı bir şekilde güç iletti.

Kapak Fotoğrafı: Pexels | SpaceX