koronavirus doneminde sivil toplum kuruluslari

Sivil Toplum Kuruluşları Bu Dönemde Neler Yapıyor?

Küresel bir salgın olan Koronavirüs (COVID-19)’ün etkilerinin gün geçtikçe artmaya devam ettiğini bu günlerde var olan toplumsal sorunları derinleştirdiğini gözlemlemek mümkün. Hal böyle iken, tüm dünyayı gerek psikolojik gerekse finansal anlamda aşağıya çeken COVID-19 ile mücadelede her bireyin ve her kurumun elini taşın altına koyması çok mühim. Bu bağlamda bir önceki yazımda bazı önemli markaların COVID-19 ile mücadelede ne tür çalışmalar yaptığını siz okurlarımızla paylaşmıştım. Şimdi ise, salgın gündeminde Sivil Toplum Kuruluşlarının yürüttüğü çalışmalardan sizlere bahsetmek istiyorum.   

COVID-19 ile mücadele sürecinde belki de ilk adımlardan birini atan Ahbap Platformu oldu. Ahbap, işten çıkarılan ve salgın sürecinde hazırlıksız yakalanan aileler için bir temel gıda destek kolileri hazırlayarak toplumsal bir farkındalık yarattı.  

Türkiye’deki en etkin ve en yaygın sivil toplum kuruluşu olan Kızılay, COVID-19 ile mücadele kapsamında vatandaşlara ‘İmmun Plazma Bağışı’ çağrısında bulunmanın yanı sıra, Korona Dayanışma Projesi kapsamında gıda ve hijyen kiti yardımında bulunuyor.  

Yeşilay, tütün ve tütün ürünleri tüketiminin COVID-19’un tedavisini zorlaştırdığı noktasında uyarılarda bulunuyor. Ayrıca, Koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığı döneminde Instagram üzerinden yaptığı #EvineSağlık Buluşmaları ile hem fiziksel hem de ruhsal sağlığın korunmasına yönelik gerçekleşen canlı yayınlarda alanında uzman isimleri ağırlayarak önemli bilgiler paylaşıyor. 

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), ‘Destek Bizden’ ve ‘3 Boyutlu Destek’ Projeleri aracılığıyla Tasarım ve Beceri Atölyelerinde gönüllerin yardımıyla ürettikleri siperlikler ile COVID-19 salgını ile mücadelede en büyük role sahip olan sağlık çalışanlarına destek oluyor.  

UNICEF, Türkiye’de Millî Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte çalışarak salgından korunma yöntemlerinin tüm ailelere ulaşması için çaba gösteriyor. UNICEF, dünya çapında 150 milyonu aşkın çocuğun uzaktan eğitim almasına destek veriyor. Eğitim programının teknik kapasitesini ve altyapısını artırmak üzere Millî Eğitim Bakanlığı’na finansal ve teknik destek sağlandı. UNICEF en zor durumdaki Türk ve mülteci çocukların psiko-sosyal ihtiyaçlarına yönelik çocukların evde öğrenmelerine yardımcı olacak boya kalemleri, bulmacalar, oyun hamuru ve etkinlik kitaplarını içeren destek setlerini yerel ortaklarıyla birlikte dağıtmaya devam ediyor. UNICEF İyi Niyet Elçisi Tuba Büyüküstün ve UNICEF Gençlik Destekçisi Cedi Osman gibi destekçilerin de katkılarıyla ailelerin çocuklarını desteklemesi için uzman görüşüyle yol gösteren filmler gibi çeşitli bilgilendirme malzemeleri üretiyor. 

Lösev, lösemili çocukların ailelerine hijyen, kırmızı et ve gıda kolisi yardımında bulunarak COVID-19 tehdidi karşısında en savunmasız olan kanser hastalarının yanında duruyor.   

TOG, ailesi COVID-19 sebebiyle ekonomik zorluk yaşayan gençlere ve çocuklara burs verebilmek adına İNG Bank’tan 1.5 milyonluk burs fonu alarak, salgın sürecinde çocukların ve gençlerin eğitimlerine katkıda bulunmaya devam ediyor.  

Ambalaj atıklarının geri kazanımı konusunda Türkiye’nin ilk yetkilendirilmiş kuruluşu olan ÇEVKO Vakfı, zorunlu olmadıkça evlerimizden çıkmamız gereken bu günlerde, atıkların ayrı biriktirilmesinin ve toplanmasının önemine işaret ediyor. Tüm dünya olarak zor günlerden geçtiğimiz dönemlerde dahi çevrenin korunmasına dikkat çeken ÇEVKO, salgın sonrasında da yaşanabilir bir dünya için atıklarımı ayrıştırmamız gerektiğini söylüyor.  

TEMA Vakfı, içinde bulunduğumuz küresel salgın koşullarında yeterli ve temiz suya erişimin ne denli önemli olduğunu hatırlatacak metinler yayınlıyor ve Türkiye’nin acilen su kanununa kavuşmasının gerektiğine dikkat çekiyor.  

Salgın nedeniyle güvenlik amaçlı Türkiye’nin 71 iline uğurladıkları bine yakın öğrencisinin eğitimlerinin hala devam ettiğinin altını çizen Darüşşafaka, öğrencileriyle uzaktan eğitim ile bir araya geliyor ve bu bağlamda da “Uzaktan Eğitim Paketi”ne bağış yaparak, öğrencilerin uzaktan eğitim çalışmaları için gerekli teknik malzeme ve internet bağlantısına destek olunabileceği çağrısında bulunuyor. Ayrıca diğer STK’ların aksine ‘Evde Kal’ ve ‘Sağlık Çalışanı’ sertifikalarıyla yeni bir bağış kanalı üreterek, öğrencilerine destek olmaya devam ediyor.  

İhtiyaç Haritası, Türkiye’de medikal malzeme ihtiyacı olan sağlık kurumlarını belirleyerek, bağışçıların eksik malzemeleri temin edip ihtiyaç sahibi kurumlara gönderilmesine yardımcı oluyor.  

Hayata Destek Derneği, COVİD-19’un yayılmasını önlemek adına evlerinde gönüllü karantina uygulayan insanlara yol gösterir nitelikle yazılar yayınlayarak, karantina günlerinde evde kalmanın tadını çıkararak hayata destek olmamızı sağlıyor.  

YGA (Young Guru Akademi) 2000 yılında Türkiye’de kurulmuş ve dezavantajlı bölgelerdeki çocuklarımız gençlerimiz için bilim ve teknoloji konusunda eğitimler veriyor. Geleceğin liderlerini yetiştiriyor.  Millî Eğitim Bakanlığı’nın COVİD-19 sürecinde başlattığı eğitim seferberliğini YGA’da bilim seferberliği ile destekliyor. Daha fazla çocuğun bu süreçte bilimden uzak kalmaması için Bilim seferberliği kapsamında olan okullardaki öğretmenler aracılığı ile dezavantajlı çocukların evlerine bilim setleri gönderiyorlar.