Markalar Pandemi Sürecinde Neler Yapıyor: Dijital Markalardan Dijital Önlemler

Kabul etmeliyiz ki, karantina dönemi hepimizi birer teknoloji çılgını yaptı. Her gün saatlerce dizi izledik, YouTube akışımızın sonunu gördük ve Instagram’da denenmedik filtre bırakmadık. Biz telefon ve bilgisayarlarla bu kadar içli dışlıyken sosyal medya ve iletişim markaları neler yaptı? 

Daha önce hızlı moda markalarının pandemi gündemini ele almıştık. Sıra dijitalde… Dijital markaların karantina günlüğüyle ilgili detayların hepsi ise yazımızda.

Fotoğraf / Georg Arthur Pflueger

WhatsApp

Akıllı telefona sahip herkesin kullandığı WhatsApp, pandemi döneminde de boş durmadı. “Kullanıcılarım bana yeter” mantığından sıyrılan firma, birçok özelliğini iyileştirdi ve yenilerini ortaya koydu. İşte bunlardan bazıları:

  • Telekonferansların ve online toplantıların zirve yaptığı bu dönemde grup görüşmelerine katılabilecek kişi sayısı 4’ten 8’e çıkarıldı. Bu sayede görüşmek istediğimiz kişilere ek süre veya para harcamadan ulaşabildik.
  • Provoke edici ve yalan haberlerin en kolay yayıldığı medya kanallarından biri olan WhatsApp, bunun önüne geçmek için bir mesajın en fazla bir kişiye daha iletilebilmesi için yazılım güncellemesi yaptı. Bu sayede yalan haberlerin yayılma hızını azaltmayı amaçlıyorlar.
  • Para transferi özelliğini de kullanıma sunan Whatsapp, bu yolla bankamatiklerin ve virüsün yayılma sebeplerinden biri olan nakit para kullanımını en aza indirmeyi hedefliyor.
  • Yaşanan yoğunluk nedeniyle Netflix ve Twitch gibi yayın kalitesini düşürmek yerine, gönderilen videolara süre kısıtlaması koydu.
Fotoğraf / Jamie Street

Instagram

En popüler sosyal medya uygulamalarından biri olan Instagram, Snapchat’le girdiği yarışı bir kenara bırakıp kullanıcı deneyimine odaklandı. Yeniliklerinden bazıları şunlar:

  • Facebook gibi Instagram da hayatını kaybeden kullanıcılarının hesaplarını anı hesabına dönüştürmek için yazılım güncellemesi yapacağını duyurdu. Üzücü, evet…
  • Çıkmasının üstünden çok uzun zaman geçmiş gibi gelse de hikayeye müzik ekleme özelliği pandemi sürecinde geldi. Artık tek başımıza çıktığımız yürüyüşlerde veya oturduğumuz balkonun manzarasına karşı dinlediğimiz müzik, aynı anda hikayeye yüklenebiliyor.
  • Challenge özelliğini de bünyesine katan Instagram, meydan okumaları dijital hale getirmek için büyük bir adım attı.
  • Teşekkür saati şu an popülaritesini yitirmiş olsa da, bir dönem çokça insanın hikayesinde yer aldı.
  • Son olarak, Instagram uzun süre sonra web uygulamasına da el attı ve artık web üzerinden de canlı yayın yapılabiliyor.
Fotoğraf / Jakob Owens

Facebook

Son birkaç yılda kullanıcı sayısı düşen Facebook, yaptığı pandemi güncellemeleriyle yine yükselişe geçti.

  • Grup konuşmalarının önemini hatırlatan pandemi sürecine ayak uydurmak için, Messenger Room adı verilen süresiz toplantı eklentisi Facebook tarafından hayata geçirildi. 50 kişiye kadar katılımcı kabul edilen toplantılar sayesinde ücretli konferans uygulamalarına talep azaldı.
  • Konukla yayın yapma özelliğini yakın zamanda kaldıran Facebook, tekrar kullanılabileceğini açıkladı.
Fotoğraf / Kon Karampelas

TikTok

151 milyon görüntülemeye ulaşan TikTok, karantina döneminde en hızlı yükselen uygulama oldu.

  • Kızılay ile birlikte bağış kampanyası düzenleyen TikTok, uygulamanın kolay erişilen yerlerine bağış yap butonu koydu.
  • Pandemi döneminde küçük yaştaki çocukların da uğrak yeri olan TikTok, Aile Eşleşmesi Modu’nu piyasaya sundu. Bu güncellemeyle ebeveynlere ekran zaman yönetimi ve içerik kısıtlaması imkanı sundu. Böylece çocukların izlemesi doğru olmayan içerikler engelleniyor. Ayrıca çocuklar TikTok’ta belli bir süreden fazla zaman geçiremiyor.
  • Salgın döneminin en popüler uygulaması olan TikTok, Dünya Sağlık Örgütü’ne 10 milyon dolar bağışlayarak övgü topladı.
Fotoğraf / Harry Cunningham

YouTube

YouTube, pandemi döneminde birçok kullanıcı ve içerik üreticisi kazandı. Bu kullanıcılara en iyi deneyimi sunmak için bazı güncellemeler getirdi.

  • Neredeyse içerik üretilen tüm medya kanallarında olan “Kitlenizin ne zaman aktif olduğunu öğrenin.” özelliği Youtube’a da geldi. Bu sayede YouTuberlara izlenmelerin ortak saatini bulma şansı sunuldu.
  • Yine zamanlamayı hesaba katarak topluluk gönderileri için bir çizelge oluşturup gönderinin bu saatte yayına girmesi sağlanabiliyor.
Fotoğraf / CardMapr

Eve kapandığımız ve sosyalleşmeyi telefonlarla sağladığımız bu günlerde, sosyal medya uygulamaları kendilerini güncellemek için boş zaman geçirmiyor. Bu süreç bittiğinde de uygulamada kalacak bu güncellemeleri faydalı buldunuz mu?