Sokak Hayvanları İçin İleri Dönüşüm Fikirleri

Sokak Hayvanları İçin İleri Dönüşüm Fikirleri

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2023

Aslında herhangi bir sokak hayvanına sahip çıkmak, bizzat doğaya da sahip çıkmak anlamına gelmiyor mu? Doğa ile sokak hayvanlarını birbirinden ayrı tutmanın pek bir mantığı yok sanki. Sonuçta gezegenimizdeki her şey, döngüsel bir biçimde birbiriyle derin bir bağlantı içinde. Hatta belki de bu durum, dünyanın tek geçerli yasasıdır. O zaman dünyayı bir bütün olarak ele alınca eylemler de kendi arasında şu şekilde sıralanabilir: Bu döngüsel bağlantıyla daha derin, ya da daha zayıf bağlar kuranlar. Yani tek seferde daha fazla şeyi kucaklayan veya kucaklamayanlar.

Araştırmalara göre gezegenin problemlerine ilgili ve merhametli kişiler, doğayla derin bir bağ hissediyorlar. Bulgulara göre bu insanların merhameti, aynı anda birçok şeyi kapsayacak kadar geniş. Bu noktada siz merhametli insanlara düşen bir görev var. O da doğanın iyiliği için sergilediğiniz davranışların boyutunu ve etkisini artırmanızı sağlayacak, daha fazla şeyi kucaklamanıza önayak olacak yaratıcı çözümler keşfetmek ve gezegenin sorunlarını, sokaktaki dostlarımızın sorunlarıyla aynı anda, bir arada ele almak. Neyse ki bu noktada hiçbirimiz yalnız değiliz. Ne yapacağımızı tam olarak bilmiyorsak, belki de en mantıklı hareket etrafımızdakilerin neler yaptığını gözlemlemek.

Bu gözlemi yapmak için de Dünya Sokak Hayvanları Günü’nden güç almaya ve merceği Portekiz ve Amerika’ya çevirmeye ne dersiniz?

Portekiz’in Eski Çamaşır Makineleri, Kedilere Yuva Oluyor 

Sokak Hayvanları İçin İleri Dönüşüm FikirleriFotoğraf: Correrio Da Manha

Bahsettiğimiz yaratıcı çözümleri keşfetmek için ileri dönüşüm yollarına başvurmak tam da ihtiyacımız olan şey olabilir. Mesela Portekiz’in kedilerine ev olan çamaşır makineleri, buna harika bir örnek teşkil ediyor.

Porto’nun Valongo ilçesinde geri dönüşüm noktasında sorun çıkaran çamaşır makineleri, sokak kedileri için yuvaya dönüşüyor. Bunun için belediye, önce yerel halktan kırılan ve kullanılmayan çamaşır makinelerini topluyor. Sonra da dönüştüremediklerini boyayıp dekore ediyor ve akabinde içini battaniyelerle doluyor. Devamında ise bu makineler, sokaktaki patili dostlarımızın birlikte yaşadıkları alanlara yerleştiriliyor. Belediye, bu uygulamayı her 10 sokak kedisi için 2-3 tane çamaşır makinesi sağlayana kadar sürdürmeyi planlıyor.

Gördüğünüz üzere hem atık dönüşümünü güzelce yönetmek, hem de sokaktaki kedilere sahip çıkmak bu tarz iki boyutlu yaratıcı uygulamalarla gayet mümkün. Kapsayıcılık arttıkça doğa dostu eylemlerimizin gücü de bir o kadar artıyor.

Dağcılığın Sokak Hayvanlarına Faydası

Sokak Hayvanları İçin İleri Dönüşüm Fikirleri
Alexander Tsao

Fotoğraf: Rocks2dogs

Alexander Tsao, tam bir kaya tırmanışı tutkunu. Bu bilinçli adam, bir gün tırmanış için sürekli olarak farklı ipler kullandıklarını idrak ediyor. Çünkü kaya tırmanışı esnasında iplerde oluşacak en küçük bir yıpranma bile insan sağlığına zarar verebilme potansiyeline sahip. Bu ufak riskin bedeli ağır olduğu için insanlar haklı olarak sürekli ipleri değiştiriyor. Peki, insanlar belki de hiçbir sorun yaratmayacak bu ipleri değiştirdikten sonra ne yapıyor?

Alex, aklına düşen bu sorudan yola çıkarak iplerin sahibi spor salonuyla görüşüyor. Sorusuna aldığı yanıt ise üzücü: ipler doğrudan çöpü boyluyor. Bu durumdan rahatsız olan dağcı, yaratıcı bir ileri dönüşüm metoduyla sokak hayvanlarına faydalı bir çözüm keşfediyor.

İnsan kilosunu bile rahatlıkla tartan bu iplerden en iyi ne olur? Alex bu soruyu, ipleri köpekler için tasma ipine dönüştürerek yanıtlıyor. Sonra da kendi markası Rocks2Dogs’u yaratıyor. Marka, yaptığı tasma ipi satışlarından elde ettiği tüm geliri, sokak köpekleri için bağışlıyor. Üstelik bu gelir az buz değil, yaklaşık 35.000 dolar!

Valongo ve Alex sadece birer örnek. Sokaktaki dostlarımız ve gezeginimiz için bu tür kucaklayıcı, çok boyutlu fikirlerin önce tohumlanması, sonra da filizlenip serpilmesi dileğiyle…

Kapak Fotoğrafı: Daniel Frank